Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кпіз МИТНА 16 варіант .docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
124.96 Кб
Скачать
  1. Спеціальна митна статистика, її види.

На сьогоднішній день однією з основних ознак розвиненої держави є наявність досконалої системи статистичних спостережень, яка охоплює найважливіші соціально - економічні аспекти діяльності держави при реалізації як зовнішньої, так і внутрішньої політики. Всебічний аналіз даних митної статистики  зовнішньої торгівлі дає необмежені можливості для формування та реалізації науково обґрунтованої  стратегії розвитку держави, економічної політики, включаючи питання податкової, бюджетної, зовнішньоторговельної політики, стосунків з окремими країнами та регіонами світу.

Митна статистика — це складова статистики зовнішньоеконо­мічних зв'язків, яка враховує товари, що переміщуються через митний кордон країни та підлягають митному оформленню, веде облік кіль­кості країн — торговельних партнерів України, кількості підприємств та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, що здійсню­ють зовнішню торгівлю товарами, облік оборудок з давальницькою сировиною та за бартерними угодами, облік валют контрактів. Крім того митниці ведуть облік та аналіз в спеціальних галузях власної ді­яльності, пов'язаних з нарахуванням та фактичною сплатою митних платежів, виявленими випадками контрабанди та порушень митних правил, неторговим оборотом тощо [5, 14].

Ведення митної статистики чинним законодавством України покладено на митні органи і визначено як одне із основних завдань Держмитслужби з реалізації державної політики в галузі митної справи.

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі митної справи забезпечує: [4, 535]

  • об’єктивний та достовірний облік даних про переміщення товарів через митний кордон України; збирання, формування, опрацювання, узагальнення, всебічний аналіз та зберігання статистичної інформації з питань митної справи та зовнішньої торгівлі товарами;

  • подання статистичної, довідкової, аналітичної інформації з питань митної справи та зовнішньої торгівлі товарами органам державної влади в порядку, встановленому законом;

  • захист статистичної інформації, яка відповідно до законодавства України не підлягає розголошенню.

 Перш за все це об’єктивний та достовірний облік даних про переміщення товарів через митний кордон України. Ці дані містяться у документах та відомостях, які представляються учасниками зовнішньоекономічної діяльності в митницю для митного оформлення і митного контролю (згідно зі статтею 307 МК).

Роботи з ведення митної статистики розпочалися з 1991 року,  а вже  починаючи з 1993 року Держмитслужбою було запроваджено формування митної статистики зовнішньої торгівлі на підставі даних вантажних митних декларацій. З 1996 року здійснюється також статистичний облік електронних копій транзитних декларацій, запроваджена електронна система по контролю за доставкою вантажів, що дає можливість отримувати важливу інформацію щодо транзиту вантажів, які слідують через територію України, та використовувати цю інформацію для подальшого вдосконалення транспортної політики та розвитку України як транзитної  держави.

З метою забезпечення Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади інформацією про стан зовнішньої торгівлі, для здійснення державними органами, визначеними законодавством України, контрольних функцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а також контролю за надходженням до Державного бюджету мита та інших митних платежів, проведення аналізу стану і розвитку зовнішньої торгівлі України, її торговельного і платіжного балансів та економіки в цілому, митні органи накопичують, формують, узагальнюють і аналізують відомості про переміщення товарів через митний кордон України.

Результати діяльності митних органів, перш за все, характеризуються сумами, які перераховуються до Державного бюджету України. Значним джерелом поповнення Державного бюджету є мито, податок на додану вартість та непрямий податок – акцизний збір. 

Державна митна служба України здійснює в межах своїх повноважень захист статистичної інформації, яка відповідно до законодавства України не підлягає розголошенню. Захист інформації - сукупність організаційно-технічних заходів і правових норм для запобігання заподіянню шкоди інтересам власника інформації чи АС (автоматизованої системи) та осіб, які користуються інформацією. Вимоги і правила щодо захисту інформації, яка є власністю держави, або інформації, захист якої гарантується державою, встановлюються державним органом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України. Ці вимоги і правила є обов'язковими для власників АС, де така інформація обробляється, і мають рекомендаційний характер для інших суб'єктів права власності на інформацію.

Митна статистика є складовою частиною загальнодержавної системи статистичного обліку і звітності.

Статистична інформація, яка формується, узагальнюється і аналізується митними органами, використовується в інтересах зміцнення зовнішньоекономічних зв’язків, поліпшення тарифного та нетарифного регулювання, подальшої інтеграції України у загальносвітову систему економічних відносин.

Забороняється вимагати від митних органів статистичну інформацію, не передбачену державною статистичною звітністю, цим Кодексом та іншими законами України.

