Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
главна шпора сама сама.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
260.78 Кб
Скачать
  1. Антинорманська концепція

Наукову критику норманської концепції започаткував у др пол 18 ст Ломоносов. У першій пол. 19 ст проти норм. Концепції виступили історики- декабристи, слов’янофіли, відомі російські вчені С. Гедеонов, Д. Іловайський, В. Васильєвський.

Аргументи на користь анти норманської концепції (спростування норманської):

  1. назва «Русь» слов'янського походження, оскільки тісно пов'язана з назвами річок Рось, Руса, Роставиця у Центральній Україні;

  2. жодного племені чи народу під назвою «руси» не було відомо у Скандинавії і про нього не згадує жодне древньонормандське джерело, включаючи саги;

  3. один з найдавніших ісламських письменників чітко називає русів слов'янським племенем;

  4. Археологічні розкопки вказують, що кількість поховань воїнів-норманів мізерно мала в порівнянні зі знайденими похованнями руських воїнів.

  1. Хозарська теорія Виходить коріння Київської держави з Хозарського Каганату.

Її автор- професор Гарвардського університету (США) О.Пріцак запропонував відмовитись від концепції слов’янського походження Русі.

На його думку, поляни- не слов’яни, а різновид хозар, їхня київська гілка- спадкоємиця роду Кия.

Але ця версія не витримала перевірки.

В основу концепцій Норманської і Антинормаської було покладено хибну методологічну засаду:

  1. Виникнення держави розглядалось як одномоментний акт

  2. Виникнення держави розглядалось як безпосередній наслідок діяльності конкретної історичної особи.

Держава утворилася на території 7-ми племінних союзів

9 Суспільний лад і державний устрій Київської Русі.

За своєю класовою сутністю Давньоруська держава була феодальною, а за формою – це відносно єдина держава, на чолі якої стояв монарх – великий київський князь.. Зміцнення феодалізму на Русі призвело до появи нової системи управління — двірськовотчинної тчинної.Сформований у Київській Русі державний апарат, його центральні і місцеві органи, військові сили являли собою ефективну зброю зміцнення пануванняфеодалів, придушення опору експлуатованих трудящих мас.Разом із формуванням і розвитком давньоруської держави складалося ірозвивалося право Київської Русі. Найважливішою законодавчою пам'яткою є Руська Правда. В той же час вона являла собою одну із найважливіших пам'ятків середньовічного права в цілому. Право Київської Русі створювалося на місцевому, вітчизняному грунті, в ньому відображалися відносини, притаманні Русі, закріплялися порядки, обумовлені природою феодального суспільства, що складалося. Право Київської Русі було правом привілей. В його нормах передбачалося привілейоване становище представників пануючого класу феодалів, неповноправність і безправність нгродних мас.Київська Русь була великою державою середньовіччя, що здійснила значний вплив на політичне життя як країн Все населення Київської Русі поділялося на три категорії: вільні, невільні та напіввільні люди. Серед вільного населення існувала також своя ієрархія: князі, дружинники, бояри, міський патріціат, священики, мешканці міст, дрібне духовництво й смерди. Верхівка духовенства — чорне (ченці) і біле (церковники) — також належала до феодалів, а дрібне духовенство складало середню ланку вільних людей. Чорне духовенство дуже часто складалося з представників вищих верств населення — князів, княгинь, бояр. Часто вони були засновниками монастирів. Біле духовенство було неоднорідне й поділялося на вище (архієпископи, єпископи, архімандрити) та середнє. Прибутки церкви складалися з десятини, пожертвувань та доходів від праці на землі.