Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політологія екзамен..docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
161.51 Кб
Скачать

4.Виборча система сучасної України

Існує три основних види виборчих систем: мажоритарна, пропорційна і гібридна системи. Існують також змішані системи.  При мажоритарній системі обраним вважається той, за кого було подано більшість голосів, а голоси, подані за інших кандидатів, не враховуються. Мажоритарна система має два різновиди - абсолютної більшості (обраним вважається кандидат, що набрав абсолютну більшість голосів, тобто 50% + 1 голос) і відносної більшості (переможцем вважається кандидат, що набрав просту більшість голосів; для перемоги на таких виборах число набраних голосів може бути менше 50%). При пропорційній системі місця в парламенті розподіляються між політичними партіями відповідно до кількості набраних голосів. При використанні пропорційної системи з порогом до парламенту не проходять партії, які набрали менш певного відсотка голосів. Голоси, віддані за партії, які не пройшли в парламент, пропорційно розподіляються між іншими партіями. Змішана система є паралельне здійснення двох принципів організації виборчої системи. При даній системі частина депутатів обирається в округах за мажоритарною системою, а інші обираються за партійними списками за пропорційною системою. З 2006 р. на Україну також діє пропорційна система виборів до Верховної Ради.  Гібридна система являє собою підсумок синтезу двох основних систем: мажоритарної і пропорційної. Вона має порядок визначення обраних депутатами такий же, як і мажоритарна, але порядок висування - властивий пропорційною системою.

5.Тоталітарний режим

Тоталітаризм (від латинського totalis - весь, цілий, повний) - це режим повного контролю з боку держави над усіма сферами життя суспільства і кожною людиною за допомогою прямого збройного підписання. Влада на всіх рівнях формується закрито, як правило, однією людиною або вузькою групою осіб з правлячої еліти. Тоталітаризм є специфічно нову форму диктатури, що виникла в ХХ столітті. Тоталітаризм є принципово новий тип диктатури завдяки особливій ролі держави та ідеології.

Ознаки тоталітаризму:

- Тотальний державний контроль над суспільством;

- Загальна монополізація і централізація влади в руках панівного меншини;

- Система жорсткого поліцейського терористичного контролю над усіма громадянами;

- Політизація (в плані пропаганди) усього життя;

- Панування єдиної правлячої масової партії, яка є ядром політичної системи тоталітарного суспільства. При цього така партія може зростатися з державою;

- Ідеологізація суспільства і суспільного життя на основі єдиної державної ідеології;

- Уніфікація і регламентація політичного, суспільного і духовного життя;

- Ставка на оновлення суспільства на основі глобальних ідей;

- Ставка на свою расу (можливо, в прихованому і закамуфльованому вигляді, наприклад, в СРСР ідея «єдиного радянського народу»).

Залежно від пануючої ідеології тоталітаризм звичайно підрозділяють на комунізм, фашизм і націонал-соціалізм.

6.Генеза та еволюція поняття «геополітика»;

Геополітика - суспільно-географічна наука, скор. від "географічна політика", частина політичної географії; наука про контроль над простором. Геополітика - міждисциплінарна область знання про закономірності розподілу і перерозподілу сфер впливу (центрів сили) різних держав і міждержавних об'єднань в багатовимірному комунікаційному просторі Землі. Різниться традиційна геополітика, нова геополітика (геоекономіка) і новітня геополітика (геофілософія). Традиційна геополітика робить акцент на військово-політичну міць держави і домінуючу роль географічних чинників у захопленні чужих територій, є географічним розумом держави. Геоекономіка робить акцент на економічній могутності держави. Новітня геополітика, в якій домінує сила духу над військовою і економічною потужністю, сприяє подоланню традиційного географічного та економічного детермінізму за рахунок розширення базисних факторів, що визначають поведінку держав у міжнародних відносинах. Основний об'єкт вивчення геополітики - геополітична структура світу, представлена ​​безліччю просторових моделей. Дослідження механізмів і форм контролю над геопростору - одна з основних задач геополітики. Історичним ядром геополітики виступає географія, ставить на чільне місце дослідження прямих і зворотних зв'язків між властивостями простору Землі і балансом (суперництвом або співпрацею) світових силових полів. Концепція геополітики виникла наприкінці XIX - початку XX століття, в перших роботах вживалося вираз «політична географія». Термін «геополітика» ввів в обіг шведський політолог і державознавець Рудольф Челлен під впливом німецького географа Фрідріха Ратцеля, який в 1897 році опублікував книгу («Політична географія»). Вперше він використав термін в 1899 році, але широку популярність він здобув після виходу книги «Держава як організм». Поряд з Челленом класиками геополітичної науки вважаються британський географ і політик Х. Маккіндер, американський історик морської стратегії А. Мехен і ін З другої половини XX століття предметом розгляду геополітики стали перш за все такі явища і поняття стратегічної географії як холодна війна, військово-стратегічний паритет, пізніше також - глобалізація, багатополярний світ, а також в широкий ужиток увійшли поняття наддержава, велика, регіональна, ядерна, космічна , економічна, спортивна держава стосовно до держав, що виділяється по комплексу або окремої характеристиці і мають вплив на інші країни.