Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весняний-2011р..doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
448.51 Кб
Скачать

5. Габович р. Д., Познанский с. С., Шахбазян г. Х. Гигиена.- 3-е изд., перераб. И доп.- Киев: Вища школа, Головное изд-во, 1983.- с. 277-304.

Д о д а т к о в а

1. Маненко А. К., Сахновская Н. Н. Гигиена лечебныхучреждений.- Киев: Здоров'я, 1982.- 109 с.

2. Державні будівельні норми України. Будинки і споруди. Заклади охорони Здоровя. ДБН В.2.2. – 10 – 2001. – Київ: Держбуд України, 2001. - 164 с.

3. Общая гигиена: Руководство к практическим занятиям / Под. ред. И. И. Даценко.- Львов, 1988.- С. 252-257.

Тема № 17

МЕТОДИКА ГІГІЄНІЧНОЇ ОЦІНКИ УМОВ ПЕРЕБУВАННЯ

ХВОРИХ ТА ПРАЦІ МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ В

ЛІКУВАЛЬНИX ЗАКЛАДАХ

(складання акта обстеження)

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Велике значення для ефективного лікування хворих і роботи медичного персоналу має чистота повітря у палатах, операційних, перев’язочних, маніпуляцій них та інших приміщеннях. А також дотримання оптимальних умов мікроклімату, який досягається раціональним опаленням приміщень узимку та кондиціонуванням повітря влітку.

Високої техніки будівництва і високої санітарної культури лікувальний заклад вимагає як в інтересах профілактики вну­тріш­­ньолікарняних інфекцій, так і з метою забезпечення кращих умов для швидкого і повного видужування хворих. Тому лікар медичного факультету повинен фіксувати свою увагу на гігієнічній обстановці, ото­чуючій хворого, виявляти недоліки і давати рекомендації щодо їх усунення з метою організації оптимальних умов для сприяння успішному видуженню хворого.

МЕТА ЗАНЯТТЯ

Навчитися складати акт санітарно-гігієнічного обстеження умов перебування хворих в лікувально-профілактичному закладі та оцінювати шкідливі та небезпечні фактори в різних підрозділах лікарняних закладів.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПІДГОТОВКИ

1. Гігієнічний режим лікарні, його роль у забезпеченні оптимальних умов перебування хворих в стаціонарі, ефективного лікування і профілак­тики внутрішньолікарняних інфекцій.

2. Гігієнічні особливості планування, санітарно-технічного обладнання і режиму експлуатації палатних секцій.

3. Режим прибирання палатних відділень. Санітарно-гігієнічні вимо­ги до збору, видалення та знезараження лікарняних відходів.

4. Професійні шкідливості, гігієна і охорона праці медичного персоналу різних відділень лікарняного закладу.

5. Законодавчі та організаційні заходи щодо охорони праці медичних працівників.

6. Особиста гігієна хворих та медичного персоналу в системі охорони здоров’я та забезпечення сприятливих умов праці й профілактики внутрішньо лікарняної інфекції та проф.захворювань.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗАСВОЄННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Визначте, чи відповідає гігієнічним нормативам та умовам праці хірургічних бригад операційна на 2 операційних столи: площа 30 м2, висота – 3 м, одне вікно розмірами 2,5 * 2 м, орієнтоване на північний схід, припливно-витяжна вентиляція з кратністю повітрообміну в обох напрямках 1,5 рази на годину.

САМОСТІЙНА РОБОТА НА ЗАНЯТТІ

Студентами складається акт санітарно-гігієнічного обстеження лікарні за наведеною схемою. Кожен студент доповідає завдання, виконане ним на попередньому занятті.

ЛІТЕРАТУРА

О с н о в н а

1. Бардов В.Г. Гігієна та екологія. – Нова книга. Вінниця, 2006. – С. 485 – 492.

2. Даценко І. І., Габович Р. Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології: Навч. посібник.- К.: Здоров’я 1999. – С.610 – 638, 647 – 658.

3. Даценко І. І., Габович Р. Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології: Навч. посібник.- К.: Здоров’я, 2004. – С. 566, 601 – 607.

4. Даценко І. І., Денисюк О. Б., Долошицький С. Л. та ін. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять./ За ред. І. І. Даценко – 2-е видання: Львів: Світ, 2001.- С. 383-393.