Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л№ 3овз (1 фак).doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
317.95 Кб
Скачать

Особливості юридичної відповідальності військовослужбовців.

Будь-яка відповідальність особи (військовослужбовця) настає в наслідок порушення певних суспільних норм (правил поведінки) – моральних, корпоративних (стосовно будь-яких організацій), юридичних та інших.

Ознайомившись у главі 4-й 1-го розділу з поняттям правопорушення, його соціальною сутністю, ознаками та видами, з поняттям складу правопорушення та характеристикою його елементів, логічно розглянути питання особливостей юридичної відповідальності військовослужбовців тому, що наявність в діяннях правопорушника складу правопорушення є підставою для притягнення його до юридичної відповідальності.

Соціальна сутність юридичної відповідальності – це природна негативна реакція суспільства, держави на порушення певних соціальних інтересів, певних соціальних чи особистих благ.

Юридична відповідальність військовослужбовців визначена Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України. Відповідно до ст.26 даного статуту, військовослужбовці в залежності від характеру вчиненого правопорушення, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність. Слід зупинитися на деяких особливостях юридичної відповідальності військовослужбовців.

Особливості юридичної відповідальності військовослужбовців обумовлені характером військової служби і військових правовідносин.

Особливості юридичної відповідальності військовослужбовців

  • для військовослужбовців (на відміну від інших громадян) законодавством передбачена юридична відповідальність за скоєння військових злочинів та військових дисциплінарних проступків ;

  • існує підвищена міра відповідальності військовослужбовців за скоєння деяких правопорушень, що зумовлені принципом беззастережно підкорятися командирам (начальникам). Так невиконання наказу працівником тягне за собою застосування заходів дисциплінарної відповідальності по нормам законодавства про працю, в той час як невиконання наказу військовослужбовцем може розглядатися як військовий злочин;

  • командири та інші посадові особи у відповідності до принципу єдиноначальності наділені певними повноваженнями по притягненню військовослужбовців до дисциплінарної та матеріальної відповідальності, та порушення кримінальної справи проти них ;

  • законодавством також передбачена наявність певних умов застосування влади командира та виконання певних заходів юридичної відповідальності, що застосовуються до військовослужбовців;

  • наявність спеціальних (притаманних тільки для військовослужбовців) видів відповідальності (наприклад - позбавлення нагрудного знаку “відмінний фахівець”; попередження про неповну службову відповідальність; позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини або з корабля на берег; пониження у військовому званні або позбавлення військового звання тощо);

  • можливість настання дисциплінарної відповідальності за скоєні адміністративні проступки (вчинки);

  • звільнення військовослужбовців від юридичної відповідальності, якщо діяння являє собою виконання обов’язків військової служби (наприклад - застосування зброї чатовим у випадку невиконання правопорушником його вимог, тощо);

  • військовослужбовці не звільняються від матеріальної та цивільно-правової відповідальності, якщо на них накладено дисциплінарне стягнення за скоєнє правопорушення (ст. 37 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України). За вчинення злочину вони притягаються до юридичної відповідальності на загальних підставах.

Види юридичної відповідальності військовослужбовців та їх зміст.

Як уже зазначалося у главі 4-й 1-го розділу існує поділ юридичної відповідальності на певні види.

Дисциплінарна

Адміністративна

Матеріальна

Кримінальна

Цивільно-правова

Розглянемо їх більш детально.

2.2.

Дисциплінарна та адміністративна відповідальність військовослужбовців.

20 хв.

Дисциплінарна відповідальність військовослужбовців.

Дисциплінарна відповідальність військовослужбовців - це такий вид юридичної відповідальності, який настає за скоєння проступку, що є порушенням військової дисципліни або громадського порядку.

