Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит з історії економіки та економічної думки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
382.46 Кб
Скачать

31.Економічні наслідки Другої світової війни.

Економічні передумови 2 Світової війни: прагнення домінувати у світі з боку США (демократична республіка)та СРСР (комуністичний режим, командно-адміністративна економіка); конфлікт інтересів монополій Японії та США і Південно-західній Азії;розподіл влади італло-німецьких монополії та англо-французьких і Півніно-східнії Африці та на Близькому Сході;агресивна зовнішня економічна політика після світової економічної кризи; бажання розширити сфери впливу з боку Німеччини.

Наслідки Другої світової війни:зміна індустріальниї господарств Німеччини, Японії, Франції і США; мілітаризація економіки; частково знищене господарство Англії; спостерігався моральний і технічний знос обладнання;американізація європейськиї ринків; 1944 рік-Бретон-Бутська конференція, приймали участь 44 країни. Суть: прийняття основних правил міжнародних валютних відносин, створено МВФ.

Наслідки для Німеччини:економіка тотально мілітаризована;1940-Німеччина повертає собі Ельзас і Лотарингію; 1944-промисловість і сільськогосподарське виробництво скорочується, наступає економічна криза, Німеччина капітулює(1945)

Наслідки для США: 1941-США ступило у війну після бомбардування Перл-Харбору Японією; зростають обсяги промисловості, сільського господарства; 2/3 світового золотого запасу концентруються в США; змінюється галузева спеціалізація економіки; посилюється роль держави; розширення державного сектору

Наслідки для Англії:Постраждала більше, ніж США; розбомблено основні фінансові і промислові райони;окуповано деяк англійські колонії; блокування морських шляхів; обсяги сільського господарства скоротилися майже в 2 рази; активізується національно-визвольний рух в колоніях;в багатьох районах утверджується американський капітал.

Наслідки для Франції:1940-окуповано Німеччиною;втрачено весь флот; розпадається колоніальна система; людей вивозили на каторжні роботи; франк девальвує; недостатньо капіталовкладень; настає фінансова криза; незначні втрати людей

Наслідки для Японії: виступала на боці Німеччини; збільшилася частка важкої промисловості; 1941-Японія захоплює Бірму, Індонезію, Малазію…;не витримує тиску США; недостача провізії(допомоги); 1945-ядерне бомбардування Хіросіми і Нагасакі- екологічна криза; Японія капітулює-репатриації, залежить від імпортних товарів, втрата колоній, залежить від інвестицій США.

32. План Маршалла, його сутність та значення для відродження повоєнної Європи.

Особливе місце у зовнішньоекономічній політиці США в післявоєнний період посідала Західна Європа. Для соціально-економічної стабілізації своїх західноєвропейських союзників США ухвалили програму "відродження Європи", яку було погоджено з великими монополіями та банками. Програму проголосив держсекретар США Дж. Маршалл ,цю програму назвали планом Маршалла.

План передбачав надання на визначених умовах позик і кредитів. У ньому погодилося взяти участь 16 європейських країн які уклали конвенцію про створення спеціальної Організації європейського економічного

Виконання плану передбачало низку жорстких обмежень, продиктованих США. Одержувачі кредитів мали відмовитися від націоналізації промисловості, надати повну свободу приватному підприємництву при гальмуванні розвитку конкурентних із США галузей промисловості, зняти обмеження імпорту американських товарів і знизити ввізні митні платежі, обмежити торгівлю із соціалістичними країнами, заборонялося також вивозити товари, завезені зі США. Дотримання цих умов контролювала спеціально створена Адміністрація економічного співробітництва.

США, незважаючи на такі жорсткі обмеження, все ж сприяли створенню умов для відродження економік західноєвропейських країн, утримавши країни Західної Європи від сповзання на соціалістичний шлях. У поєднанні зі здійсненням власних економічних програм план Маршалла допоміг післявоєнному відродженню економіки західноєвропейських країн. Він сприяв зростанню випуску продукції в базових галузях, розвитку внутрішньоєвропейської торгівлі, скороченню дефіциту бюджету і темпів інфляції, нарощуванню виробництва таких гостро необхідних ресурсів, як сталь, цемент, вугілля, шахтове, енергетичне, текстильне устаткування, калійні міндобрива, нафтопродукти, транспортні засоби. Окупаційна влада США також надавала підтримку реформам ліберального спрямування.