Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BS_1-153.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

59.Доходи бюджету від операцій з капіталом.

Класифікація доходів бюджету

1) податкові надходження;

2) неподаткові надходження;

3) доходи від операцій з капіталом;

4) трансферти.

доходи від операцій з капіталом:

1. Надходження від продажу основного капыталу:

- надходження від реалізаії безхазяйного майна, майна, що за правом спдкоємства перейшло у власність держави, та скарбів, знахідок, а також валютні цінності і грошові кошти, власники яких невідомі.

- надходження від відчуження майна, що перебуває у комунальній власності

2. Надходження від продажу землі і нематеріальних активів.

3. Державні запаси товарів.

У Державному бюджеті частка доходів від операцій з капіталом у загал. доходах:

2008 р. – 0,9%

2009 р – 0,5%

2010 р. – 0,2%

Структура

2009 р. 84,2% - від реалізації державних запасів товарів; 14,3% - Надходження від продажу землі і нематеріальних активів; 1,5% - Надходження від продажу основного капіталу.

2010 р. 70,4% - від реалізації державних запасів товарів; 25,7% - Надходження від продажу землі і нематеріальних активів; 3,9% - Надходження від продажу основного капіталу.

60.Економічна класифікація видатків бюджету, її призначення.

Видатки бюджету — кошти, що спрямовуються на здійснен­ня програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повер­нення надміру сплачених до бюджету сум;

Економічна сутність видатків бюджету виявляється у багатьох їх видах. Кожний вид видатків має якісну та кількісну характери­стики. Якісна дозволяє визначити призначення бюджетних видат­ків, а кількісна — їх величину.

Для з'ясування ролі і значення бюджетних видатків в економічному житті держави їх класифікують за ознаками1.

1. За роллю у відтворенні виробництва — поточні видатки та ка­пітальні видатки. На основі такого поділу видатків можливе форму­вання двох видів бюджетів — поточного бюджету (має забезпечу­ватись поточними доходами і бути збалансованим) та бюджету розвитку (може бути дефіцитним і забезпечуватись за рахунок по­зик, у т. ч. цільових інвестиційних (в Україні, згідно з чинним зако­нодавством, включається до спеціального фонду бюджету).

До Поточних відносять оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на ЗП, медикаменти та перев’язувальні матеріали, продукти харчування, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, виплата % за зобов’язаннями, субсидії та поточні трансферти установам, ін. ).

До Капітальних відносять капітальне будівництво, ремонт, реконструкція, реставрація, капітальні трансферти.

2. За суспільним призначенням — видатки відображають фун­кції держави та рівень її соціально-економічного розвитку: еко­номічну; соціальну; оборонну; управлінську — видатки на орга­ни державної влади та управління, правоохоронні органи, судову владу і прокуратуру, митну і податкову службу, зовнішню полі­тичну діяльність; екологічну.

3. За галузями економіки і соціальної сфери — видатки бю­джету різняться відповідно до різних галузей: промисловість, бу­дівництво, транспорт, сільське господарство, освіта, охорона здо­ров'я тощо;

4. За цільовим призначенням — виокремлюють видатки на ка­пітальне будівництво, капітальний ремонт, оплату праці, комуналь­них послуг, транспорт і зв'язок та інші видатки;

5. За рівнями бюджетної системи видатки поділяються, вра­ховуючи адміністративно-територіальний поділ на видатки Дер­жавного бюджету та видатки місцевих бюджетів;

6. За формами бюджетного фінансування видатки класифі­кують на: проектне фінансування; бюджетні кредити; державні трансферти; кошторисне фінансування.

Структура видатків ДБ:

2009 рік - 95,7% - поточні 4,2% - капітальні 0,1%- нерозподілені.

2010 рік- 93% - поточні 6,9% - капітальні

0,1%- нерозподілені

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]