Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_TRH__PRACE_A__NEZAMESTNANOST_vsh_matros_c.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.04.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Výsledný efekt tlaku odborů

Pokud se odborům podaří zvýšit mzdové sazby (graf 11.7), pro­jeví se to na trhu práce změnou rovnováhy. Rovnovážný bod se posune nejdříve z Eo směrem nahoru na E1 a zároveň se souběžně posunou křivky nabídky práce a poptávky po práci. Zvýšení mezd pro stejný počet pracovních sil zatíží firmy většími náklady. Firmy budou na tuto skutečnost reagovat snížením poptávky po práci a bod rovnováhy se posune do E2. Konečný efekt je sporný - zvýší se mzdy, ale sníží se úroveň zaměstnanosti. Jestliže firma nemůže sní­žit poptávku, neumožňují-li to například kolektivní smlouvy, kom­penzuje si růst mzdových nákladů snižováním nemzdových vý­dajů v oblasti pracovních podmínek.

Pozitivní role odborů na trhu práce spočívá v podpoře komu­nikace mezi zaměstnanci a manažery, v odstraňování rušivých vli­vů na pracovní proces a ve zlepšování pracovních podmínek.

MINIMÁLNÍ MZDA

Ve většině zemí platí zákonné opatření o tom, že mzda nesmí být nižší než tzv. minimální mzda. Minimální mzda se nejvíce týká nekvalifikovaných pracovníků a mladých lidí, kteří poprvé nastupují do zaměstnání.

Stoupenci minimální mzdy se domnívají, že jejím prostřednic­tvím lze pomoci lidem s nízkými příjmy. Vycházejí z toho, že vyšší mzda více motivuje k práci a zvyšuje pracovní morálku.

P raxe při­tom ukazuje, že uzákonění minimální mzdy vyvolá pokles za­městnanosti nekvalifikované práce (v grafu 11.8 z LE na úroveň DM) a současně se přitom zvýší její nabídka (z LE na SM). Výsled­kem je převis nabídky práce (SM > DM) - nezaměstnanost.

MEZINÁRODNÍ MIGRACE PRÁCE

Vliv na trh práce v dané zemi má i mezinárodní migrace pracovních sil. Lidé ze zemí s nízkými mzdami se stěhují do zemí s vyššími mzdami a hledají tam práci.

V ýsledkem mezinárodní migrace pra­covních sil je především snižování rozdílu mezi mzdami v jednotlivých ze­mích (graf 11.9), Předpokládejme, že pouze občané z ČR mohou odcházet za prací do Německa. Na českém trhu práce proto bude vznikat tlak na růst mezd a na německém trhu tendence k jejich poklesu. Jestliže v Německu najde práci AB českých pracovníků, potom mzda v ČR vzroste z WE na W1 a zaměstnáno zde bude LA pracovníků (zaměst­nanost poklesne). V Německu vzroste počet uchazečů o práci a mzda bude klesat (na W2), což povede k růstu poptávaného množství práce a současně se ale začne snižovat nabídka pracovních sil. Zaměst­nanost v Německu vzroste z LE na LY a nižší mzda zároveň povede k omezení nabídky práce na Lx. Rozdíl mezi celkovou poptávkou po práci LY a nabídkou práce německých dělníků Lx obsadí pra­covní síly z ČR.

    1. Nezaměstnanost

Převis nabídky nad poptávkou na trhu práce je označován za nezaměstnanost. Její rozsah je v hospodářské praxi vyjadřován dvě­ma způsoby:

  1. Počtem nezaměstnaných osob. Jde o absolutní číslo, které bývá uváděno jako tzv. zásobník nezaměstnaných. ­

  2. Mírou nezaměstnanosti (u), která vyjadřuje počet nezaměstnaných (U) jako procento z ekonomicky aktivního obyvatel­stva (L = zaměstnaní a nezaměstnaní).

U

u (%) = -------------- x 100

L

Rozlišujeme registrovanou nezaměstnanost - údaje zahrnující pouze osoby evidované na úřadech práce a obecnou míru nezaměstnanosti - odhad Českého statistického úřadu.

Pro získání přehledu o stavu nezaměstnanosti je třeba vymezit „kdo je nezaměstnaný". Obyvatelstvo v produktivním věku (ob­vykle od 15 do 55 až 65 let) je proto rozdělováno do tří skupin:

  1. Zaměstnaní -jsou to lidé, kteří vykonávají jakoukoli place­nou práci. Patří sem i pracovníci na částečný pracovní úva­zek a osoby dočasně v zaměstnání nepřítomné, např. nemoc­ní nebo na mateřské dovolené.

