Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування 6.030509.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
746.5 Кб
Скачать

5. Перелік задач практичної частини

№ задач

Зміст задач

Рекомендована література

1

2

3

Визначити суму валових і чистих інвестицій, а також норму валового інвестування при самофінансуванні, якщо сумарний обсяг зовнішніх інвестицій складе 2,5 тис. грн., валовий прибуток складає 5,5 тис. грн., норма податку на прибуток складає 25%. Амортизаційні відрахування складають 1,2 тис. грн. На інвестиції відраховуються 40 % з чистого прибутку.

Визначити норму і долю валового самофінансування в виручці від продажу, якщо валовий прибуток складає 50 тис. грн., норма податку на прибуток 25 %, доля інвестування з чистого прибутку складає 60%, амортизаційні відрахування складають 15 тис. грн., обсяг реалізації продукції з ПДВ складає 80 тис. грн., сума зовнішніх інвестицій складає 60 тис. грн.

Визначити суму валових інвестицій. А також норму валового інвестування при самофінансуванні, якщо сумарний обсяг виручки з ПДВ складає 40 тис. грн. сума загальних витрат від операційної діяльності складає 10 тис. грн., норма податку на прибуток 25 %. Амортизаційні відрахування складають 15 тис. грн.. доля інвестування з чистого прибутку складає 50%, сума зовнішніх інвестицій 20 тис. грн.

Визначити суму чистих інвестицій, норму і долю валового самофінансування, якщо сумарний виторг з урахуванням ПДВ складає 700 тис. грн., амортизаційні відрахування складають100 тис. грн., загальна сума інвестицій у підприємство складає 400 тис. грн., чистий прибуток складає 200 тис. грн., доля відрахування на інвестиційну діяльність складає 40 %.

Обсяг зовнішніх інвестицій складає 1,5 млн. грн., валовий прибуток складає 1,2 млн. грн. з урахуванням ПДВ, норма податку на прибуток складає 25 %, амортизаційні відрахування складають 0,6 млн. грн., загальний обсяг реалізації продукції складає 2,5 млн. грн., доля відрахування на внутрішнє самофінансування інвестицій складає 60%. Визначити долю і норму валового інвестування із внутрішніх джерел.

1

2

3

Визначити структуру інвестицій, суму валових інвестицій, норму і долю самофінансування інвестицій, якщо валовий прибуток складає 15 тис. грн., норма податку на прибуток складає 25 %, амортизаційні відрахування дорівнюють 3 тис. грн., сума реалізації продукції складає 20 тис. грн. без урахування ПДВ, сума зовнішніх інвестицій складає фінансових – 10 тис. грн., інноваційних – 5 тис. грн.

Визначити норму валового інвестування при самофінансуванні, суму валових та чистих інвестицій, якщо сумарний обсяг виручки складає 25 тис. грн., сума операційних затрат складає 10 тис. грн., сума податку на прибуток і інші відрахування складають 2 тис. грн., сума зовнішніх інвестицій – 13 тис. грн., доля відрахування на інвестиції з чистого прибутку – 70%.

Сумарний обсяг зовнішніх інвестицій складає 2,2 млн. грн., валовий прибуток – 1,5 млн. грн., норма податку на прибуток – 25%, амортизаційні відрахування – 0,8 млн. грн., обсяг реалізації продукції з ПДВ – 2,5 млн. грн., доля відрахування з чистого прибутку на самофінансування інвестицій – 45%. Визначити долю валового самофінансування інвестицій і норму валового інвестування в сумарних інвестиціях.

Визначити норму і долю валового самофінансування інвестицій, суму чистих інвестицій, якщо щомісячний виторг з врахуванням ПДВ складає 65 тис. грн., щоквартальний чистий прибуток складає 75 тис. грн., доля відрахування з чистого прибутку поквартально складає 25, 20, 35, 40% відповідно, амортизаційні відрахування – 100 тис. грн., сума зовнішніх інвестицій складає – 450 тис. грн.

