Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен анатомія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
136.63 Кб
Скачать

27.Захисні властивості крові.

Одна з найважливіших функцій крові — захист організму від інфекції. Захисні властивості крові забезпечують лейкоцити, тромбоцити та плазма. Провідна роль належить лейкоцитам. Деякі їхні типи (нейтрофіли та моноцити) мають власти­вість захоплювати та перетравлювати (за допомогою власних ферментів) бактерії та чужорідні часточки, що потрапляють у кров. Цей процес називається фагоцитозом, а захисні клітини, що беруть участь у ньому, — фагоцитами. У разі пошкодження шкіри до ранки потрапляють мікроби, що викликають запальний процес. Лейкоцити, які мають здатність просочуватися крізь стінки капілярів у міжклітинний простір, направляються до місця скупчення мікробів. Стимулом для їхніх активних дій слугують токсичні речовини, що їх виділяють бактеріальні клітини і на які лейкоцити чутливо реагують. Наблизившись до мікроорганізму, лейкоцит захоплює його, огортає, та поглинає. За допомогою ферментів, що містяться у клітинних структурах (лізосомах), відбувається перетравлення поглиненого мікроба. Один фагоцит здатний захопити й перетравити 15 -20 бактерій.

Поглинувши велику кількість мікробів, лейкоцит гине, оскільки не може їх перетравити. Загиблі лейкоцити — компонент гною, що утворюється у місці запалення. Лейкоцити (лімфоцити) забезпечують також імунні реакції організму. Деякі з них виробляють антитіла — спеціальні білкові молекули, що зв’язують чужорідні білки, інші самостійно знищують пухлинні або уражені вірусом клітини. У творенні антитіл беруть участь також білки плазми крові (глобуліни).

28.Будова і функції кінцевого мозку

Великий (кінцевий) мозок складається з двох півкуль (правої і лівої), з'єднаних мозолистим тілом. Півкулі зовні вкриті корою, утвореною так званою сірою речовиною, що складається з тіл нейронів. Кора складається з нервових клітин, розташованих у вигляді шести основних шарів різного розміру, форми і густоти розміщення клітин. Через мозолисте тіло здійснюється зв'язок між обома півкулями.У корі великого мозку розрізняють сенсорні, рухові й асоціативні зони. Вони утворюють апарат, який забезпечує сприймання і перетворення сигналів, що надходять до них із периферії, та формування адекватної реакції організму на ці сигнали. До чутливих зон надходять імпульси від різних рецепторів організму (органів чуттів, шкіри, внутрішніх органів, м'язів, сухожиль). Під час збудження цих зон у людини виникають відповідні відчуття.

29.Порушеня внд(Неврози)

з тенденцiєю до транзиторного затяжного перебiгу, клiнiка яких характеризується астенiчними, нав'язливими та iстеричними розладами при відсутності порушень відображення реальності і усвідомлення свого стану.До неврозів не належать психічні розлади невротичного регістру, що часто супроводжують соматичні та нервові хвороби і мають самостійну назву - невротичні реакції. Невротичнi реакцiї, неврози і психопатії - є предметом вивчення так званої межової, або малої психiатрiї. Вiд неврозiв потрібно також вiдрiзняти неврозоподiбнi розлади, якi зазвичай клiнiчно представленi у виглядi астенiчних, обсесивно-фобiчних чи iстеричних розладів, що не мають психогенного походження i складають клiнiчну картину iнших затяжних психiчних (наприклад, шизофренiї) або соматичних (гiпертонiчна хвороба, пептична виразка) захворювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]