Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика_екз._шпоры ffffffff.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать
  1. Рівні мереж.

Складність і різноманітність ф-й, що вико-нують комп. мережі, призвели до потреби ство-рення багаторівневої концепції мере-жі, гідно з якою ел-ти комп. Мережі розпо-діляються по вертикалі на рівні, кожен з яких склад-ся з об’єктів, що виконують пев-ну логічну ф-ю і забезпечує послугами рі-вень, що міститься над ним. Сьомий(при-кладний р-нь) є основою для відкритих ме-реж, бо ін. р-ні існують для забезпечення роботи цього р-ня. Ф-і – забезпечення вза-ємодії між прикладними процесами корис-тувачів. Шостий(представницький) призна-чений для реал-ї стиснення та шифруван-ня інф-її. Ф-ї – перетворення інф-ї, управ-ління її форматами, з’єднання з логічними каналами, поданими на нижніх рівнях комп. мереж. П’ятий(сеансовий) забезпе-чує з’єднання безпосер. між конкретною паролю прикл. Процесів. Ф-ї – обслугову-вання сеансів та діалогової форми пере-давання інф-ї. Четвнртий(транспортний) служить для забезпечення сеансового р-ня універсальними послугами транспортної служби, які не залежать від специфіки та особл-ей функціонування комп. мереж. Ф-ї – управління і передавання інф-ї, установ-лення і роз’єднання транспортних сполу-чень, що пов’язують інформац. процеси та об’єднують кілька сеансових сполук в одну транспортну, збільшення або зменшення блоків інф-ї. Третій(мережевий) служить для виконання ф-й обміну мережевими сервісними блоками за доп. мережевих сполук. Він призначений для передавання кадрів другого р-ня через кілька каналів по одній чи кільком мережам. Другий(каналь-ний) формує із даних, що передаються першим рівнем, так звані “кадри” або їх послідовність. Ф-ї – установлення, підтри-мання і роз’єднання канальних сполук, що наз. інформац. каналами. Перший(фізич-ний) призначений для переносу послідов-ності біт, у вигляді якої подана цифрова інф-ія, що передається через фіз. середо-вище, що з’єднує реальні об’єкти комп. ме-реж. Таким чином, перші чотири р-ні реалі-зують ф-ї передавання даних, а решта – їх обробки.

  1. Історія розвитку internet, його призначення та можливості.

Істррія: У 1969р Міністерство оборони США започати розробку проекту, котрий мав на меті створення надійної сис-ми передачі інфо на випадок війни. Агентство передових досліджень США запропонув розробити для цього комп мережу. ЇЇ розроб була доручена Каліфорн Універ Лос-Анджнлеса та ще деяким. ЦЯ мер була названа ARPANET(мережа агентства передових дослідж з англ.)

1-й сервер ранет було встановлено 1-го вересня 1969р у Каліфорній університ в Лос-Анджелесі. До 1971р була розроблена 1-ша програма для відправки електрон почти по мережі, котра відразу стала дуже популярною.У 1973р до мережі через трансатлантичний кабель були підключ перші іноземні організації з Великобрит та Норвегії, мережа стала міжнародною. У 1970-хрр мережа в основному використовув для пересилки електронної пошти, тоді ж зявились перші списки поштових розсилок, групи новин та дошки оголошень. Але в ті часи мережа ще не могла легко взаємодіяти з іншими мережами, котрі були побудовані на інших технічних стандартах. До кінця 1970-хрр почали активно розвиватись протоколи передачі даних, що були стандартизовані в 1982-82 рр. 1 січня 1983р мережа перейшла з протоколу НСР на проток ТСР/ІР, який досі успішно використ для обєднання мереж. Саме у 1983р за мереж закріпився термін Інтернет. У 1988рбуло винайдено Інтернет Релей Чат, завдяки якому в неті стало можливим спілкування в реальному часі(чат).

Internet – глобальна комп’ютерна мережа, яка охоплює увесь світ. Internet утворює неначе ядро, що забезпечує зв’язок різних інформаційних мереж, які належать різним закладам у всьому світі. Якщо раніше мережа використовувалась винятково як середовище передачі файлів та повідомлень електронної пошти, то сьогодні розв’язуються складні завдання розподіленого доступу до ресурсів. В наш час Internet став невід’ємною частиною ділового світу. Компаній спокушають швидкість, дешевий глобальний зв’язок, зручність для проведення спільних робіт, доступні програми. Користувачі можуть отримати доступ до комерційних та некомерційних інформаційних служб США, Канади, європейських та інших країн. В архівах вільного доступу мережі Internet можна знайти інформацію практично з усіх сфер людської діяльності, починаючи з нових наукових відкриттів до прогнозу погоди на завтра.

  1. Загальна характеристика мережі INTERNET. Служба INTERNET.

Internet – глобальна комп. мережа, яка охоплює увесь світ. Сьогодні Internet має близько 15 млн абонентів у більш ніж 150 краінах світу. Щомісяця розмр мережі збільш. на 7- 10%. Internet утворює неначе ядро, що забезпечує зв’язок різних інформаційних мереж, які належать різним закладам у всьому світі. Якщо раніше мережа використовувалась вийнятково як середовище передачі файлів та повідомлень електр. пошти, то сьогодні розв’язуються складніші завдання розподіленогодоступу до ресурсів. Internet стає дедалі популярнішою у діловому світі. Компаній спокушають швидкість, дешевий глобальний зв’язок, зручність для проведення спільних робіт, доступні програми, рідкісна база даних мережі Internet. В архівах вільного доступу мережі Internet можна знайти інформацію практично з усіх сфер людської діяльності, починаючи знових наук. відкриттів до прогнозу погоди на завтра. Крім того, Internet надає унікальні можливості дешевого, надійного та конфіденційного глоб. зв’язку по всьому світу. Використання інфраструктури Internet для міжнародногозв’язку обходиться значно дешевше прямого комп. зв’язку через супутниковий канал або через телефон. Ел. пошта – найрозповсюдженіша послуга мережі Internet