Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_voprosi.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

50. Основні правила самолікування. Фармацевтична опіка.

1.Лікувати лише ті порушення самопочуття, де ознаки хвороби вам відомі.

2.Використовувати лише ті ліки, які добре відомі і перевірені.

3.Використовувати мінімум ліків. Якщо турбує тільки нежить і ви­сока температура, то лікуйте ці симптоми, а не кашель і біль в горлі заодно, використовуючи складні комплексні ліки.

4.Не нашкодити собі. Якщо на другий, щонайбільше на третій день самолікування не покращує самопочуття - необхідно йти до лікаря.

5.Уважно читати інструкцію про застосування.

6.Суворо притримуватися правил приймання ліків, а цього дотри­мується лише 33% опитаних відвідувачів аптек.

Фармацевтична опіка - це комплексна програма взаємодії фарма­цевтичного фахівця і лікаря протягом всього періоду фармакотерапії кон­кретного хворого - від моменту відпуску лікарського засобу до закін­чення його дії. Ця концепція передбачає залучення фармацевтичного фахівця разом з лікарем до активної діяльності стосовно забезпечення здоров’я і запобі­гання захворюваності населення. На фармацевтичного фахівця покладаєть­ся обов’язок не тільки забезпечити хворого якісними ліками і виробами медичного призначення, але й сприяти їх раціональному використанню. Відповідальність при відпуску безрецептурних препаратів: діагностику симптомів неважких захворювань; індивідуальний підхід до призначення ліків (з урахуванням статі, віку, взаємодії з іншими ліками, їжею тощо); ефективність лікарської терапії; безпеку лікарської терапії; оптимальний фармакоекономічний вибір безрецептурного препарату; кінцевий результат лікарської терапії.

Порядок дій при фармацевтичній опіці 1.Встановити, для лікування якого саме симптому має бути придбаний препарат; 2.Визначити (на підставі опитування пацієнта), чи не є даний симптом проявом захворювання, що вимагає обов’язкового лікарського втручання; 3.Визначити фармакологічну (фармакотерапевтичну) групу препаратів для лікування даного симптому; 4.Вибрати серед лікарських препаратів певної групи оптимальний препарат для даного пацієнта. Принципи фармацевтичної опіки вибір оптимальної лікарської форми і способу її введення в організм; правила використання різних лікарських форм; особливості індивідуального дозування; особливості взаємодії конкретного лікарського препарату з іншими лікарськими засобами; особливості взаємодії конкретного лікарського препарату з їжею, алкоголем і нікотином; про оптимальний для прийому конкретного препарату період доби; про можливий несприятливий вплив лікарського засобу на функції органів і систем людини; про умови зберігання конкретного лікарського засобу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]