Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
doc11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
2.18 Mб
Скачать

2.4. Вимоги до технічного забезпечення

Ця ІС може бути реалізована в автономному варіанті навіть на основі ком­п'ютера типу IBM PC/XT. Проте слід мати на увазі, що комп'ютер Pentium з тактовою частотою 300 МГц і більше та ємністю оперативної пам'яті 64 Мбайт цілком доступ­ний за вартістю навіть для дрібної приватної фірми. Такий комп'ютер надає користувачеві можливість працювати в середовищі Windows 98/2000 Windows 7 або Windows NT 4.0 з вико­ристанням широкого спектра програмних продуктів Mic­rosoft Office.

На комп'ютері високого класу можна розв'язувати багато розрахункових, оптимізаційних, фінансово-еко­номічних та інших задач. Тому при виборі технічних за­собів враховано не лише мінімальні потреби кон­кретної задачі, а й перспективи розвитку установи. Це стосується характеристик системного блока, периферій­них пристроїв — дисплея та принтера. Високоякісний дисплей забезпечує комфортніші умови праці, а сучас­ний рівень ділового спілкування передбачає якісне офор­млення ділових паперів із застосуванням лазерних прин­терів чорно-білого й кольорового друку.

У даному разі можна зупинитися на варіанті комп'ю­тера Pentium II 300 МГц з оперативною пам'яттю ємністю 64 Мбайт та зовнішньою пам'яттю ємністю близько 4 Гбайт, дисплеєм SVGA і принтером типу Laser Jet HP.

13

2.5. Вимоги до програмного забезпечення

Для розв'язання розглядуваної задачі за допомогою вибраних технічних засобів доцільно мати ОС Windows 98/2000/7 та типовий набір ПЗ фірми Microsoft.

2.6. Розроблення інтерфейсу

Цей етап проектування БД полягає в розробленні зруч­них для користувача меню та екранних форм, які задо­вольняють усі функціональні вимоги, що висуваються до ІС, а також вимоги ергономіки.

Розробляючи пункти меню, враховано:

  1. Категорію та реґламент роботи користувачів.

  2. Особливість розв'язуваної прикладної задачі, в то­му числі пріоритет її виконання.

  3. Тривалість розв'язання задачі.

  4. Обов'язкові пункти меню, що забезпечують вико­нання вимог до БД: відновлюваності (створення страхових копій/відновлення із страхових директорій), несуперечливості, безпечності (забезпечення редагування даних за паролем).

2.7.Перспектива розвитку розробленої бази даних

Зазначені обмеження не тільки не стають нез­доланною перешкодою для розробленої БД, а й дають змо­гу розширити існуючу модель БД. Це є свідченням того, що спроектована БД відповідає вимогам відкритості або роз­ширюваності. Впровадження додаткових процедур оброб­лення даних, які забезпечують виконання вказаних обме­жень, не вплине на структуру даних і не потребуватиме внесення змін у розроблене ПЗ, а тільки доповнить його.

14

3. Опис програми

3.1. Загальні відомості

Стисла назва проекту: «Розробка АОІ спеціаліста для вирішення задачі по обліку листів тимчасової непрацездатності».

Для функціонування даного комплексу необхідне наступне програмне забезпечення: пакет Microsoft Office, зокрема Microsoft Office Access 2003, Microsoft Office Word 2003, Microsoft Office Excel 2003. Програми комплексу були написані на об’єктно-орієнтованій мові програмування VBA (Visual Basic Scripting for Applications), що розроблена компанією Microsoft для програмування в додатках Microsoft Office і є різновидністю мови Visual Basic. Також використовувалась мова структурованих запитів SQL (Structured Query Language) для виборки, зміни і знищення даних з таблиць бази даних.

У даному разі можна використати комп'ю­тер Pentium II 300 МГц з оперативною пам'яттю ємністю 64 Мбайт та зовнішньою пам'яттю ємністю близько 4 Гбайт, дисплеєм SVGA і принтером типу Laser Jet HP. Такий комп'ютер надає користувачеві можливість працювати в середовищі Windows 98/2000 або Windows NT 4.0 з вико­ристанням широкого спектра програмних продуктів Mic­rosoft Office.

3.2. Вхідні та вихідні дані

Режим "діалог" передбачає багаторазове надходження запитів користувача через дисплей в систему. На кожний запит видається відповідь або зустрічний запит. При цьому запит формується автоматично безпосередньо самою системою на основі діалогу між ЕОМ і користувачем. У процесі діалогу ЕОМ ставить користувачеві запитання, супроводжуючи їх необхідними підказками (коментарями), а на підставі відповідей користувача автоматично формує чергу на оброблення за запитами користувачів.

15

Дані, що потрібні для формування відомості обліку листів тимчасової непрацездатності «Рахунки» містяться в таблицях «Хворі», «Відділи», «Хвороби», «Відомість» і заповнюються через відповідні форми (рис.4-9).

Рисунок 4 - Форма для відображення і додавання записів

в таблицю «Хворі»

Рисунок 5 - Форма для відображення і додавання записів

в таблицю «облік хворих»

16

Рисунок 6 - Форма для відображення і додавання записів

в таблицю «Відділи»

Рисунок 7 - Форма для відображення і додавання записів

в таблицю «Хвороби»

Вихідні документи, що формуються в результаті роботи програми обліку хворих наведені в додатку Б. Відомість «облік хворих» містить інформацію: ПІБ хворого, назву хвороби, назву відділу, добровільні внески, дата поступлення, дата виписки. Відомість формується як загальна, так і по певному прізвищу.

17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]