Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
40-70.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
211.46 Кб
Скачать

51. Суб’єкти фінансового ринку.

Найбільш узагальнено суб’єктів фінансового ринку можна класифікувати за формою:-ДГ(населення)

-субєкти господарювання(інститути поза фінансової сфери)

-держава

-учасники фін.ринку: продавці і покупці фінансових активів, фін.посередники, інститути, інфраструктури фінансового ринку.

Фінансові посередники – банківські установи, інвестиційні, структурні компанії. Роль фінансових посередників на фінансовому ринку дуже важлива, адже саме вони визначають його активність та ефективність. Водночас вони є інститутами інфраструктури фінансового ринку.

Інфраструктура фінансового ринку – сукупність установ та організацій, які обслуговують учасників фінансового ринку з метою підвищення ефективності здійснюваних ними операцій.

52. Роль держави у регулюванні фінансового ринку

Державне регулювання фін ринку полягає у здійсненні державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері. Незважаючи на те, що в процесі регулювання фін ринку державою реалізуються різні підходи до впорядкування діяльності професійних та інших учасників ринку, державне регулювання має забезпечувати однакові права й однаковий доступ до ринку всіх його суб’єктів, не допускаючи монополізації ринку.До органів, що здійснюють регулювання фін ринку в Україні, належать Державна комісія з регулювання ринків фін послуг та державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Державна комісія з регулювання ринків фін послуг здійснює державне регулювання і нагляд за діяльністю страхових компаній, кредитних спілок та інших учасників ринкових фін послуг. Основні завдання:- проведення єдиної державної політики у сфері надання фін послуг,- розроблення і реалізація стратегії розвитку ринків фін послуг; - захист прав споживачів фін послуг; та ін. основними завданнями Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є:- забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку і функціонування ринку цінних паперів в Україні; - сприяння адаптації українського ринку цінних паперів до міжнародних стандартів;- координація діяльності органів державної виконавчої влади з питань функціонування фондового ринку;та ін. Характерною особливістю сучасного економічного розвитку є посилення інтеграційних та глобалізацій них перетворень та ін. процес інтеграції фін ринків, який нині триває у світі, пов'язаний з багатьма процесами, які відбуваються на національних та міжнародних ринках.

53.Ринок цінних паперів, його особливості

Фондовий ринок – сукупність учасників фондового ринку та правовідносин між ними щодо розміщення обігу цп і похідних (деревативів). За стадіями торгівлі є первинний рцп та вторинний рцп. Первинний – випуск цп в обіг, який здійснюється на основі оголошення про емісію. Вторинний – операції перепродажу цп, які здійснюються між окремими інвесторами і фін посередниками. За місцем торгівліє біржовий та позабіржовий. Функції рцп: облікова(облік усіх видів цп. Які перебувають в обігу, реєстрація учасників, фіксація операцій), контролююча(контроль за дотриманням учасниками ринку норм законодавства), збалансування попиту і пропозиції, стимулююча(мотивація фіз.. та юрид. Осіб стати учасниками), перерозподільча(перерозподіл фін.ресурсів між суб’єктами фін.ринку), регулююча(коригування обсягу грош.маси в обігу). Цп- документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила і власника, та передбачають виконання зобовязань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передання прав, що випливають з цих документів іншим особам. Субєкти: емітенти(юрид.особа, уповноважений держ.орган, який випускає цінні папери в обіг); інвестор (юрид.чи фіз..особа, яка купує ц.п. емітента вкладаю кошти в його діяльність), роль сполучної ланки між ними виконують фін.посередники(банки, страх.компанії, інститути спільного інвестування).

54 фінансові посередники

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]