Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
28.56 Кб
Скачать

Контролер інормаційних систем

Рис. 3.2 Структурний склад контролінгової служби на підприємстві

Джерело:

Виходячи з вищевикладеного, очевидним є те, що органічно вбудована в систему економічних служб підприємства служба контролінгу є функціонально відособленим напрямом в його роботі, який дозволяє оптимізувати діяльність інших економічних служб з погляду аналітичних позицій, а також можливість якнайповніші реалізувати вироблення альтернативних підходів для ухвалення оперативних і стратегічних управлінських рішень. Розглянемо на прикладі ТОВ «Санаторій «Нива» застосування методів і моделей контролінгу в процесі планування і прийняття управлінських рішень.

Згідно з певними організаційно-технічними рішеннями та умовами розробляються норми витрат усіх видів ресурсів: сировини, основних і допоміжних матеріалів, енергії, трудових ресурсів тощо.

Установлені норми витрат - це граничні витрати окремих видів ресурсів за даних організаційно-технічних умов виробництва. Вони є важливим чинником забезпечення режиму жорсткої економії і відповідно конкурентоспроможності підприємства. У процесі планування встановлюються граничні (допустимі) загальні витрати в підрозділах і в цілому по підприємству (кошториси) та на одиницю продукції. Фактичний рівень витрат обчислюється за даними поточного обліку.

Порівняння фактичних витрат з плановими (нормативними) дає змогу в процесі аналізу оцінювати роботу підрозділів з використання ресурсів, з'ясовувати причини відхилень фактичних витрат від планових і відповідно стимулювати працівників підприємства до їхнього зниження.

Для впровадження управлінських рішень, спрямованих на скорочення витрат необхідно виявити резерви виробничого і ресурсного потенціалу підприємства. Виявлення виробничих і ресурсних резервів підприємства допоможе скоротити витрати, що сприятиме розширенню обсягів виробництва і покращенню загального фінансового стану підприємства. Використати ці резерви можна за допомогою наступних варіантів рішень (табл. 3.1).

Кожна пропозиція повинна бути економічно обґрунтована і для того, щоб остаточно визначитись із прийняттям того чи іншого рішення, слід встановити обсяг фінансових ресурсів для їх реалізації і порівняти їх з наявними коштами підприємства.

Таблиця 3.1

Управлінські рішення в розрізі виявлених резервів діяльності підприємства

Виявлені резерви

Управлінські рішення

Зменшення витрат робочого часу

Скорочення нерегламентованих перерв

Скорочення непланових простоїв

Своєчасна поставка сировини і матеріалів

Зменшення собівартості продукції

Удосконалення договірної системи з постачальниками

Модернізація устаткування і обладнання

Підвищення продуктивності праці

Скорочення часу на підготовчо-заключний етап

Скорочення часу на обслуговування робочого місця

Джерело[]

Таким чином, враховуючи оцінку ефективності заходів в умовах невизначеності і ризику, а також приймаючи до уваги наявні джерела фінансування, в першу чергу власні, можна встановити переважні варіанти управлінських рішень: модернізація устаткування і обладнання; своєчасна поставка сировини і матеріалів; удосконалення договірної системи з постачальниками сировини і матеріалів.