Визначити норму і долю валового самофінансування інвестування, якщо валовий прибуток щоквартально складав 20, 30, 12, 10 тис. грн. відповідно, норма податку на прибуток – 25 %, обсяг реалізації продукції щоквартально складає 25 тис. грн. з урахуванням ПДВ, доля відрахування з чистого прибутку поквартально складає 40, 50, 30, 60% відповідно, амортизаційні відрахування щомісячно складають 2 тис. грн., загальна сума зовнішніх інвестицій – 200 тис. грн.

1

2

3

Банк надав клієнту 15 тис. грн. у кредит на 8 міс. за кредитною ставкою 24% річних. Знайти суму простих відсотків та загальну суму, яку клієнт повинен повернути банку. Як зміниться нарощена сума, якщо розрахунковий період збільшити до 1 року.

Сума відсотків за позику 2000 грн. на квартал становить 250 грн. Визначити річну відсоткову ставку та загальну суму, якщо розрахунковий період складає 3 роки.

Банк виплачує клієнту 125 грн. кожних 4 міс. із депозитного рахунку, виходячи із відсоткової ставки 26% річних. Визначити, яка сума знаходиться на особистому рахунку клієнта банку і нарощену суму, яку міг би отримати клієнт за 2 роки.

Мале підприємство хоче придбати мікроавтобус в кредит, банк пропонує два варіанти розрахунку: або внести 20 тис. дол.. готівкою одразу, або заплатити 25 тис. дол. через 2 роки, при цьому прогнозується середньоринкова норма прибутку на капітал – 22 % річних. Яка із пропозицій більш вигідна?

Визначити коефіцієнт дисконтування, теперішню вартість і суму дисконту суми 5 тис. дол.. отриманих в кінці 4-го року:

а) за простою відсотковою ставкою 7% річних;

б) за простою обліковою ставкою 1,5% квартальних

Споживчий кредит у розмірі 20 тис. грн. банк надав на 2 роки під просту відсоткову ставку 1,6% місячних. Визначити кінцеву суму повернення кредиту і суму поквартального погашення боргу.

Клієнт при оформленні споживчого кредиту на 15 тис. грн. сплатив 25% відразу. Визначити суму щомісячного погашення кредиту, якщо кредит взято на 3 роки під просту облікову ставку 4,5 % квартальних.

Визначити суму відсотків і нарощену суму, якщо на депозитному рахунку знаходиться 50 тис. грн. на період 2 роки за простою відсотковою ставкою 4% за кожні два місяці. Як зміниться сума, що видається клієнту на руки, якщо загальна сума кредиту буде дорівнювати нарощеній сумі, а розрахунок ведеться за обліковою ставкою.

1

2

3

На депозитному рахунку розміщено грошові кошти в розмірі 10 тис. грн. Перші 3 міс. нараховувались прості відсотки за ставкою 22 % річних, далі нарощена сума реінвестується на наступні 3 міс. за ставкою 24% річних, за останні місяці року нараховується за ставкою 2,5% місячних.

Клієнт бажає розмістити депозит в одному з 3-х банків. Кожний банк сплачує 16% річних, але умови нарахування суми відсотків різні: банк А нараховує відсотки щорічно, банк Б – кожні півроку, банк В – щоквартально. В який із банків більш вигідно вкласти гроші на період у 5 років, розрахунок виконати за методикою простих відсотків.

Підприємство одержує банківську позику строком на 3 року у сумі 30 тис. грн. під 20% за складною обліковою ставкою. Розрахувати загальну суму яку необхідну повернути в банк і суму щоквартального погашення кредиту.

Кредит в сумі 150 тис. надано під складні відсотки за ставкою 1,7 % в місяць терміном на 1,5 роки. Знайти коефіцієнт нарощення і повну суму боргу яку необхідно повернути в банк. Як зміниться сума боргу, якщо розрахунок виконати за складною обліковою ставкою.

Визначити майбутню вартість вкладу і суму складного відсотку за весь термін інвестування, якщо первісна вартість вкладу складає 7000 дол., складна відсоткова ставка визначена в розмірі 3 % за квартал, загальний період інвестування 2,5 роки.

Визначити теперішню вартість грошових коштів і дисконтну суму складних відсотків за 3 роки, якщо майбутня вартість грошових коштів складає 30 тис. грн., складна облікова ставка складає 6 % за квартал.

