Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kult.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
36.57 Кб
Скачать

1.Традиції прийому гостей

У сімнадцятому столітті, кожен, поважаючий себе городянин і тим більше якщо він до того ж заможний не міг обійтися без проведення святкових бенкетів, адже це входило в їх життєвий уклад. Готуватися до святкового бенкету починали задовго до урочистого дня - особливо ретельно вичищали та прибирали весь будинок і двір, до приходу гостей все повинно було бути бездоганно, все повинно було блищати як ніколи. З скринь витягувалися парадні скатертини, посуд, рушники які так дбайливо зберігалися для цього дня. А почесне місце керівника всього цього відповідального процесу, як і за закупівлею та готуванням святкових заходів, стежила господиня дому. На господаря ж лягала не менш важливий обов'язок - запрошення гостей на бенкет. Причому, в залежності від статусу гостя, господар або посилав із запрошенням слугу, або їздив сам. А власне сам захід випрасувала приблизно так: до присутніх гостям виходила у святковому вбранні господиня і привітала їх, кланяючись у пояс, і гості відповідали їй земним поклоном, а за нею слідувала церемонія цілування: господар будинку пропонував гостям вшанувати господиню поцілунком. Гості по черзі підходили до господині дому і цілували її, і при цьому за канонами етикету, тримали руки за спиною, після знову кланявся їй і брав з її рук чарку горілки. Коли господиня прямувала до спеціального жіночому столу, це служило сигналом для всіх розсаджуватися і приступати до трапези. Зазвичай церемоніальний стіл стояв стаціонарно, у "червоному кутку", тобто під іконами, біля нерухомо прироблених до стіни крамниць, сидіти на яких, до речі, на ті часи, вважалося більш почесним, ніж на приставних. Сама трапеза починалася з того, що господар будинку відрізав і подавав кожному запрошеному гостеві кусень хліба з сіллю, що символізувало гостинність і гостинність цього будинку, до речі і сьогоднішні хлібосольні традиції беруть свої витоки з тієї пори. На знак особливої ​​поваги чи приязні до кого-небудь зі своїх гостей господар церемонії міг сам покласти якого-небудь страву з особливою тарілки, спеціально ставити з ним поруч, і, за допомогою свого слуги, послати почесному гостю особливо, як би більше підкреслюючи свою увагу приділяють йому. Хоча традиція зустрічати гостей з хлібом і сіллю прийшла до нас з того часу, але порядок подачі страв у ті часи помітно відрізнявся від того, який звичний нам сьогодні: спершу їли пироги, після страви з м'яса, птиці і риби, і тільки в кінці трапези приймалися за супи.

Як пили на Русі

Традиції пиття на Русі збережені та дійшли до нас, своїм корінням сягають в стародавні часи, а в багатьох будинках сьогодні, як і в далекому минулому відмовитися від їжі і випивки означає образити господарів. Також дійшла до нас і повсюдно практикується традиція пити горілку не дрібними ковтками, як прийнято наприклад в європейських країнах, а залпом, відразу. Щоправда зараз змінилося ставлення до пияцтва, якщо сьогодні п'яніти це означає відхилитися він прийнятих норм пристойності, то в ті часи боярської Русі, коли це вважалося обов'язковим, і не напився гість повинен був таким хоча б прикинутися. Хоча не слід було швидко п'яніти, а йти в ногу з усіма учасниками застілля і за цим швидке сп'яніння в гостях вважалося непристойно.

Царські бенкети

Завдяки багатьом дійшли до нас старовинним рукописам ми чудово обізнані про святковий і повсякденному столі царя і бояр. І це завдяки пунктуальності і чіткості виконання своїх обов'язків придворних службовців. Кількість всіляких страв на царських бенкетах і на бенкетах багатих бояр доходило до ста, а в особливих випадках могло досягати і пів тисячі, причому до столу під носилися по черзі, по одному, а дорогоцінні золоті та срібні посуду з іншими стравами тримали в руках стояли навколо столу слуги.

Селянський бенкет

Але традиції бенкетувати і трапезувати були і не настільки багатих верствах суспільства, і були не тільки у багатих і знатних членів суспільства. Представники практично всіх верств населення вважали обов'язковим збиратися за бенкетним столом з приводу всіх значущих подій в житті, будь то весілля, хрестини, іменини, зустрічі, проводи, поминки, народні та церковні свята ... І природно саме ця традиція дійшла до нас практично нітрохи не змінившись.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]