Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 розділ курсової.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
48.79 Кб
Скачать

1.6 Тепловий метод нк

Сутність методу полягає у виявленні прихованих дефектів шляхом аналізу нестаціонарного температурного поля, яке виникає на поверхні об’єкта контролю в результаті теплової дії. Інформацією про наявність дефектів є локальні аномалії температурного поля. Застосування ТНК ефективно при виявленні дефектів, які відрізняються від основного матеріалу об’єкта за теплофізичними характеристиками: теплопровідністю, теплоємністю, щільністю. Перевагами ТНК є його висока інформативність, швидкодія, дистанційність, безпека та екологічність.

Яскравіше переваги ТНК проявляються при виявленні дефектів у виробах із композиційних матеріалів, багатошарових структурах, армованих, зварних конструкціях, теплозахисних оболонках та ін. Однак порівняно з іншими методами НК (наприклад, УЗ, рентгенівським та ін.) ТНК використовується в обмежених масштабах. З одного боку це пов’язане з невеликою кількістю вітчизняних засобів контролю – тепловізорів, радіометрів, стандартних нагрівачів. Іншою перешкодою являється те, що метод ТНК в методичному та апаратурному плані в значною мірою розроблений для плоских виробів та об’єктів. В теперішній час практично відсутні методики, які враховують кривину об’єкту контролю, що різко знижує ефективність ТНК і перешкоджає його поширенню на великий клас об’єктів циліндричної форми, до яких належать елементи конструкцій авіакосмічної техніки, різноманітні труби та циліндри, корпуси електродвигунів, посудини Дьюара та багато інших виробів. Як свідчить практика, для реалізації ТНК такого класу об’єктів циліндричної форми необхідно створення спеціалізованих засобів і методик контролю, які засновані на результатах аналізу теплових процесів і механізмі формування сигналу від дефекту.

У зв’язку з викладеним розробка методів і пристроїв для об’єктів циліндричної форми (ОЦФ) є актуальним завданням, вирішення якого дасть змогу поширити застосування теплового методу, підвищити якість і надійність великого класу промислових виробів.

Методи.

По характеру взаємодії поля з контрольованим об'єктом розрізняють методи:

  1. Пасивний або власного випромінювання - на об'єкт не впливають зовнішнім джерелом енергії. Вимірюють теплові потоки або температурні поля працюючих об'єктів. Несправності про є в місцях підвищеного нагріву. Так виявляють місця витоку теплоти в будівлях, ділянки

електричних ланцюгів і радіосхем з підвищеним нагрівом, знаходять тріщини в двигунах і т.д.;

  1. Активний - об'єкт нагрівають або охолоджують від зовнішнього джерела контактним або безконтактним способом, стаціонарним або імпульсним джерелом теплоти і вимірюють температуру або тепловий потік з тією ж або з другого боку об'єкту. Це дозволяє виявляти неоднорідності (тріщини, пористість, чужорідні включення) в об'єктах, зміни в структурі і фізико-хімічних властивостях матеріалів по зміні теплопровідності, теплоємності, коефіцієнту тепловіддачі. В такий спосіб виявляють ділянки з поганою теплопровідністю в багатошарових панелях. Не щільне прилягання шарів і дефекти виявляють як ділянки підвищеного або зниженого нагріву поверхні панелі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]