Визначити майбутню вартість вкладу, суму складного відсотку та коефіцієнт нарощування за два роки інвестування, якщо первісна вартість вкладу складає 30 тис. грн., складна відсоткова ставка складає 3% за кожні два місяці. Як зміниться розмір майбутньої вартості, якщо розрахунок виконати за складною обліковою ставкою.

1

2

3

На депозитному рахунку в банку знаходиться 2,5 тис. грн. Яка сума буде знаходитися на рахунку через 3 роки, якщо при розрахунках використовувалась складна ссудна ставка за інтервалами нарахування: за перший рік – 12 %, за другий – 14 %, за третій – 15 %.

На перші 2 роки кредитного періоду призначена складна ссудна ставка 10 % річних, на наступні 3 роки – 12 % річних. Визначити коефіцієнт нарощення і майбутню суму грошей, якщо первісна сума рівняється 10 тис. грн.

Банк видає кредит в розмірі 30 млн. грн. на 3 роки за складною судною ставкою 6 % квартальних. Розрахувати суму, яку необхідно повернути в банк та розмір відсотків за користування судою.

Кредит в розмірі 20 млн. грн. видається на 4 роки під складну відсоткову ставку: за перший рік – 20%, а за кожні наступні півроку ставка збільшується на 1,5 %. Визначити суму відсотків та майбутню суму в кінці розрахункового періоду.

Банк видає кредит на 2 роки за складною обліковою ставкою 26 % річних. Визначити яку суму може отримати позичальник на руки, розмір дисконтної суми і коефіцієнт дисконтування, якщо кредит необхідно повернути в розмірі 20 млн. грн.

Розрахувати суму, яку може отримати займач та розмір дисконту, якщо кредит у розмірі 40 тис. грн. необхідно повернути через 3 роки за складною обліковою ставкою 12% за півроку. Як зміниться розмір реальної теперішньої вартості якщо рівень інфляції складає 8% щорічно.

Розрахувати суму кредиту, яку необхідно повернути в банк через два роки і дисконтну суму, якщо банк встановив складну банківську ставку в розмірі 8% за квартал за суму, яку отримав займач в банку в розмірі 20 тис. грн. Як зміниться дисконтна сума, якщо рівень інфляції прогнозується у розмірі 10% щорічно.

Визначити реальну майбутню вартість інвестицій з урахуванням інфляції і суму нарощення відсотків, якщо первісна сума інвестицій складає 25 тис. грн., складна відсоткова ставка складає 12% за півроку, прогнозований квартальний рівень інфляції очікується у розмірі 2,5%, загальний період інвестування складає 3 роки

1

2

3

Визначити номінальну теперішню вартість інвестицій і суму дисконту, якщо очікувана реальна майбутня вартість інвестицій складає 100 млн. грн., номінальна складна відсоткова ставка складає 25% річних, прогнозований квартальний рівень інфляції очікується в розмірі 3%, термін інвестування 1 рік.

Визначити реальну майбутню вартість інвестицій з урахуванням інфляції та суму нарощених відсотків, якщо первісна сума інвестицій складає 10 тис. дол., номінальна складна відсоткова ставка складає 8% квартальних, прогнозований піврічний рівень інфляції очікується у розмірі 5,5%, загальний період інвестування складає 3 роки.

Визначити номінальну теперішню вартість інвестицій і суму дисконту, якщо очікувана реальна майбутня вартість інвестицій складає 60 млн. грн., номінальна складна відсоткова ставка складає 12% за півроку, прогнозований річний темп інфляції складає 13%, термін інвестування 5 років.

Через 3 роки з моменту підписання угоди боржник повинен сплатити 100 тис. дол. заєм надається за двома варіантами: перший при незмінній складній відсотковій ставці 11% річних, другий – коли відсоткова ставка змінюється щорічно: перший рік 10%, другий – 11%, третій – 12%. Визначити розмір суми, яку може отримати заємщик одразу за двома варіантами і як зміниться ця сума для першого варіанту, якщо місячний рівень інфляції прогнозується у розмірі 1,5%.

