Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
513.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України

Національний університет «Львівська політехніка»

Кафедра маркетингу і логістики

Курсовий проект

на тему:

«Оптимізація матеріальних потоків»

Виконав:

ст. гр. ЛОГ-42

Головін С.А.

Перевірила:

доц.ГринівН.Т.

Львів – 2011

Зміст

Вступ 3

Блок 1. Прийняття стратегічної товарної політики 4

Блок 2. Формулювання пріоритетної цілі підприємства 5

Блок 4. Вибір оптимальної технології виробництва 10

Блок 5. Обґрунтування характеру постачання (принципове визначення пріоритетів та джерел постачання) 12

Блок 6. Обґрунтування величини внутрішнього замовлення (партії) 14

Блок 8. Обґрунтування вибору постачальників 19

Блок 9. Обґрунтування технології транспортування і складування в постачанні 21

Висновки 27

Використана література: 29

Вступ

Мета курсового проекту: закріпити теоретичні знань з курсу «Функціональна логістика» і набути навичок проектування управлінських рішень на підприємстві на основі логістичних концепцій.

В даному курсовому проекті продовжується комплексне обґрунтування логістичних рішень для всіх сфер діяльності підприємства. Основний зміст та послідовність проектування логістичних рішень представляю блоками. Їх реалізація передбачає виконання оптимізаційних розрахунків.

Об’єктом дослідження курсового проекту є підприємство по виготовленню одягу та швейних виробів «Каштан».

Підприємство було засновано в 1994 році, тому на даний момент йому вже близько 18 років. З моменту заснування підприємство значно збільшило виробничі площі, а також кількість персоналу.

На даний час підприємство «Каштан» являється одним з найкращих національних підприємств з пошиття одягу не тільки на західній Україні, але й по всій країні загалом. Хоча багато закордонних брендів та виробників намагаються витіснити підприємство з ринку, але кількість споживачів, навпаки зростає і є можливість вважати, що так буде й надалі. Підприємство виготовляє продукцію лише високої якості.

Підприємство оснащене новим швейним обладнанням, системою САПР (система автоматизованого проектування). Штат підприємства 300 чоловік, з яких 80 швачок. На підприємстві також розміщений розробницький відділ що позволяє слідкувати за останніми тенденціями моди, а також дає змогу створювати нові течії та тенденції на Україні. Це можливо завдяки обширності охоплення ринку підприємством.

Блок 1. Прийняття стратегічної товарної політики

Наскільки відомо, то пошиття одягу зародилося ще майже з самих давніх часів, як тільки людини навчилася скріпляти шкури звірів. З того часу пройшло багато змін та вдосконалень, за рахунок чого можна спостерігати розвиток швейної промисловості в такому стані, в якому вона є на сьогоднішній день.

З 2002 року розроблення перспективних моделей одягу здійснюється в експериментальному цеху підприємства за допомогою автоматизованої системи конструювання та розкладки лекал (САПРЛЕГпром). Сьогодні швейні лінії оснащено сучасним устаткуванням, зокрема устаткуванням для волого-теплової обробки німецької фірми «Файт» та італійської фірми «Ротонди», а також швейним устаткуванням німецьких фірм «Дюркопп» і «Пфафф», японської фірми «Джукі» та ін. У 2004 році придбано устаткування на суму 800 тис. грн. Було оновлено лінію для експериментального цеху, де займаються апробацією тканин, здійснено роботи з комп’ютеризації процесу моделювання та конструювання. Використання новітніх технологічних досягнень провідних фірм й виробників устаткування дасть змогу повною мірою реалізувати нові ідеї та досягти відмінної якості виробів. Нині на підприємстві працює згуртований колектив, який налічує 300кваліфікованих працівників, більшість з яких жінки. На фабриці працюють досвідчені та заслужені працівники. Так, розробленням моделей та їх апробацією займається розробницький - цех.

«Каштан» є зареєстрованою торговою маркою. Основний напрямок роботи це пошиття сучасного одягу для магазинів, окремих клієнтів, державних установ. В основному підприємство працює під замовлення, але також частку виробництва займають вироби створені розробницьким відділом, ризики за збут яких підприємсто приймає на себе. Але завдяки професіоналізму працівників і старань керівників цей ризик є дуже низьким і підприємство приймає подальші заходи для його зниження. В основному підприємство виготовляє: верхній одяг, спец-одяг, дизайнерський та модельний одяг, одяг для потреб широкої кількості споживачі.