Дисциплін відповідальність має на меті зміцнення військової дисципліни, боротьбу з її порушеннями. В ній проявляться засудження поведінки військовослужбовця, що порушив вимоги військової дисципліни або громадський порядок. З її допомогою держава примушує порушника до виконання свого військового обов’язку, а також сприяє викорененню з його свідомості тих прагнень та мотивів, що привели до порушення. Притягнення до дисциплінарної відповідальності сприяє виховному виливу на правопорушника, змушує його дотримуватись вимог військової дисципліни, а це, в свою чергу, має загально попереджувальне значення.

Особливості дисциплінарної відповідальності військовослужбовців

  • ННастає за порушення не тільки військової дисципліни, але й громадського порядку.

  • Характеризується більшою суворістю примусових заходів до порушників дисципліни, ніж це передбачено трудовою дисципліною працівників. Так за деякі види порушення дисципліни, особливо пов’язані з недотриманням встановленого порядку підлеглості, виконання наказів, правил військового етикету та інше, може бути застосовано таке стягнення, як арешт з утриманням на гауптвахті.

  • Командири (начальники), при притягненні до дисциплінарної відповідальності військовослужбовців, користуються по відношенню до підлеглих більш широкими і різноманітними дисциплінарними повноваженнями, ніж посадові особи по притягненню до відповідальності працівників за порушення трудової дисципліни.

  • Специфічними є і самі дисциплінарні стягнення, що накладаються на військовослужбовців (наприклад - позбавлення чергового звільнення з розташування військової частини або корабля на берег, призначення позачергового наряду на роботу і т. п.).

Вимоги військової дисципліни, як вже зазначалося, в узагальненому вигляді викладені в ст. 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Для вирішення питання про характер деяких, перерахованих в ст. 4 Дисциплінарного статуту вимог, необхідно виходити з того, в чому проявилося невиконання цих вимог.

Так, якщо нечесність військовослужбовця проявилася поза сферою військово - службових відносин і полягає, наприклад, в обмані батьків, дівчини, товариша, то такий вчинок є аморальним і може бути предметом обговорення на зборах особового складу, але не є підставою для застосування до винного дисциплінарного стягнення.

Виходячи з розглянутих вище відповідних положень про співвідношення покладених на військовослужбовців вимог військової дисципліни та законності, слід також вважати неправомірним притягнення військовослужбовців до дисциплінарної відповідальності за невиконання норм, що регулюють суспільні відносини, які не відносяться до військово-службових (наприклад, за неналежне виховання дітей, несплату комунальних платежів). У зв’язку з цим під ‘‘законами, іншими нормативно-правовими актами”, дотримуватися яких вимагає від військовослужбовців військова дисципліна, варто розуміти тільки нормативно-правові акти, що регулюють суспільні відносини військово-службового характеру та забезпечують належний внутрішній устрій Збройних Сил України.

До фактичних основ дисциплінарної відповідальності військовослужбовців, як це видно з її визначення, відносяться і порушення громадського порядку. Практика свідчить, що сутність цих порушень часом розуміється командирами (начальниками) досить розширено. Внаслідок такого розуміння військовослужбовців необгрунтовано притягують до дисциплінарної відповідальності за різні порушення, так чи інакше пов’язаних з посяганням на громадський порядок, в широкому розумінні цього слова (наприклад - порушення правил користування громадським транспортом, правил користування електроенергією і т. п.). Що ж слід розуміти під порушенням громадського порядку в даному випадку? Найбільшого поширення в юридичній літературі отримала така точка зору, згідно якої порушення громадського порядку військовослужбовцем розглядається як дисциплінарний проступок, який настає тільки у випадках порушення ним правил поведінки в громадських місцях. При цьому під ‘‘громадським місцем‘‘ розуміються вулиці, площі, парки, кінотеатри, кафе, музеї, громадський транспорт тощо.

П

Військовий дисциплінарний проступок - це протиправне та винне діяння (дія або бездіяльність), за скоєння якої військовослужбовці підлягають покаранню у службовому порядку владою командира (начальника).

