Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
планирование мельничук.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
247.3 Кб
Скачать

4 Підрахунки об’ємів основних робіт

Категорія складності будівництва –ІV, так як покілометровий об’єм складає 61,51 тис.м.куб/км. Вважаємо, що землі придатні для відсипки з виїмки в насип. Даний обсяг робіт може виконувати будь-яка механізована колона.

Розраховуємо об’єм земляних робіт:

де V1,V2,V3 – об’єми розроблюваного грунту для І, ІІ та ІІІ перегонів.

Об’єми по будівництву штучних споруд наведено в таблиці 3.

Для цього визначається довжина труб.

Якщо висота насипу : ;

Якщо висота насипу : ;

b0 – ширина основної площадки (b0пер=7,1м та b0=17,6м)

Знайдені значення заносяться до таблиці, підраховуємо об’єми вхідних та вихідних оголовків та тіло труби, рахуємо загальний об’єм.

Мости, які знаходяться на даній ділянці будуються силами мостових загонів.

5 Формування принципової організації схем будівництва

Будівництво залізничної лінії може бути організоване по одно, двох і багатопроменевих схемах. Застосування тієї або іншої схеми залежить від наявності пунктів можливого розгортання будівництва (пункти примикання до існуючих залізниць, перетинання із залізними й автомобільними дорогами, великими ріками ін.), довжини лінії, строків будівництва й кількості будівельних організацій, що приймали участь у будівництві лінії, наявності бар'єрних місць (більші мости, тунелі) і т.д.

Однією з умов раціонального проектування організації, яка має важливе місце для залізниці, є функціонування єдиної системи проектування організації будівництва та виробництва робіт, що базується на чіткому засвоєнні прийнятих принципових рішень, послідовної їх деталізації у відповідності зі зростаючим об’ємом вихідної інформації. Для об’єктів, які плануються здавати в постійну експлуатацію чергами, в складі проекту у відповідності з постановами необхідна попередня розробка основних проектних рішень. Призначення цих рішень – складання схеми генплану об’єкта та розрахунок вартості на повний його розвиток, з розбивкою по чергам. У відповідності до залізничного будівництва це наказується необхідність розробки Генеральної схеми організації будівництва в об’ємі, необхідному для визначення будівельної вартості та черговості здачі окремих її частин в постійну експлуатацію.

Проектування організації залізничного будівництва починають з підготовки та видачі завдання, в якому коротко формуються мета та об’єм поставленої задачі – початкові та кінцеві пункти, можливий вантажообіг, орієнтовна дата здачі об’єкта.

Строки будівництва нової залізниці визначаються згідно "Норм тривалості будівництва залізниці та будівництв підприємств, будинків і споруджень". На вибір строків будівництва впливає довжина споруджуваної лінії, категорія трудомісткості будівництва, кількість споруджуваних шляхів. Для електрифікованих ділянок на основний термін додається строк на електрифікацію згідно. Строк будівництва залізниці (То) умовно ділиться на три періоди підготовчий, основний та заключний.

де - тривалість підготовчого періоду;

- тривалість основного періоду;

- тривалість заключного періоду, визначається тривалістю здачі залізн. в. постійну експлуатації (у проекті можна приймати рівним 2-3 місяцям).

Аналіз і вибір раціональної схеми

На початку проектування організації будівництва складають та порівнюють принципові схеми розгортання будівництва. Будівництво залізничної лінії може бути організоване по одно, двох і багатопроменевих схемах. Застосування тієї або іншої схеми залежить від наявності пунктів можливого розгортання будівництва (пункти примикання до існуючих залізниць, перетинання із залізними й автомобільними дорогами, великими ріками ін.), довжини лінії, строків будівництва й кількості будівельних організацій, що приймали участь у будівництві лінії, наявності бар'єрних місць (більші мости, тунелі) і т.д.

