Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для диплома Програмний продукт.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.81 Mб
Скачать

2.3. Функціонально-структурний аналіз іс

Структурна схема підприємства складається з декількох рівнів. Ключова фігура структурної схеми, директор. Другий рівень, це безпосередньо-підпорядковані директори. У нього входять: зам.директори по МТС й АТЦ, зам.директори по ВІД, головний інженер, головний бухгалтер, начальник ПЕВ, начальник в/к, юридична служба, головний механік.

Третій рівень системи складається з підлеглих головного інженера: начальник РЕС-1, РЕС-2, начальник налагоджувальної ділянки, начальник підземної ділянки, начальник виробничої лабораторії, начальник релейного захисту й автоматики (Рзта), начальник ПТВ.

Четвертий рівень структурної схеми складається з підлеглих безпосередньої начальникам ділянок і відділів: майстер АТЦ, слюсар з ремонту а/м, водії, касир, розраховувач, бухгалтер м/в, майстер РЕС-1, РЕС-2, ел.монтер з ремонту, ел.монтер по обслуговуванню, інженери, ел.слюсарі, підземні ел.слюсарі, регенераторшик, лаборант хім.аналізу, слюсар СТОСІВ, бригадир, диспетчерська служба.

Функціонально-структурний аналіз взаємодії кожного ієрархічного рівня.

Перший ієрархічний рівень тобто директор здійснює керівництво всіма технічними підрозділами підприємства за допомогою наказів, розпоряджень і вказівок.

У другий ієрархічний рівень входять керівники технічних підрозділів:

Зам.директори по МТС й АТЦ перебуває у виробничому зв'язку з усіма підрозділами підприємства, всіма начальниками відділів, здійснює матеріально-технічне постачання всіх підрозділів підприємства й контроль за роботою авто-цеху за допомогою розпоряджень і наказів третьому ієрархічному рівню, а саме майстрові авто-цеху, що у свою чергу керує роботою слюсарів з ремонту а/м і водіями видачею розпоряджень і шляхових аркушів. Слюсарі з ремонту а/м і водії звітують про пророблену роботу в усній і письмовій формі.

Зам.директори по ВІД і ТБ здійснює контроль і керівництво за всіма підрозділами підприємства й відділами по охороні праці й техніку безпеки. Всі підрозділи підприємства й відділи підзвітні про проведення заходів щодо охорони праці й техніку безпеки.

Головний інженер розробляє плани, графіки, проф.роботи, тех.нагляд, керує роботою третього ієрархічного рівня: начальником РЕС-1, РЕС-2, начальником Рінепп, начальником підземної ділянки, начальником ПЛ, начальником Рзіа, начальником ПТВ. Всі підлеглі підсистеми надають звіти про пророблену роботу.

Головний бухгалтер здійснює організацію бухгалтерського обліку господарсько-фінансової діяльності підприємства. Підлегла йому структура, бухгалтерія, займається обробкою аналізом й облікам господарсько-фінансової діяльності підприємства. Всі підрозділи підприємства, підсистеми підзвітні бухгалтерії про всяку фінансову діяльність і матеріальну відповідальність.

Вищевикладений аналіз дає подання про функції всіх структур системи

2.4. Операційно-структурний аналіз іс

Виконуючи операційно-структурний аналіз системи взаємодії елементів розглянемо кілька прикладів ієрархічної взаємодії підсистем.

Підсистема зам.директори по МТС й АТЦ виконує забезпечення всіх підсистем матеріально-технічними ресурсами й автотранспортом. По засобах наказів і розпоряджень як у своїй системі, це майстер авто-цеху, слюсар з ремонту а/м і водії, так і взаємодія з іншими підсистемами. Наприклад взаємодія з першим ієрархічним рівнем, узгодження покупки авто-транспорту з директором, підписання необхідних документів. Взаємодія з підсистемою бухгалтерія відбувається при будь-яких фінансових рухах у даній підсистемі.

Наступна з впливаємих підсистем налагоджувальна ділянка. У рамки даної підсистеми входить виконання робіт з ревізії й налагодження електроустаткування поверхневих ПС. По засобах розпорядження начальника РіНЕПП інженерам й електрослюсарям. Дана підсистема взаємодіє з начальником РЕС-1, РЕС-2, начальником підземної ділянки, начальником Рзіа й начальником виробничої лабораторії які подають замовлення на виконання робіт і начальником ПТВ який готовить плани, графіки, кошториси, робочі креслення. Дана підсистема взаємодіє із другим ієрархічним рівнем, головним інженером який координує роботу ділянки, зам.директором по МТС й АТЦ забезпечує всіма матеріальними ресурсами й транспортом. Дана підсистема підзвітна бухгалтерії.

На прикладі даних підсистем ми можемо зробити оцінку роботи всієї системи й кожної підсистеми окремо.