Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_voprosi.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

48. Характеристика фірм-виробників лікарських засобів.

Національний ринок нараховує близько 500 вітчизняних і зарубіжних фармацевтичних виробників, які класифікуються за:

  • рівнем інтеграції у світову економіку (національні, транснаціональні);

- рівнем економічного розвитку країни-засновника;

  • власністю;

  • обсягом виробництва;

- значенням укр ринку у збутовій діяльності (основний, до­датковий, резервний);

- патентним захистом продукції (виробники оригінальних ліків або генериків);

- характером груп пропонованих ліків (однієї чи багатьох груп за анатомо-терапевтично-хімічною класифікацією);

- стратегією просування;

- каналами просування (представництво, спільне підприємство, внутрішні оптові фармацевтичні фірми);

- рекламною стратегією (агресивна, інтенсивна, поміркована, непомітна).

У діяльності іноземних фармацевтичних фірм пріоритетом є тери­торії, потім обсяги продаж, а у вітчизняних – навпаки.

Таким чином, основними принципами діяльності більшості транснаці­ональних компаній стосовно України є дослідження ринку, визначення конкурентоспроможності своїх товарів і побудова збутової мережі.

Для фармацевтичних фірм із колишніх соцкраїн український ринок відіграє велике значення. Вони мають найбільш високі показники його освоєння, оскільки традиційно поставляють лікарські засоби ще з часів колишнього Союзу. Проте, не дивлячись на великий обсяг продаж, ці фірми у той же час не відчувають абсолютної залежності від нашого ринку, маючи всі можливості для експериментів у сфері організації дис­трибуції та пропонуванні нової ідеології товаропросування.

"Авентіс", "Гедеон Ріхтер", "Санофі-Сінтелабо", "КРКА" і "Лек".

Щодо вітчизняних виробників, то 20 фірм із 180 підприємств, які ма­ють право на виготовлення ліків у промислових умовах, забезпечують щонайменше чотири п’ятих усього обсягу української фармацевтичної промисловості. "Дарниця", "Київмедпрепарат", «Здоров’я»", "Фармак", «Борщагівський ХФЗ»", "Індар", "Біостимулятор", "Галичфарм ", "Київський вітамінний завод".

49. Організація і порядок оформлення лабораторно-фасувальних робіт.

Фасувальні роботи - процес розливу (рідин) або розважування (м’яких і твердих речовин) виготовленої продукції на певні кількості, достатні для споживання на визначений період часу. Проводиться з метою збільшення питомої ваги готових лікарських форм.

Концентрати (концентровані розчини) - розчини лікарських речо­вин певної, більш високої концентрації, ніж ці речовини прописуються у рецептах. Використовуються після розведення самостійно або у суміші з іншими інгредієнтами для прискорення виготовлення і відпуску індиві­дуальних ліків.

Напівфабрикати - попередньо виготовлені в аптеці суміші лікарських засобів, що взяті у співвідношеннях, які найчастіше зустрічаються в багатокомпонентних лікарських формах. Використовуються самостійно після розфасування або в суміші з іншими інгредієнтами для прискорен­ня виготовлення та відпуску ліків індивідуального приготування.

Внутрішньоаптечна заготівля - попередньо виготовлені в аптеці невеликими серіями лікарські препарати. Проводиться з метою збільшення відпуску готових лікарських засобів, які не виробляються фармацевтичною промисловістю або виробляються в недостатніх кількостях. Виготовляються на основі даних вивчення частоти повторюваності індивідуальних рецептурних прописів.

Номенклатура концентратів, напівфабрикатів і внутрішньоаптечних за­готовок погоджується з контрольно-аналітичною лабораторією регіональ­ного відділення Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

У перелік можуть включатися прописи, що містять сумісні лікарські речовини, на які є методики повного хімічного контролю. Як виняток, виготовлення внутрішньоаптечних заготовок для зовнішнього застосування, які містять дьоготь, іхтіол, сірку, нафталанську нафту, колодій, свинцеву воду та інші, аналіз яких не може бути здійснений в умовах аптеки, проводиться в присутності провізора-аналітика або провізора з контролю якості "під наглядом".

Реєстрація всіх лабораторних і фасувальних робіт ведеться в аптеках у спеціальних журналах. Журнали лабораторних і фасувальних робіт повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені підписами завіду­вача і бухгалтера аптеки.

Усі записи в журналах проводяться відразу після закінчення відпові­дної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]