  2. Nezaměstnaní - patří sem osoby, které nejsou zaměstnané, aktivně hledají práci a jsou ochotny během krátké doby nastou­pit do zaměstnání. Za nezaměstnaného je oficiálně považován pouze ten, kdo je evidován na úřadu práce. Všichni zaměst­naní a nezaměstnaní dohromady tvoří tzv. pracovní sílu dané země a představují ekonomicky aktivní obyvatelstvo.

  3. Ekonomicky neaktivní obyvatelstvo -jsou to všichni ostat­ní, kteří nemají zaměstnání a ani si ho nehledají (studenti, penzisté, zdravotně postižení, ženy v domácnosti atd.).

Rozlišujeme rozdílné typy nezaměst­nanosti.

  1. Frikční nezaměstnanost - patří sem lidé, kteří právě mění zaměstnání nebo jej poprvé hledají. Frikční nezaměstnaní jsou dobrovol­ně nezaměstnáni a jejich hledání lépe placené a produk­tivnější práce je prospěšné pro ně samotné i pro celkovou efektivnost ekonomiky.

  2. Strukturální nezaměstnanost vzniká v důsledku dílčích ne­rovnováh na segmentovaném trhu práce, kdy vlastnosti nebo umístění pracovních sil neodpovídají povaze dostupných pra­covních míst. Příčinou tohoto stavu jsou strukturální změ­ny v ekonomice, které doprovází stagnace nebo zánik někte­rých odvětví a expanze jiných. Na jedné straně tak lidé přicházejí o zaměstnání a na druhé straně jsou jim nabízena nová pracovní místa, která většinou vzhledem ke své kvalifi­kaci nemohou obsadit. Dílčím řešením tohoto problému je rekvalifikace pracovníků. Z dlouhodobého hlediska je třeba provést změny v kvalifikační přípravě pracovních sil.

  3. Sezonní nezaměstnanost, jde o přirozené kolísání poptávky po práci, které je vyvoláno střídáním ročních období. Běžně se projevuje v zemědělství, cestovním ruchu, stavebnictví apod.

  4. Cyklická nezaměstnanost je způsobena poklesem nebo pro­padem hospodářské aktivity, kdy je poptávka po práci v celé ekonomice nízká. Projevuje se tím, že ve fázi hospodářské krize (recese) jsou pracovníci propouštěni a v období růstu ekonomiky (konjunktura) jsou opět přijímáni do zaměstnání.

Pro diagnostiku situace na trhu práce ekonomové používají vedle uvedených typů nezaměstnanosti i její rozlišení na dobrovolnou a nedobrovolnou.

Při dobrovolné nezaměstnanosti nezaměstnaní hledají práci, ale ­za vyšší mzdu, než která na trhu práce převládá. Tito lidé preferují volný čas nebo jiné aktivity (studium, chtějí být doma a pečovat o děti, hledají lépe placené místo, k obživě jim stačí vyplácené pod­pory v nezaměstnanosti). Pokud by akceptovali danou mzdu, moh­li by práci najít, protože při dobrovolné nezaměstnanosti je počet nezaměstnaných nižší nebo roven počtu volných pracovních míst.

Při nedobrovolné nezaměstnanosti jsou nezaměstnaní ochot­ni pracovat za mzdu, která na trhu práce převládá, ale nemohou najít zaměstnavatele.

Z namená to, že celková nabídka práce je větší než celková poptávka po práci (graf 11.10). Příčinou je neexistence dokonalé konkurence na trhu práce, nepružnost mezd směrem dolů a jejich pomalá reakce na ekonomické šoky (např. útlum těžby uhlí).

L' představuje pracovní sílu dané země. Při mzdové sazbě W1 bude chtít pracovat více pracovníků (bod O), než kolik jsou firmy ochotny zaměstnat (bod N). Protože mzda je vyšší než rovnovážná, existuje nadbytek pracovníků, kteří hledají práci. Úsečka MN představuje počet zaměstnaných, úsečka NO počet nedobrovolně nezaměstnaných a úsečka OP zobrazuje dobrovolně nezaměstnané.

Míra nezaměstnanosti je chápána jako jeden z indikátorů ekonomické situace v dané zemi. Negativní důsledky této poruchy na trhu práce se projevují v nižším vyrobeném outputu ekonomiky a ve ztrátách v sociální oblasti. Nezaměstnanost je vždy traumatizující událostí pro život každého jednotlivce i rodiny.

Strana 9 (celkem 9) Zpracoval M 12/11/2020

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]