Блок 2. Формулювання пріоритетної цілі підприємства

Підприємство «Каштан» являється одним з найперспективніших підприємств західної України, також на підприємстві присутня велика кількість працівників та виробничих та розробницьких відділів, за рахунок цього підприємство має змогу конкурувати з іншими підприємствами представленими на ринку, як закордонними так і українськими.

Основна ціль підприємства на майбутнє, це вихід на міжнародний ринок та пошив одягу для низки країн Євро-зони, а саме: Польща, Чехія, Венгрія. Також дуже важливим є розширення мережі збуту товарів у нашій країні, а саме прагне відкрити кілька філій в Україні, щоб збільшити коло споживачів, а це призведе до більшого випуску продукції. Для підприємства дуже важливим фактором є стабільність і надійність всіх зв’язків, як зі споживачами, так і з постачальниками, тому підприємство веде активний пошук нових клієнтів, а також нових постачальників.

На підприємстві спостерігається постійний ріст замовлень, тому планується розширення виробничих площ та збільшення кількості персоналу. Також, необхідним буде збільшення кількості необхідних матеріальних ресурсів, тому також ведеться активний пошук нових постачальників, щоб звести до мінімуму залежність тільки від одного постачальника, та ризики зупинки виробництва при збоях в поставках одного з постачальників.

«Каштан» систематично приймає участь в виставках мод, ярмарках та інших публічних заходах для підтримання і збільшення кола клієнтів. На підприємстві існує великій відділ по розробці одягу. Це надає змогу й надалі намагатись бути найкращими й найоригінальнішими в пошиттю стильного і якісного одягу.

В перспективі підприємство прагне розширитися, а саме: закупити кілька автомобілів для персоналу і розповсюдження продукції, побудувати закритий склад, купити кілька сучасних швейних верстатів.

Блок 3. Обґрунтування оптимального рівня спеціалізації

В цьому блоці ми будемо визначати які товари нам краще закуповувати у певних постачальників, а які було б вигідніше виробляти на підприємстві. Нище зазначені методи та їх зміст, за допомогою яких ми проведемо аналіз.

АВС-аналіз

Даний метод контролінгу використовується при селективному відборі найцінніших для підприємства постачальників і клієнтів, найважливіших видів сировини і матеріалів, найвагоміших елементів затрат, найрентабельнішої продукції, найефективніших напрямів капіталовкладень. АВС-аналіз полягає у виявленні та оцінці незначного числа кількісних величин, які є найціннішими та мають найбільшу питому вагу у загальній сукупності вартісних показників. Згідно з цим методом досліджувана сукупність, наприклад запаси сировини та матеріалів, ділиться на три частини:

група А — запаси, які є найціннішими з погляду їх вартості, однак можуть використовуватися підприємством у незначній кількості в натуральному виразі;

група В — середні за величиною запаси як у кількісному, так і в грошовому виразі;

група С — запаси з найбільшою часткою в натуральному виразі, однак незначні з погляду їх вартості.

XYZ – аналіз означає:

X – майже стабільне (детерміноване) споживання, несталість випадкова – менше 20% щомісячно, тижнева передбачуваність становить більше ніж 95% (оцінка 9-10 балів);

Y – споживання нестабільне (20-50% щомісячно), тижнева передбачуваність споживання частин не менше ніж 70% (4-8 бали);

Z – стохастичне споживання (більше 50% щомісячно). Тижнева передбачуваність споживання частин менша 70% (1-3 бали).

В таб.1. наведено асортимент частин, які потрібні підприємству «Каштан» для виробництва одягу, а також показано розрахунок АВС- XYZ – аналізу.

Інтервали для коефіцієнта кореляції показника відповідно становлять:

А: Vij>3;

B: 0,7<Vij<3;

C: Vij<0,7.

Т1- тасьма;

Т2 – ґудзики; Т3 – нитки звичайні;

Т4 – нитки для вишивання;

Т5 – шкіргалантерея;

Т6 – мереживо;

Т7 - тканина;

Т8 - блискавки;

Т9 - фурнітура;

Т10 – хутро.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]