Митна статистика складається з митної статистики зовнішньої торгівлі і спеціальної митної статистики. [4, 536]

Для забезпечення завдань, покладених на митні органи Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, митними органами формується, узагальнюється та аналізується спеціальна митна статистика. Порядок ведення спеціальної митної статистики визначається законодавством.

 Відповідно до цього метою спеціальної статистики є забезпечення вирішення завдань, покладених на митні органи Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України.

Спеціальна митна статистика – це система збирання, опрацювання, аналізу, поширення, збереження, захисту та використання статистичної інформації, що відображає діяльність митних органів при здійсненні ними митної справи. Спеціальнамитна статистика є складовою частиною митної статистики. [9]

Регулювання економічних, організаційних, правових, кадрових та соціальних аспектів діяльності митних органів для забезпечення якісного виконання покладених завдань потребує прийняття управлінських рішень, які базуються на всебічному аналізі статистичних показників, які відображають окремі напрямки діяльності митних органів.

Основим завданням спеціальної митної статистики є забезпечення належного рівня робіт зі збирання, аналізу, узагальнення даних статистичної інформації, достовірність та оперативність надання яких впливають на прийняття вищезазначених управлінських рішень.

Складовими частинами спеціальної митної статистики є: [4, 539]

- статистика декларування, яка містить відомості про переміщувані через митний кордон України товари, транспортні засоби, предмети, що підлягають декларуванню митним органам, про мету їх переміщення через митний кордон України;

- статистика справляння податків і зборів, яка містить відомості про суми нарахованих та сплачених податків і зборів при переміщенні через митний кордон України товарів, транспортних засобів, предметів;

- статистика з питань боротьби з контрабандою та порушеннями митних    правил, яка містить відомості про виявлені митними органами порушення митних правил, про результати розгляду справ про порушення митних правил судовими органами, про вилучені митними органами товари, транспортні засоби, предмети, про результати взаємодії з правоохоронними органами тощо;

- статистика пасажиропотоків, яка містить відомості про кількість фізичних осіб, що перетинають митний кордон України;

- статистика міжнародних перевезень, яка містить відомості про переміщення через митний кордон України окремих видів транспортних засобів, що використовуються для перевезень товарів, транспортних засобів, предметів, громадян;

- інші види спеціальної митної статистики, які містять відомості з кадрових питань, з питань боротьби з правопорушеннями в митних органах, з адміністративно-господарських  питань та інші відомості.

Ведення статистичного обліку за показниками спеціальної митної статистики автоматизоване. Всі форми звітності існують у електронному варіанті і передаються до вищих органів ДМСУ електронною поштою. Основні форми звітності дублюються у паперовому вигляді.

Сучасний табель форм статистичної звітності митної служби України включає всього 165 найменувань форм звітності Департамент митної статистики, але надання до Департаменту митної статистики форм УМС-6, УМС-8, УМС-9, УМ -10. УМС-13, УМС-14, УМС-15. УМС-19, УМС-20 з 2005 року відмінено [5, 40].

На основі інформації, одержаної при зведенні даних переліче­них форм звітності, Департамент митної статистики Держмитслужби України вивчає динаміку наступних основних показників спеціальної митної статистики:[5, 43]

  1. кількість оформлених ВМД за типами: експортних, імпортних, транзитних, періодичних митних декларацій та попередніх пові­домлень (ст. 82, 83 та 89 Митного кодексу України);

  2. вагу оформлених вантажів;

  3. кількість фізичних одиниць оформлених транспортних засобів;

  4. суми стягнених митних платежів в неторговому обігу;

  5. кількість оформлень несупроводжуваного багажу (НСБ);

  6. кількість посвідчень МД-6, виданих для реєстрації транспортних засобів в органах ДАІ.

Крім того, до показників, які вивчає та аналізує спеціальна митна статистика, належать: кількість справ про порушення митних правил, за­ведених митницею та суми нарахованих і стягнених митних платежів в торговому обігу з учасників ЗЕД, в тому числі: митних зборів, мита, акцизного збору, ПДВ. Але таку інформацію збирають і узагальнюють Департаменти боротьби з контрабандою та митної варти (форма КБ-2) та Департамент митних платежів (форма ДМП-8).

За кожним із наведених показників обчислюються темпи зростання і приросту (зниження).

З метою подальшого розвитку спеціальної митної статистики Кабінетом Міністрів України прийнято постанову “Про порядок ведення спеціальної митної статистики”, Держмитслужбою розроблено та затверджено табель форм статистичної звітності, яким упорядковано та уніфіковано статистичну звітність, що є першоджерелом для формування спеціальної митної статистики, розробляється спеціалізоване програмне забезпечення.

Формування статистичних даних спеціальної митної статистики здійснюється митницями та регіональними митницями.

Збирання, опрацювання та накопичення статистичних даних спеціальної митної статистики здійснюються структурними підрозділами Держмитслужби України.

Дані спеціальної митної статистики використовуються виключно для митних цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]