Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання з 20 по 39.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

20. Північно - американська економічна інтеграція(nafta)

Інтенсивно розвиваються інтеграційні процеси в Північній Америці. Початок їм поклала Угода про вільну торгівлю, підписана у вересні 1988 р. між США та Канадою. Протягом тривалого часу (1988-1992 pp.) інтеграційні процеси відбувалися тут переважно на корпоративному та галузевому рівні і не були пов´язані з міждержавним (наддержавним) регулюванням.

Наприкінці 80-х років починається серія консультацій і переговорів із приводу поглиблення та юридичного оформлення інтеграційних зв´язків між Мексикою та США. До цього переговорного процесу підключається Канада, і у вересні 1992 р. підписується тристороння угода про створення Північноамериканської зони вільної торгівлі, НАФТА (North American Free Trade Agreement, NAFTA). Згідно із цією угодою, із січня 1994 р. розпочато формування найбільшого у світі ринку. Створення його передбачено завершити у 2009 році.

НАФТА має великий природно-ресурсний, людський, виробничий і фінансовий потенціал. Населення країн, що входять до організації, перевищує 375 млн. чоловік. Це утворює потенційно широкий ринок для товарів та інвестицій. Економічні відносини між країнами НАФТА стають більш інтенсивними.

Зона вільної торгівлі трьох названих країн робить їх повністю незалежними від зовнішніх поставок енергоресурсів. Виробники кожної із трьох країн отримують необмежений доступ до ринків Двох інших.

Створення північноамериканського спільного ринку відкриває нові горизонти економічної взаємодії США та Канади із країнами Латинської Америки. На початковому етапі це відбувається через зв´язки Мексики, яка має режим вільної торгівлі з п´ятьма державами Центральної Америки, а потім вибудується нова модель відносин інших латиноамериканських країн із могутніми північними сусідами.

Місце та роль Північної Америки в системі світогосподарських зв´язків визначається цілою низкою чинників. У першу чергу, йдеться про економічний та науково-технічний потенціал США, які більше ніж століття не мають собі рівних в економічному змаганні, в технологічному розвитку, у здатності максимально ефективно використовувати досягнення науково-технічного прогресу

Провідні позиції у світі посідають такі галузі економіки США, як автомобілебудування, авіакосмічна, телекомунікаційна, хімічна, електротехнічна, електронна. Країна створила найбільш ємний у світі ринок машин і обладнання.

21. Теорії прямих іноземних інвестицій.

22. Сутність та структура світової валютної системи.

Світова валютна система (СВС) - це валютно –фінансовий механізм зовнішньоекономічних зв'язків і форма організації міжнародних валютних відносин, закріплена міждержавними угодами. СВС базується на функції світових грошей. Вони служать світовим платіжним коштом, світовим купівельним коштом і матеріальним втіленням суспільного багатства.

Структура сучасної валютної системи:

В економічній літературі виділяють національну, міжнародні (регіональну) і світову валютні системи.

Національна валютна система – це форма організації валютних відносин країни, за допомогою яких здійснюються міжнародні розрахунки, утворюються та використовуються валютні кошти держави.

Міжнародна (регіональна) валютна система - це договірно-правова форма організації валютних відносин між групою країн.

Світова валютна система – це форма організації міжнародних валютних (грошових) відносин, що історично склалася і закріплена міждержавною домовленістю. Це сукупність способів, інструментів, міждержавних органів, за допомогою яких здійснюється взаємний платіжно–розрахунковий оборот у рамках світового господарства. Простіше кажучи, це спеціально розроблена державами та закріплена міжнародними угодами форма організації валютних відносин між всіма чи значною кількістю країн світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]