Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналітика Навчальний комплекс.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
44.81 Mб
Скачать

Лабораторний посуд, металічне обладнання

  1. Посуд загального призначення – посуд, що постійно наявний в лабораторії, для проведення більшості робіт – пробірки, лійки (прості та ділильні), хімічні стакани, плоскодонні колби, кристалізатори, конічні колби, колби Бунзена.

  2. Посуд спеціального призначення – використовується для проведення певних операцій (апарат Кіппа – для одержання газів, склянки Тищенко – для висушування газів, пікнометр – для визначення густини, алонжі, промивалки, крапельниці).

  3. Мірний посуд – мірні циліндри, колби, мензурки, піпетки, бюретки.

Основні вимоги щодо лабораторних виробів із скла:

    • хімічна стійкість до води, кислот, лугів;

    • термічна стійкість. Мірою термічної стійкості є максимальна різниця температур, яку може витримати скло без руйнування. Наприклад, кварцове скло інертно до дії більшості хімічних реагентів. Органічні та мінеральні кислоти (крім плавикової та ортофосфорної) не впливають на нього.

Хімічний посуд поділяють на: скляний, фарфоровий, пластмасовий, металевий.

  1. Скляний тонкостінний посуд:

  • Пробірки – циліндричні посудини різних розмірів із закругленим дном. Розрізняють прості, градуйовані, гостродонні пробірки (мал.1.1). Використовують для проведення реакцій в розчинах у тому числі в напівмікрометоді. Для розміщення пробірок використовують штативи.

  • Стакани хімічні – тонкостінні циліндри різної ємності з термостійкого та хімічно стійкого скла. (мал.1.2.) Використовують для розчинення аналітичних проб, збирання фільтратів, осаджування речовин з розчинів та випарювання.

  • Колби: плоскодонні, круглодонні, конічні зі шліфами та без шліфу на горлі.

Конічні колби Ерленмейєра (мал.1.3, а) використовують під час фільтрування, для збирання і упарювання фільтратів, для титрування в об’ємному аналізі;

Плоскодонні колби використовують для зберігання та нагрівання розчинів (через азбестовані сітки).

  1. Посуд із товстостінного скла:

    • Лійки: ділильні, крапельні та конічні.

Конічні (звичайні) лійки використовують для переливання рідин в іншу посудину, фільтрування, пересипання твердих речовин. Виготовляються під кутом 60  та зрізаним довгим кінцем. Хімічні лійки випускають різних форм, розмірів та типів (мал. 1.4).

Ділильні лійки (мал.1.5, а, б) використовують для відокремлення рідин, практично нерозчинних одна в одній (вода і ефір).

Крапельні лійки (мал.1.5, в) відрізняються від ділильних тим, що мають менший об’єм і більш довгий кінець. Їх використовують якщо необхідно добавляти реактив у реакційну суміш малими порціями. Перед початком роботи шліф скляного крану необхідно змастити гліцерином або вазеліном.

  • Бюкси (стаканчики з пришліфованими кришками). Використовують для зважування летких або гігроскопічних речовин (мал.1.6).

  • Колби Бунзена ‑ товстостінні конічні скляні колби з відводом для приєднання водоструйного насосу (мал.1.3, б). У горло колби вміщують спеціальну фарфорову лійку Бюхнера зі вставленим в неї фільтром (мал. 1.7). Лійка Бюхнера має в основі спеціальну перетинку з отворами. Лійку Бюхнера використовують тільки з колбою Бунзена для фільтрування під вакуумом.

Круглодонні колби (мал.1.8, 1.9), колби Вюрца використовують для нагрівання на голому полум’ї (мал.1.10), для перегонки рідин. Двох-і трьохгорлі колби використовують, при необхідності додавання до реакційної суміші в процесі перегонки речовини або для приєднання додаткового обладнання.

  • Ексикатор (мал.1.11, а) використовують для повільного охолодження та зберігання гігроскопічних речовин. Закривають кришкою з притертими краями до верхньої частини циліндру. У середину ексикатора вміщують осушувач та фарфорову вкладку, на яку ставлять посудину з речовиною, що охолоджують. Вакуум-ексикатори (мал.1.11, б) у кришці мають кран для з’єднання з вакуумним насосом.

  • Холодильники прямі (Лібіха), зворотні (кулькові та змійовикові) (мал.1.12) використовують для охолодження та конденсації парів при проведенні перегонки (ректифікації). Зворотні холодильники встановлюють тільки у вертикальному положенні.