Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-27.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
155.65 Кб
Скачать

23.Визначте характерні особливості філософії Сократа.

Сокра́т (грец. Σωκράτης, 469 до н. е., Афіни — 399 до н. е., Афіни) — давньогрецький філософ, не залишив жодного письмового джерела після себе. До історичного Сократа нас ведуть ранні діалоги Платона, які безпосередньо примикають до «Апології» — «Лахес»«Хармід»«Лізіс». Саме за цими творами Платона можна скласти уяву про те, якою була філософія і діалектика Сократа.

У центрі філософії Сократа — людина, але вона ним розглядається насамперед як моральна істота, тому філософія Сократа — це етичний антропологізм. Головним предметом бесід Сократа були питання етики — питання про те, як треба жити. Його мета — виховати в своїх учнях філософів. Інтересам Сократа були чужі як міфологія, так і метафізика. Він виходив із фалесівського «Пізнай самого себе» і «Я знаю, що я нічого не знаю». Поставивши у центр своєї філософії людину, Сократ стверджує, що пізнати світ людина може, тільки пізнавши себе, свою душу, вчинки, і в цьому полягає основне завдання філософії.Вiн першим прийшов до висновку, що фiлософiя - це дiяльнiсть по усвiдомленню, осмисленню та визначенню вiдношення людини до дiйсностi. Фiлософ - людина, яка змiнює своє вiдношення до свiту вiдповiдно до змiн обставин буття. Сократ гостро полемiзує iз софiстами, хоча сам вiн фактично продовжує розпочату ними справу в утвердженнi людини як головної теми фiлософських мiркувань. Негативне вiдношення до софiстiв Сократ пояснював тим, що вони ‘‘продавали знання за грошi кому завгодно’‘.Сократ рiшуче повертає фiлософськi дослiдження вiд вивчення Космосу,природи до людини як духовної iстоти. ‘‘Пiзнай самого себе’‘ - такою є головна теза сократiвського фiлософствування. I таке знання можна здобути в практичнiй зустрiчi умiв. Сократ принципово вiдмовляється вiд

записування своїх думок, вважаючи дiйсною сферою знання, мудростi живу

бесiду з опонентами, живу полемiку. Саме вiн ввiв поняття ‘‘дiалектика’‘

(вмiння вести бесiду, сперечатися).Розкриваючи проблему людини, вiн ставив питання про такi характеристики,як ‘‘мужнiсть’‘, ‘‘розсудливiсть’‘, ‘‘доброта’‘, ‘‘краса’‘ тощо.

Суперечностi у вiдповiдях спiврозмовникiв, що їх виявляв Сократ, свiдчили про неможливiсть звести загальний змiст понять до їхконкретно-iндивiдуальних проявiв. Вiдкривши неможливiсть iснування загального як конкретного та iндивiдуального iснування (‘‘краси’‘взагалi поряд з красивою дiвчиною, вазою, краєвидом, свинею i т.д.),Сократ фiксує нову для фiлософiї проблему, визнаючи: ‘‘Я вiчно блукаю i не знаходжу виходу’‘.Фiлософiя Сократа - своєрiдна межа в iсторiї античної фiлософiї. У всiхдосократiвських мислителiв (‘‘досократики’‘) свiт виступає у виглядi цiлiсностi, яка пiдпорядковує собi людину - ‘‘одну з’‘ частинок Космосу.Сократ же вирiзняє людину, визначаючи предметом фiлософiї вiдношення‘‘людина-свiт’‘.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]