Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ.роб. Шум, вибрация 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

1.4 Визначення рівня потужності вібрації

Рівень потужності вібрації L визначається вираженням

, дБ (7)

де Р - середня потужність локальної вібрації в смузі частот від 5,6 до 1400 Гц або загальної вібрації в смузі частот від 0,7 до 90 Гц, що поглинає людиною, Вт; Р0 = 25∙10-13Вт - опорне значення потужності.

Залежно від того, який вид вібрації (локальна або загальна) впливають на людину й від того, який параметр вібрації (віброшвидкість або віброприскорення) може бути обмірюваний, мають місце 4 випадки визначення рівня потужності вібрації Lр:

. випадок:

Якщо для локальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброшвидкості у м/с, обмірювані в 8-октавних смугах з середньогеометричними частотами 8; 16; 31,5; 63; 125; 250; 500 й 1000 Гц, то розрахунок рівня потужності вібрації Lp проводять в наступній послідовності:

а) визначають рівень віброшвидкості L1 в i-тій октавній смузі частот за формулою:

, дБ

де v0=5∙10-8 м/с- опорне значення віброшвидкості;

б)обчислюють октавні рівні потужності вібрації в і-той смузі частот за формулою:

Lр1=L1+LZ1, дБ (9)

де LZ1- виправлення, за допомогою якої враховується поглинання потужності вібрації людиною в і- тій октавній смузі частот. Виправлення береться з 1 рядка додатку 4

в) рівень потужності вібрації Lp знаходять за формулою :

,дБ (10)

де п- число октавних смуг.

2 Випадок:

Якщо для локальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброприскорення а1 в м/с2, обмірювані в 8-октавних смугах з середньогеометричними частотами 8; 16; 31,5; 63; 125, 250; 500 й 1000 Гц, те розрахунок рівня потужності вібрації Lp виробляється в наступній послідовності:

а) визначають рівень віброприскорення L1 в і-той октавній смузі частот за формулою:

,дБ (11)

де ао = 3,14∙10 -4 м/с2 - опорне значення віброприскорення;

б) обчислюють октавні рівні потужності вібрації Lpl в і-тій октавній смузі частот за формулою (9), у яку виправлення LZ1 підставляється з другого рядка додатку 4.

в) рівень потужності вібрації Lр знаходять за формулою (10).

3 Випадок

Якщо для загальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброшвидкості у м/с, обмірювані в 7 октавних смугах з средньогеометричними частотами 1, 2, 4, 8, 16, 31,5 й 63 Гц, то розрахунок рівня потужності вібрації Lр проводиться в наступній послідовності:

а) визначають рівень виброшвидкості L1 в і-той смузі частот за формулою (8);

б) обчислюють октавні рівні потужності вібрації Lрі в і-тій октавної смузі частот за формулою (9), у яку виправлення LZ1 підставляється з третього додатку 4;

в) рівень потужності вібрації Lp знаходять за формулою (10).

4 Випадок

Якщо для загальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброприскорения а1 у , обмірювані в 7-ми октавних смугах з средньогеометричними частотами 1, 2, 4, 8, 16, 31,5 й 63 Гц, то розрахунок рівня потужності вібрації Lp проводиться в наступній послідовності:

а) визначають рівень віброприскорення L1 в і-ті октавній смузі частот за формулою (11);

б) обчислюють октавні рівні потужності вібрації Lр1 в і-той октавній смузі частот за формулою (9), у яку виправлення Lz1 підставляється з 4-го рядку додатку 4;

в) рівень потужності вібрації Lp знаходять за формулою (10).

Якщо для локальної й загальної вібрації відомі середні квадратичні значення uі1, uі2, uі3 віброоктавних смугах частот, що входять в і-тую октавну смугу частот, то для розрахунків попередньо обчислюють середні квадратичні значення віброшвидкості або віброприскорення в і-тій октавній смузі частот за формулою:

(12)

Якщо шкідлива вібрація впливає на робітника за зміну t хвилин, то значення рівня потужності вібрації Lp зменшується на величину, що обчислює за формулою:

, дБ (13)

Рівень потужності вібрації, що обчислює відповідно до вищенаведених вказівок, округляється до найближчого цілого числа.

2. Розрахунок соціально-економічної ефективності заходів щодо боротьби із шумом

1. Соціальна ефективність заходів щодо боротьби із шумом визначається за формулою:

(1)

де ,- число робітників і-ої професії відповідно до й після зміни рівня звуку на робочих місцях;,- розрахункова ймовірність ушкодження слуху в робітників і-ої професії відповідно до й після зміни рівня звуку, визначається з додатка … в залежності від еквівалентного рівня Li в дБА на рабочому місці; т і п - число професій, робітники яких перебували під дією шуму, відповідно до й після його зміни.

Позитивному соціальному ефекту відповідають значення С> 0.

2. Розрахунок економічної ефективності охоплює заходу щодо зниження шумів, рівні яких перевищують 85 Дба. При розрахунку враховуються економічні втрати, що виникають при підвищеному виробничому шумі й пов'язані з ростом числа днів тимчасової непрацездатності, частковою стійкою втратою загальної працездатності, зниженням працездатності здорових робітників.

3. Річний економічний ефект у грн./рік, усереднений за нормативний строк окупності капітальних вкладень (8 років), варто визначати за формулою :

, (2)

де - щорічні трудові втрати у відсотках, усереднені за 8 років, у робітників і-ої професії при роботі в умовах шуму з еквівалентними рівнями звуку на робочих місцях і відповідно до й після проведення заходів щодо зниження шуму. Еквівалентні рівні звуку на робочих місцях визначають по формулах (4) або (5). Повні трудові втрати визначають по табл. 2 залежно від еквівалентного рівня звуку на робочому місці й стажу роботи (зміни складу робітників) tc у роках в умовах шуму. Проміжні значення трудових втрат приймаються по лінійною інтерполяцією; Зі – середня за нормативний строк окупності капітальних вкладень річна заробітна плата з нарахуваннями робітника і-ої професії,що визначається за фрмулою (3), грн.; , - число робітників і-ої професії відповідно до й після зниження шуму; КД - додаткові капітальні вкладення в заходи щодо зниження шуму; СЭ - середньорічні експлуатаційні витрати на шумозахисну конструкцію,грн.;

При Э>0 заходи щодо боротьби із шумом дають не тільки оздоровчий ефект, але є й економічно доцільними.

4. Значення 3і, визначається за формулою:

(3)

де - середньорічна заробітна плата з нарахуваннями робітника і-ої професії в перший рік після зниження шуму, грн.; α – темпи зросту продуктивності праці, %

5. Рівень звуку в дБа постійного шуму в розрахунковій точці визначається за формулою:

(4)

де - рівень звукового тиску в j-ої октавній смузі в розрахунковій точці, дб; - корекція для j -ой октави, визначається по довідковим таблицям.

Еквівалентний рівень звуку в дБа переривчастого шуму в розрахунковій крапці визначається за фрмулою:

, (5)

де - еквівалентний рівень звукового тиску в j -ой октавній смузі в розрахунковій крапці, що визначається розрахунковим шляхом; К- корекція для j -ой октави, визначається по довідковим табл.

Таблица 1

Розрахункова ймовірність ушкодження слуху Р

Таблица 2

Трудові втрати ΔТ у відсотках при зміні складу робітників через tc років