Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інф л 8 СС .doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

6 .Умови виписки реконвалесцентів зі стаціонару, диспансеризації перехворілих

Виписування зі стаціонару допускається не раніше ніж че­рез 1-2 дні після звільнення крові від плазмодіїв і закінчення курсу радикальної терапії.

Диспансеризація. Лікар КІЗу та дільнична служба здійсню­ють нагляд за особами, котрі прибули з неблагополучної щодо малярії місцевості. Диспансеризація продовжується не менше ніж 2 роки і передбачає регулярну паразитоскопію крові (кожний і квартал, а для тих, хто перехворів на малярію, - щомісяця під час сезону можливої передачі збудника), а також профілактичний і н|ютирецидивний курси лікування.

Профілактичне лікування призначається незалежно від того, хворіла особа на малярію чи ні. Ліки приймаються під суворим наглядом кабінеті, кожний прийом засвідчується підписом особи, яка здійснювала нагляд. Ті, хто перехворів на малярію протягом останніх двох років, навесні одержують протирецидивне лікування. Обидва курси її проводять примахіном по 0,009 г тричі на день протягом 2 тиж.

З диспансерного обліку можна зняти після завершення виз-і гігного терміну спостереження за умови клінічного одужання і кідсутності паразитів у крові.

7.Профілактичні заходи. Малярія віднесена до хвороб, при яких передбачено санітарну охорону території держави та обов‘язкову реєстрацію.

На територіях із середньою і високою ймовірністю поширен­ні малярії у випадку виявлення хворого або паразитоносія проводять паразитоскопічне обстеження членів його сім'ї та найближ­чих сусідів, а при виявленні повторного місцевого випадку в сільській місцевості - подвірні обходи і лабораторне дослідження осіб, підо­зрілих щодо малярії.

Контингенти хворих, які підлягають обов'язковому обстеженню на малярію

•з гарячкою протягом 5 днів і довше

•з гарячкою будь-якої тривалості, які хворіли на малярію протягом останніх двох років

•з гарячкою, котрі повернулися з тропіків, протягом 2 років після повернення, незалежно від первинного діагнозу

•при наявності гепатоспленомегалії, анемії невідомої етіології

•при підвищенні температури тіла в найближчі 3 міс. після переливання крові

•у сільській місцевості з дуже високою ймовірністю поширення малярії в сезон передачі при будь-якому захворюванні з гарячковою реакцією в день звертання.

Можливість парентеральної передачі плазмодіїв вимагає дбай­ливої стерилізації медичних інструментів і заборони участі в до­норстві осіб, що перехворіли на малярію.

Важливого значення надають боротьбі з переносником: осу­шують болота, очищують водойми, обробляють місця виплоду ко­марів ларвіцидними та імагоцидними препаратами, використовують біологічні методи. З метою захисту людей від укусів комарів за­стосовують репеленти, накомарники, сітки на вікнах, запони на две­рях. Деяке значення має зоопрофілактика - розміщення тонко-шерстної худоби між населеним пунктом і водоймою чи заболоче­ною місцевістю. Рекомендується інсектицидна обробка транспортних засобів, що прибули з ендемічного осередку малярії.

Суттєве значення має хіміопрофілактика: особам, які їдуть в ендемічну зону, призначають делагіл (0,5 г) або хлоридин (0,025 г) 1 раз на тиждень, починаючи за тиждень до прибуття, протягом усього періоду ризику зараження та ще 6-8 тиж. після виїзду з неблагополучної місцевості. В осередках тропічної малярії індивіду­альну хіміопрофілактику здійснюють мефлохІном по 0,25 г 1 раз на' тиждень,

Нині розробляють різного типу вакцини, однак вони, очевид­но, лише будуть доповнювати існуючі протималярійні заходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]