Для придбання пральної машини клієнт оформив споживчий кредит на 4 роки під просту відсоткову ставку в розмірі 28% річних. Вартість пральної машини 3500 грн. Визначити кінцеву суму боргу і суму щомісячної виплати для погашення кредиту, якщо прогнозний рівень інфляції очікується в розмірі 1,25% за місяць.

Визначити коефіцієнт нарощення, реальну майбутню вартість і нарощену суму з урахуванням інфляції, якщо підприємство отримало кредит у сумі 50 млн. грн. на 2 роки під номінальну складну відсоткову ставку 24% річних. Очікуваний квартальний рівень інфляції прогнозується у розмірі 3,5 %.

1

2

3

Визначити номінальну теперішню вартість грошових коштів і дисконтну суму відсотків, якщо реальна майбутня сума грошових коштів складає 100 млн. грн., номінальна складна облікова відсоткова ставка складає 8,5% квартальних, прогнозується річний рівень інфляції в розмірі 12% щомісячно, період дисконтування дорівнює 3 рокам

Клієнт отримав кредит 15 березня і повинен повернути його 5 липня поточного року. Розмір кредиту 20 млн. грн., відсоткова ставка складає 26% річних. Визначити сукупний борг, який необхідно повернути банку виходячи з німецького методу нарахування відсотків.

З метою повернення боргу з відсотками необхідно виплатити 15 тис. дол. Гроші в борг отримані за простою обліковою ставкою 15% річних на 255 днів. Визначити початкову суму боргу, якщо календарний рік високосний. Розрахунок виконати за англійським методом.

Початкова сума боргу складає 200 млн. грн. Для погашення боргу повинно бути сплачено 250 млн. грн. через 180 днів. Визначити прибутковість даної операції для кредитора, якщо розглядається звичайний календарний рік.

Інвестор придбав у жовтні 2006 р. пакет акцій за ціною 20 дол. за штуку. Якщо він у червні 2007 р. продасть цей пакет за ціною 32 дол. за акцію, то яким буде річний темп зростання ціни акції. Розрахунок виконати за французьким методом.

Для купівлі холодильника клієнт оформив споживчий кредит 10 січня 2006 р. під 28% річних за простою відсотковою ставкою. Вартість холодильника складає 4000 грн. Кредит необхідно повернути 15 березня 2007 р. Визначити повну суму боргу і суму щомісячного повернення боргу, використовуючи англійський метод розрахунку.

Визначити суму простих відсотків, нараховану на первісну суму інвестицій та нарощену суму в кінці розрахункового періоду, якщо інвестиції були вкладені 20 червня 2006 р. в розмірі 25 тис. дол., а повинні бути повернуті 01 березня 2007 р. за відсотковою ставкою 24% річних. Розрахунок виконати за методикою комерційних відсотків (французький метод).

1

2

3

Клієнт бажає розмістити гроші 1 тис. дол. на депозиті в одному з 2-х банків. Вклад здійснюється 15 січня, а знімається 25 листопада поточного року. Банк А зобов’язується виплачувати 16% щорічно, а банк Б – 0,05% щоденно. В який з банків більш вигідно покласти грошові кошти. Розрахунок виконати за методикою точних відсотків (англійський метод).

Сума в розмірі 25 тис. грн. розміщена на депозитному рахунку 15.11.2006 р. на термін до 25.08.2007 р. Визначити суму грошей в кінці розрахункового періоду та суму відсотків за методикою комерційних відсотків (французьким методом), якщо річна відсоткова ставка складає 28%.

Клієнт при оформленні споживчого кредиту на 45 тис. грн. сплатив 15% відразу. Кредит оформлений 15 березня і повинен бути повернений 25 грудня поточного року. Визначити повну суму кредиту і суму щомісячного погашення кредиту, якщо кредит був виданий під 28% річних. Розрахунок виконати за методикою звичайних відсотків (німецький метод).

Сума в розмірі 15 тис. грн. покладена на рахунок 07.02.07 р. до 29.10.07 р. Визначити суму грошей в кінці розрахункового періоду та суму відсотків за методикою звичайних відсотків (німецький метод) при простій обліковій ставці 24% річних.