Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты по ФМ (теория).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
599.04 Кб
Скачать

19.Фактори, що впливають на зміну вартості грошей у часі та їх використання при проведенні фінансових розрахунків.

Гроші – це особливий вид товару, який є універсальним еквівалентом вартості всіх інших товарів. Вони мають властивість з часом знецінюватись. Це обумовлено дією трьох основних факторів: інфляції, ризику, оборотності

Інфляція – це переповнення каналів грошового обігу масою надлишкових паперових грошей, що обумовлює їхнє знецінення, зростання цін на товари першої необхідності, падіння реальної заробітної плати, зниження валютного курсу. Все це викликає природне бажання вкладати гроші в певні активи, доки вони не знецінились. Причиною інфляції може бути як перевищення попиту над пропозицією, так і відставання попиту від пропозиції. Результатом перевищення попиту над пропозицією є інфляція попиту. Відставання пропозиції від попиту викликає інфляцію витрат (пропозиції). Інфляція проявляється у переповненні сфери обігу товарів грошима внаслідок їх надмірного випуску або у скорочення товарної маси в обігу при незмінній кількості випущених грошей. Головними чинниками інфляційних процесів є не зумовлена зростанням товарної маси в обігу емісія грошей, порушення пропорційності виробництва та обігу, а також помилки в політиці ціноутворення.

Ризик - це нестабільність, непевність у майбутньому. Через непевність у майбутньому ризик з часом зростає, люди хочуть уникнути ризику, тож вище цінують ті гроші, що є сьогодні, ніж ті, що будуть у майбутньому. Існують два типи ризиків - динамічний і статичний. Через існування ризику недоодержання очікуваної суми доходів чи прибутку від своїх клієнтів підприємці прагнуть якомога швидше отримувати гроші.

Динамічний ризик - це ризик непередбачуваних змін вартості основного капіталу як наслідок прийняття управлінських рішень або несподіваних ринкових чи політичних обставин. Такі зміни можуть призвести або до збитків, або до додаткових доходів.

На відміну від нього статичний ризик, як ризик втрат реальних активів від завдання шкоди власності і зменшення доходу через недієспроможність організації, призводить лише до збитків.

Під оборотністю розуміють здатність грошових коштів до ліквідності. Грошові кошти, як і будь-який товар, повинні з часом генерувати доходи за ставкою, яка задовольняє власника. Тому сума, яку очікують отримати через деякий час, повинна перевищувати початкову суму, якою володіє інвестор у момент прийняття рішення, на величину можливого доходу.

Отже: Сьогодні гроші дорожчі, ніж завтра. Гроші втрачають свою вартість через інфляцію, ризик, схильність до ліквідності.

20.Мета і завдання управління прибутком підприємства.

Значна роль прибутку в розвитку підприємства та забезпеченні інтересів його власників і працівників визначають необхідність ефективного і безперервного управління ним. Управління прибутком являє собою процесс розробки та прийняття ефективних управлінських рішень за всіма основними аспектами його формування та розподілу і використання на підприємстві з метою максимізації добробуту власників підприємства в поточному та перспективному періодах.

Головною метою управління прибутком є визначення шляхів найбільш ефективного його формування та оптимального розподілу, що спрямовані на забезпечення розвитку діяльності підприємства та зростання

його ринкової вартості.

Основними задачами управління формуванням прибутку підприємства є такі:

- забезпечення максимізації розміру прибутку, що формується, і який відповідає ресурсному потенціалу суб’єкта господарювання та ринковій кон’юнктурі;

- забезпечення оптимальної пропорційності між рівнем прибутку, що формується, та допустимим рівнем ризику;

- забезпечення високої якості прибутку, що формується;

- забезпечення постійного збільшення ринкової

вартості підприємства;

- підтримка конкурентоспроможності у довгостроковому періоді; забезпечення ліквідності підприємства та його платоспроможності;

- підтримка інвестиційної привабливості.