Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на билеты по ФМ (теория).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
599.04 Кб
Скачать

14. Основні завдання і зміст управління грошовими потоками.

Грошовий потік підприємства це сукупність розподілених в часі надходжень і виплат грошових коштів, які генеруються його господарською діяльністю.

Управління грошовими потоками включає: 1) облік руху грошових коштів; 2) аналіз потоків грошових коштів; 3) складання бюджету грошових коштів.

Управління грошовими потоками важливо для підприємства з точки зору необхідності:

  • 1) управління оборотним капіталом (оцінки короткострокової потреби в готівкових коштах і управлінні запасами); 2) планування часових параметрів капітальних витрат; 3) управління капітальними потребами (фінансування їх за рахунок власних коштів або кредитів банків); 4) управління затратами і їх оптимізація з точки зору більш раціонального розподілу ресурсів підприємства в процесі виробництва; 5) управління економічним ростом.

Основне завдання аналізу грошових потоків полягає в з’ясуванні причин нестачі(надлишку) грошових коштів, визначенні джерел їх надходжень і напрямків використання.

Виходячи з ролі та функцій грошей, стратегічних цілей підприємства в процесі управління фінансово-господарською діяльністю, управління грошовими потоками спрямоване на реалізацію комплексу завдань серед яких можна виділити основні: - Забезпечення платоспроможності; - Аналіз грошових потоків; - Планування грошових потоків; - Збалансування надходжень та витрат; - Коригування термінів платежів; - Пошук резервів прискорення швидкості обороту грошових коштів; - Визначення грошової одиниці; - Оптимізація запасів грошових коштів; - Нормування залишків грошових коштів; - Ефективне використання тимчасово вільних грошових коштів; - Мінімізація витрат на залучення грошових коштів; - Мінімізація інфляційних втрат вартості грошей

Управління грошовими коштами підприємства може здійснюватись на основі статичного й динамічного підходів.Статичний підхід до характеристики грошей визначає їх як наявний залишок коштів, що знаходиться в розпорядженні підприємства. Він ігнорує фактор часу при визначенні грошових коштів.

Динамічний підхід полягає у визначенні грошових потоків, що характеризують обсяги залучених або використаних грошових коштів за певний період

15. Планування грошових потоків.

Важливим завданням фінансового менеджменту є планування грошових потоків (cash flows). Він дає змогу визначити майбутні грошові надходження підприємства та його витрати. При цьому необхідно передбачити час надходження грошових коштів та їх витрачання. Такий прогноз забезпечить у майбутньому контроль над грошовими потоками.

Планування є ключовим елементом фінансового менеджменту, забезпечуючи адекватність моделі управління фінансами суб'єкта господарювання потребам мінливого ринкового середовища та її ефективність. Таке твердження абсолютно справедливе і для моделі управління грошовими потоками підприємства, що дає нам право виділити окреме питання для розгляду базових положень організації планування грошових потоків суб'єкта господарювання в результаті його операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Даний напрямок фінансового менеджменту (а саме, планування грошових потоків)включає наступні проблемні питання, зокрема:

(1) визначення та обґрунтування основних цілей та завдань планування та прогнозування грошових потоків суб'єкта господарювання;

(2) визначення критеріїв прийняття управлінських фінансових рішень щодо прогнозування та планування грошових потоків, які генеруються суб'єктом господарювання у рамках здійснення його операційної, інвестиційної та фінансової діяльності;

(3) аналіз основних складових елементів моделі планування та прогнозування руху грошових коштів в результаті здійснення господарських операцій суб'єктом господарювання;

(4) визначення поняття та особливостей використання бюджетування для планування та прогнозування грошових потоків;

(5) дослідження процедури формування та аналіз основної фінансової інформації Звіту про рух грошових коштів (Cash Flow Statement), у тому числі - аналіз первинної фінансової інформації формування Звіту та зміст основних його статей.