Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
66.96 Кб
Скачать

20.Методи захисту лісів.

Захист лісів від шкідників та хвороб – важливий напрямок лісогосподарської діяльності. В зоні інтенсивної лісогосподарської діяльності заходи з попередження розвитку небезпечних хвороб та масового розмноження потенційних шкідників лісу забезпечують охорону та покращення якісного складу лісових ресурсів.

Пріоритетним напрямком діяльності лісозахисної служби є розробка і впровадження біологічних засобів і методів боротьби із шкідливими комахами та хворобами лісу. Такі засоби не шкідливі для довкілля і застосовуються в лісах, де використання хімічних методів боротьби заборонено. В організації служби захисту лісів велику допомогу надає Львівське державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Львівлісозахист». Пропаганда захисту лісів здійснюється через працівників державної лісової охорони, інженерно-технічних працівників лісового господарства, природоохоронних організацій із залученням преси та місцевого радіо і телебачення.

Загальна площа осередків шкідників та хвороб лісу в насадженнях Львівського ОУЛМГ станом на 1 січня 2010 року становить 24752га, в тому числі: осередків шкідників лісу – 1883га, хвороб лісу – 22869га. Для здійснення робіт по проведенню винищувальних заходів боротьби в осередках шкідників лісу при Львівському державному лісонасіннєвому центрі створено механізований аерозольний загін, який укомплектований аерозольним генератором УАР-01. Аерозольна технологія забезпечує високу біологічну ефективність при зниженій нормі витрати пестициду, що в певній мірі значно підвищує економічний ефект робіт.

Важливою проблемою ведення лісового господарства у гірських умовах є всихання смерекових насаджень. Однією з причин всихання смерекових лісів є стовбурні шкідники. Ефективним методом боротьби з стовбурними шкідниками є застосування феромонних пасток.

Станом на 1 січня 2010 року на території державних лісогосподарських підприємств Львівської області всихання лісів було виявлено на площі 20,7 тис га, в т.ч. – 18490 га в ялинниках, 811 га – в дубових лісах, 209 га – в сосняках та 1153 га – в насадженнях інших порід.

21.Вібрації,та їх впли