Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЯТОРИ І ДЕМОДУЛЯТОРИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
10.29 Mб
Скачать

Декодер дікм

Декодер даної ЦСП призначений для перетворення 6-розрядного вхідного коду в сигнал АІМ-2. В цьому випадку обирається стандартна структура декодера ДІКМ. Як показано на рисунку 4.1, декодер ДІКМ складається із:

  • цифрового суматора (ЦС) - К555ИМ2;

  • регістра (РГ) -КР1533ИР10 ;

  • цифрового експандера (ЦЕ) - ADSP-BF533;

  • мало розрядного ЦАП (МАЦП) - MAX5883;

  • фільтра низьких частот (ФНЧ) - МАХ4223.

На вході цифрового суматора буде ДІКМ-сигнал, виділений із лінійного сигналу, прийнятого з ВОЛЗ. Тактова частота цього сигналу буде дорівнювати 660 МГц. З виходу цифрового суматора сигнал такою ж частотою подається на ЦЕ. На виході ЦЕ буде відновлений 11-розрядний цифровий сигнал, який подається на ЦАП. На виході ЦАП буде АІМ-сигнал із частотою 5 МГц, який подається на ФНЧ. На виході ФНЧ буде сигнал, який займає смугу частот від 0 до 2043,7 кГц.

Рисунок 4.1 – Структура декодера ДІКМ

За цією схемою, вхідний сигнал двійкової послідовності проходить через ЦС, після чого подається на РГ, де накопичується послідовний 6-розрядний двійковий код. З виходів РГ паралельний 2-й код надходить на ЦЕ, де виконується цифрове декомпресування вхідного 6-розрядного сигналу. З ЦЕ двійковий 10-розрядний декомпресований сигнал подається на МЦАП. Також з виходу РГ сигнал подається на інший вхід ЦС, де відбувається додавання 2-х сусідніх кодових груп. МАЦП здійснює перетворення паралельного 10-розрядноого коду в сигнал АІМ-2. ФНЧ призначений для відсікання всіх шумових високочастотних складових. Таким чином, на виході ФНЧ формується сигнал АІМ-2.

Декодер ікм

Спочатку розглядається загальна структурна схема декодера.

Рисунок 4.1 – Структурна схема декодера ІКМ

Декодер ІКМ складається з:

РГ – регістр(К1531ИР22);

Екс – експандер(ADSP-2185);

ЦАП–цифро-аналоговий-перетворювач, який призначений для перетворення цифрового коду в аналоговий сигнал(К1108ПА1);

ГТІ – генератор тактових імпульсів(К531ГГ1);

ФНЧ – фільтр нижніх частот(К140УД6).

Принцип дії даного декодера полягає в тому, що РГ виконує функцію перетворення коду з послідовного в паралельний, далі цей код потрапляє на експандер, який виконує функцію дискретизатора. Далі цей код в ЦАП перетворюється з цифрового, двійкового на аналоговий. Після цього у ФНЧ відбувається виділення високих частот з даного сигналу.

Кодер адікм

В даному курсовому проекті пропонується розробити кодер АДІКМ. Використання кодера АДІКМ дає змогу отримати виграш системи в два рази, що дає змогу отримати найвищу ефективність використання системи з мінімальними затратами. Структура кодера АДІКМ наведена на рисунку 4.1.

Рисунок 4.1 - Структура кодера АДІКМ

Кодер АДІКМ складається з таких блоків:

ФНЧ – фільтр низьких частот;Найкращими характеристиками при використанні у ФНЧ володіє операційний підсилювач типу AD509

ДП – диференційний підсилювач;Операційний підсилювач типу AD8041 підходить потрібним вимогам: в змозі працювати з сигналом тактова частота якого 3,31 ГГц

АІМ – амплітудно-імпульсний модулятор;Обирається мікросхема К1103СК2А

Інт – інтегратор;В якості мікросхеми оберемо операційний підсилювач AD8041

Д – дискретизатор.

В початковий момент часу напруга на виході інтегратора відсутня і на виході підсилювача напруга відповідає неперервному сигналу. Дискретний відлік з амплітудою кантується та кодується у кодері ІКМ і потім через декодер поступає на інтегратор, котрий запам‘ятовує його амплітуду до моменту часу . Далі йде АІМ, через обмеження спектра верхніх частот і розширення тривалості імпульсу, утворюються міжсимвольні спотворення, що призводить до появи сигналу огинаючої імпульсної послідовності. Проводиться виділення сигналу огинаючої, амплітуда якої залежить від густини одиниць в імпульсній послідовності. На етапі здійснюється двохнапівперіодне випрямлення сигналу напруга. Звідси на неінвертуючому вході ДП дорівнює напрузі аналогового сигналу , а на інвертуючому вході – напрузі на виході інтегратора . На виході різницевого підсилювача різниця напруг дорівнює . Після квантування та кодування цієї різниці у лінію поступає кодова група, яка відповідає різниці двох сусідніх відліків. По колу зворотнього зв‘язку через декодер амплітуда відліка поступає на інтегратор і запам‘ятовується їм до моменту часу . В цей момент часу знову проходить визначення різниці , її квантування, кодування. Коли напруга на виході інтегратора (в момент часу ) більша за напругу аналогового сигналу, різниця на виході ДП буде від’ємна. Після квантування, кодування і декодування на виході інтегратора отримається від‘ємний стрибок напруги на величину цієї різниці.

Декодер АДІКМ

Кодер ШІМ - ФІМ

Кодер-Декодер ДМ

Сигнал з виходу компаратора керує ключовою схемою, на виході якої підімкнено генератор імпульсів. Ключова схема має два протифазних входи.

Параметри сигналів

телефонний смуга(кГц) Дин діап. (дБ) корел функ. пік факт 0,3-3,4 42 0,91 14 дБ телеб 0- 6 МГц 40 0,95 корінь з 3раз звукомовлення вищійклас 0,04-15 60 хз 10дб 1 клас 0,05-10 57 хз 10дб 0,1-6,3 51 0,85 10 АСП ПГ 60-108 42 хз хз ВГ 312-552 42 хз 6 раз ТГ 812-2044 42 0,94 7 ЧГ 8516-12388 42 0,94 8