Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PKP_1-35_48-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
574.46 Кб
Скачать

7. . Джерела конституційного права у державах англо-саксонської правової системи

В країнах, які належать до англосаксонської моделі, джерелами конституційного права є судові прецеденти – це рішення вищих судів у конкретних справах, які мають обов’язкове юридичне значення для нижчих або рівних за рангом судових установ.

Судовий прецедент як форма права традиційно діє в країнах англо-саксонської правової системи (наприклад, у Великобританії). Інші типи правових систем не визнають таку форму права, або вона діє в тіні інших форм і не займає скільки-небудь значного місця в правовій системі. Визначення і правила судового прецеденту формулюються, як правило, саме для англосанксонскіх країн.Судовий прецедент (лат. precedens, precedevtis - йде попереду, що передує) - це рішення суду (іншого державного органу) у конкретній справі, обов'язкове при вирішенні аналогічних справ вподальшому цим же судом або судами, рівними або нижчими по відношенню до нього.При визнанні судового прецеденту формою права судовим органам дається правотворча функція, вони отримують можливість створювати нові норми права.Правила утворення та функціонування даної форми права розглянемо на прикладі класичної країни прецедентного права - Англії.

Система прецедентів різноманітна. Прецеденти поділяють на обов'язкові та переконливі за ступенем їх обов'язковості. Обов'язкові прецеденти створюються високими судами - Верховним судом і палатою лордів. Судові прецеденти вищих судів (рішення палати лордів) обов'язкові для судів нижчої ланки; судова інстанція не може відмовитися від створеного нею прецеденту, який може бути змінений або анульований тільки вищестоящої інстанцією або парламентським актом. До 1966 р. палата лордів вважалася пов'язаної своїми прецедентами, але з цього часу вона звільнилася від своїх рішень і може не дотримуватися їх. Апеляційний суд зобов'язаний дотримуватися рішення палати лордів і свої власні, а його рішення обов'язкові для всіх нижчестоящих судів і для нього самого. Високий суд пов'язаний прецедентами обох вищих інстанцій. Рішення Високого суду обов'язкові для нижчих судів і зазвичай використовуються як керівництво різними відділеннями Високого суду або Судом корони. Судді Високого суду самостійні і незалежні у прийнятті рішень. Окружні та магістральні суди зобов'язані слідувати прецедентами всіх вищих інстанцій.

Велике значення для судового прецеденту має його виклад, його місце в судовому рішенні.Судді в англійських судах викладають рішення у вільній, яка розмірковує манері. Обов'язковою в судовому рішенні є лише та його частина, яка називається ratodeidendi. Це принцип, що лежить в його основі. Саме таким принципом і вони прямуватимуть в майбутньому.

Іншою частиною судового рішення є попутно сказане (oditerdicta), тобто «умовивід, або засноване на факті, існування якого не було предметом розгляду суду, або хоча і засноване на встановлених за фактом справах, але не складових суті рішення» 1 .

Судовий прецедент визнається формами права в таких, державах як Канада, Індія, Нова Зеландія, США, Північна Ірландія та інПрецеденти класифікуються за різними підставами. Залежно від галузі права вони діляться на процесуальні і матеріальні. Процесуальні (формальні) складаються у діях і рішеннях, що закріплюють дотримання тих чи інших обрядів(Форм) процесу і правил внутрішнього розпорядку та діловодства судів. Матеріальні ж прецеденти виражаються у формі судових рішень.

Рішення судів у сучасних державах, що не відносяться до англосаксонської правової системи, не визнаються формами права, рівними законом або звичаєм. Суд у таких системах не творить право, а застосовує вже існуюче в інших формах до приватних фактами життя. Найбільш близький до прецеденту механізм заповнення пробілу в праві шляхом аналогії. Разом з тим це не прецедент у його класичному вигляді. По-перше, суд і тут керується нормами вже наявного, діючого права, по-друге, шукає аналогії в праві, в його дусі та цілі. Суди можуть наслідувати рішенням інших судів, але не в силу обов'язковості (норм як при прецедентному праві), а в силу їх доцільності, розумності, справедливості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]