Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PMK_mikrobiologiya_1.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
151.68 Кб
Скачать

30.Антагонізм у мікроорганізмів. Антибіотики, характеристика, принципи одержання, одиниці виміру. Класифікація за механізмом дії на мікроорганізми.

Антагонізм (від грец. - суперечка, боротьба), тип взаємовідносин між мікроорганізмами, при к-ром один з них затримує зростання, пригнічує розвиток або викликає загибель іншого (односторонній А.) або відбувається взаємне пригнічення партнерів (двосторонній А.).

Антибіотики (грец.— проти, грец. — життєвий), органічні речовини, що синтезуються мікроорганізмами в природі для захисту від інтервенції інших видів мікроорганізмів, та володіють здатністю пригнічувати розвиток, або вбивати цих мікробів.

Характерною особливістю антибіотиків є їхня здатність порушувати певні ланки обміну речовин мікроорганізмів або дію деяких їхніх ферментів. Повністю синтетичні препарати, що не мають природних аналогів і надають схожий з антибіотиками пригнічуючий вплив на ріст бактерій, традиційно було прийнято називати не антибіотиками, а антибактеріальними хіміопрепаратами. Зокрема, коли з антибактеріальних хіміопрепаратів відомі були тільки сульфаніламіди, прийнято було говорити про всі класи антибактеріальних препаратів як про «антибіотики і сульфаніламіди». Однак в останні десятиліття у зв'язку з винаходом багатьох дуже сильних антибактеріальних хіміопрепаратів, зокрема фторхінолонів, що наближаються, або перевищують за активністю «традиційні» антибіотики, поняття «антибіотик» стало розмиватися і розширюватися, і тепер часто вживається не тільки по відношенню до природних і напівсинтетичних сполук, але і до багатьох сильних антибактеріальних хіміопрепаратів.

31.Лікарська стійкість мікробів, механізм утворення стійких форм. Методи визначення чутливості мікробів до антибіотиків. Мінімальна пригнічувальна (МПК) та мінімальна бактерицидна (МБК) концентрації. Практичне значення. Принципи боротьби з лікарською стійкістю мікроорганізмів.

Здатні пригнічувати життєдіяльність хвороботворних мікроорганізмів в концентраціях, не ушкоджувальних кліток організму господаря, і тому їх застосовують для лікування різних інфекційних захворювань людини, тварин і рослин. Мікроорганізми, створюючі А., є антагоністами мікробів-конкурентів, що оточують їх, належать до інших видів, і при допомозі А. пригнічують їх зростання.

Мінімальна пригнічу вальна концентрація (МПК) яка відповідає найбільшому розведенню препарату,що гальмує ріст тест-культури.

Мінімальну бактерицидну концентрацію (МБК) яка визначається внесенням у контрольні пробірки з рідким поживним середовищем по 0,01 мл середовища з кожної пробірки ряду розведень.

Зазвичай вона відповідає або перевищує величину МПК.

32.Інфекція. Фактори, що обумовлюють виникнення інфекційного процесу. Роль мікроорганізмів в інфекційному процесі. Патогенність, вірулентність, одиниці виміру, методи визначення. Фактори патогенності мікроорганізмів, їх характеристика.

Інфекція або Заражування — стан, коли в організм потрапляє чужорідний агент (бактерія, грибок, найпростіші або вірус), який розмножується і здійснює хвороботворний ефект (активна інфекція).

Сукупність патологічних, адаптаційно-пристосувальних і репаративних реакцій організму, що виникають у результаті його конкурентної взаємодії з патогенними й за певних умов потенційно-патогенними вірусами, бактеріями й грибами. Аналогічне явище стосовно протозоа й метазоа називається інвазія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]