ритягнення військовослужбовців до дисциплінарної відповідальності за порушення правил поведінки в громадських місцях пояснюється специфікою військової організації, яка вимагає від громадян, які безпосередньо виконують військовий обов’язок, такої дисциплінованості, яка б проявляла себе не як прийдеться, а постійно і повсякчасно. Зокрема, від поведінки військовослужбовців у громадських місцях значною мірою залежить авторитет у суспільстві як їх самих, так і в цілому Збройних Сил України. Таким чином, основою дисциплінарної відповідальності військовослужбовців є негідний вчинок, що являє собою порушення ними військової дисципліни або громадського порядку у вигляді недотримання правил поведінки в громадських місцях.

Дисциплінарний проступок несе в собі меншу небезпеку а ніж злочин, а особа, що його скоїла, не має для суспільства такої небезпеки, як злочинець.

Дисциплінарному проступку (вчинку) притаманні загальні риси правопорушення.

Склад дисциплінарного проступку визначається наявністю необхідної достатньої сукупності передбачених законом ознак, що вказують на суб’єкт, об’єкт, об’єктивну та суб’єктивну сторони даного правопорушеня. При відсутності хоча б однієї з цих ознак не можна визнавати наявності дисциплінарного проступку, а тому, військовослужбовець не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

Ознаки (елементи) складу дисциплінарного проступку.

Під суб’єктом дисциплінарного проступку, у відповідності з Дисциплінарним статутом, розуміються військовослужбовці, військовозобов’язані під час їх перебування зборах, а також прапорщики, мічмани, офіцери, генерали та адмірали, що знаходяться у запасі чи у відставці, при носінні ними військової форми одягу.

Об’єктом військового дисциплінарного проступку є відповідні стосунки, що врегульовані правилами військової дисципліни, а також стосунки в сфері громадського порядку.

Порушення може проявлятись як в активних діях так і в бездіяльності. Сутність протиправності полягає в тому, що військовослужбовець скоює дії, заборонені правилами військової дисципліни, або нормами, що регулюють громадський порядок, чи не здійснює або здійснює неналежним чином дії приписані йому.

Для визначення вчинку військовослужбовця дисциплінарним проступком, у більшості випадків достатньо, щоб внаслідок цього вчинку виникли які-небудь конкретні шкідливі наслідки. Але в тих випадках, коли проступок заподіяв будь-яку конкретну шкоду, якщо правопорушення складається з дії (бездіяльності) і наслідків, необхідно встановити причинний зв’язок між протиправними діями військовослужбовця та шкодою, що виникла (наприклад, при пошкодженні майна).

Суб’єктивна сторона дисциплінарного проступку характеризує психічне ставлення порушника до свого протиправного вчинку та його наслідків. До неї відноситься провина військовослужбовця, що є необхідною умовою дисциплінарної відповідальності. Вона може проявлятися у формі умислу або необережності.

Дисциплінарна відповідальність військовослужбовця реалізується з моменту застосування до нього, передбачених нормами Дисциплінарного статуту, засобів дисциплінарного впливу - дисциплінарних стягнень.

Встановлені державою дисциплінарні стягнення мають на меті покарання винного військовослужбовця в здійсненні дисциплінарного проступку.

В залежності від приналежності осіб, які підлягають стягненню, до тієї чи іншої категорії військовослужбовців, Дисциплінарним статутом передбачені наступні групи стягнень:

  • для солдатів, матросів, сержантів і старшин;

  • для прапорщиків і мічманів;

  • для офіцерів, генералів і адміралів;.

  • окрему групу складають стягнення, передбачені для прапорщиків, мічманів, офіцерів, генералів і адміралів, які знаходяться в запасі чи у відставці, при носінні ними військової форми одягу.

За своїм характером дисциплінарні стягнення можна поділити на дві групи: заходи морально - правового осудження та міри пов’язані з певними обмеженнями для особи, на яку накладають стягнення.