За однопроменевою схемою будуються лінії довжина до 200 км (рис 2, 3). Будівництво лінії розгортається від станції примикання до існуючої мережі залізниць. Тут організується база матеріально-технічного забезпечення новобудови,

Будівництво ліній по двох і багатопроменевих схемам вимагає витрат для організації додаткових матеріальних баз (рис 4-7). Вибір схеми організації будівництва в цьому зв'язку повинен вироблятися на основі економічної оцінки можливих варіантів.

Будівництво залізничної лінії відповідно до вимог СНиП 3.01.01.-85 необхідно організувати потоковим методом з урахуванням використання мобільних будівельних формувань, оснащених технічними засобами, пристроями енергетичного забезпечення, а також мобільними (інвентарними) будинками виробничого, житло-побутового й суспільного призначення. У цьому зв'язку в проекті необхідно встановити строки й темпи виконання робіт мобільними будівельними підрозділами.

Ведучим процесом у комплексному потоці будівництва залізничної ліній є укладання верхньої будови колії. Тому необхідно встановити терміни укладання колії з урахуванням його баластування на перший шар у теплу пору року. Темп виконання інших робіт з будівництва дороги приймаємо рівним темпу ведучого процесу.

До початку основних робіт виконуємо в повному обсязі роботи підготовчого періоду. Після їх завершення до укладання колії варто запроектувати роботи зі спорудження земляного полотна й будівництву штучних споруд.

Спорудження земляного полотна будується силами механізованих колон (МК). Річна продуктивність МК ділиться на 3 категорії:

  1. 1,5-2 млн. м3 ґрунту;

  2. 0,8-1,2 млн. м3 ґрунту;

  3. до 0,8 млн. м3 ґрунту.

Будівлю штучних споруд завершуємо до закінчення на ділянці земляних робіт. За 1-2 місяця до заключного періоду передбачаємо роботи здатного періоду (усунення зауважень робочої комісії): спорудження верхньої будови колії, будівлю будинків, об'єктів СЦБ і зв'язку, електрифікацію залізниці.

Розглядаючи кожну схему окремо можна порівняти всі розроблені схеми.

Схема 1 (рис.2) Дана схема однопроменева. Одна виробнича база на ст.А. Земляні роботи виконуються протягом 10,5 місяців. Підготовчий та здавальний періоди складають по 2 місяці. Працює механізована колона ІІ класу, з продуктивністю 1,4 млн.м.куб/рік.

Схема 2 (рис.3) Дана схема однопроменева. Одна виробнича база на ст.А. Земляні роботи виконуються протягом 9 місяців. Підготовчий та здавальний періоди складають 3 та 4 місяці. Працює механізована колона І класу, з продуктивністю до 2 млн.м.куб/рік.

Схема 3 (рис.4) Дана схема двопроменева. Виробничі бази розміщені на ст.А та ст.Б. Земляні роботи виконуються двома мех. колонами, ІІ та ІІІ-го класу, протягом 15 та 14 місяців. Підготовчий та здавальний періоди складають по 3 місяці. Темп монтажу на перших двох перегонах відрізняється від темпу на третьому перегоні.

Схема 4 (рис.5) Дана схема двопроменева. Виробничі бази розміщені на ст.А та ст.Б. Земляні роботи виконуються двома мех. колонами, протягом 11 та 10 місяців. Підготовчий та здавальний періоди складають по 2 місяці.

Схема 5 (рис.6) Дана схема однопроменева поперегінна. Роботи виконуються на кожній ділянці по черзі, тобто після закінчення робіт на ділянці ті ж робітники переходять на другу, де виконуються повний комплекс робіт. Працює механізована колона ІІ класу.

Схема 6 (рис.7) Дана схема однопроменева поперегінна. Працює механізована колона І класу, тому темп виконання робіт збільшується, в порівнянні з схемою 5, тому скорочується термін будівництва.

Отже, проаналізувавши кожну принципово-організаційну схему окремо, обираємо для подальших розрахунків схему 6, оскільки дана схема є оптимальною для будівництва даної ділянки. За рахунок того, що після виконання І-го перегону будуть проходити кошти, які можна використати для подальшого будівництва.