Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_ГРОШОВІі_ПОТОКИ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

2. Грошові потоки від операційної діяльності

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, крім інвестиційної і фінансової. Операційна діяльність, як правило, є основним джерелом грошових надходжень підприємства.

Грошові надходження від операційної діяльності включають валові доходи (виручку) від реалізації продукції та інші операційні доходи.

Виручка від реалізації продукції – це сума грошових коштів від продажу, які надійшли на поточний рахунок підприємства в банк або в касу підприємства. Для визначення цього показника важливе значення має розходження між часом відвантаження продукції і часом надходження коштів на рахунки підприємства. Реальне надходження грошових коштів можна оцінити, враховуючи зміну дебіторської заборгованості за реалізовану у відповідності з положеннями податкового обліку продукцію підприємства:

(1)

де ДЗпоч.._пер., ДЗкін._пер.дебіторська заборгованість відповідно на початок і кінець періоду.

Д – доходи від реалізації продукції.

Зверніть увагу на те, що поняття виручки віл реалізації продукції і валового доходу не співпадають, тому що визнання доходу у бухгалтерському і податковому обліку не збігаються.

У податковому обліку доходи від реалізації продукції вважаються одержаними, після чого виникають податкові зобов’язання за першою із подій:

а) відвантаження продукції;

б) надходження грошей на рахунки підприємства.

Всі розрахунки з бюджетом здійснюються на основі податкового обліку. Винятком є малі підприємства, на яких виручка від реалізації продукції (робіт, послуг) визнається тільки за касовим методом, тобто при надходженні грошей на рахунки підприємства.

На обсяг доходів від реалізації продукції впливають зовнішні й внутрішні фактори.

Найважливіші зовнішні фактори:

  1. це попит на продукцію підприємства;

  2. кон'юнктура товарного й фондового ринків;

  3. система оподаткування.

Серед внутрішніх факторів слід назвати: тривалість операційного циклу, амортизаційну політику, сезонність виробництва й реалізації продукції, кредитну політика підприємства.

Валові доходи (виручка) від реалізації продукції у відпускних цінах відображає загальні доходи від реалізації без врахування наданих знижок і повернення проданих товарів. Структура валового доходу від реалізації продукції показана на рис. 2.

Виручка від реалізації продукції у відпускних цінах підприємства

Обсяг реалізації продукції в цінах виробника

Акцизний збір, АЗ

Податок на додану вартість, ПДВ

Виробнича собівартість

Адміністративні й збутові витрати

Прибуток

Рис. 2 – Структура валового доходу (виручки) від реалізації продукції

За положеннями бухгалтерського обліку видатками визнаються ті з них, які зменшують активи (наприклад, витрати на сировину й матеріали) або збільшують зобов'язання (наприклад, нарахована заробітна плата).

До складу видатків за формою бухгалтерського обліку 2 «Звіт про фінансові результати» належать:

  • виробнича (операційна) собівартість реалізованої продукції;

  • адміністративні витрати;

  • витрати на збут;

  • інші операційні витрати.

До складу інших операційних витрат включають видатки на дослідження й розробки, собівартість реалізованої іноземної валюти, втрати від знецінення запасів, виплата штрафів, пені, неустойок тощо.

Всі витрати підприємства поділяються на постійні й змінні. Отже, повну собівартість виробництва й реалізації продукції (TC) можна виразити формулою (2):

, (2)

де: v – одиничні змінні витрати;

q – кількість одиниць реалізованої продукції;

F – сума постійних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]