Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_7_Финансы_укр - копия.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
103.94 Кб
Скачать

2.2. Прибуток.

Прибуток - це частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробництво і збут продукції.

Прибуток – перевищення доходу над витратами. Зворотне положення називається збитком.

В умовах ринкової економіки прибуток є одним з основних джерел накопичення і поповнення прибуткової частини державного і місцевого бюджетів; основним фінансовим джерелом розвитку підприємства, його інвестиційної та інноваційної діяльності, а також джерелом задоволення матеріальних інтересів членів трудового колективу і власника підприємства. 

На величину прибутку (доходу) істотно впливають як обсяг продукції, що випускається, так і її асортимент, якість, величина собівартості, вдосконалення ціноутворення та інші чинники. У свою чергу, прибуток впливає на такі показники, як рентабельність, платоспроможність підприємства та інші. 

Класифікація прибутку наведено на рис. 2:

Прибуток підприємства

За джерелами Формування Прибуток від реалізації продукції Прибуток від реалізації майна Прибуток від позареалізацій-них операцій

Рис. 2. Класифікація прибутку

  1. За джерелами формування

    1. Прибуток від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається як різниця між виручкою від реалізації в цінах, що діють, без ПДВ (податку на додану вартість) і акцизів і витратами на виробництво і реалізацію продукції.

Пр = Вр - Ср - Нк (1)

Вр – виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

Ср – собівартість реалізованої продукції;

Нк – непрямі податки (ПДВ, акцизи).

    1. Прибуток від реалізації основних засобів і іншого майна

Пі = Вр – Fзал – Зр (2)

Вр – виручка від реалізації основних засобів, зайвого устаткування, матеріалів, що комплектують і іншого майна підприємства;

Fзал – залишкова вартість;

Зр – витрати, пов'язані з реалізацією (реклама, демонтаж устаткування, транспортування, підготовка до реалізації і ін.).

    1. Прибуток від позареализаційних операцій тобто від операцій, безпосередньо не пов'язаних з основною діяльністю підприємства:

  • Здача майна в оренду;

  • Доходи по цінних паперах підприємства;

  • Перевищення отриманих штрафів над сплаченими;

  • Прибуток від спільної діяльності;

  • Прибуток минулих років, виявлений в звітному році і ін

  1. По основних видах діяльності

    1. Прибуток від операційної діяльності.

Під операційною діяльністю підприємства розуміють основний вид діяльності, з метою здійснення якого воно і було створено

    1. Прибуток від інвестиційної діяльності.

Інвестиційна діяльність пов'язана з процесом обгрунтування і реалізації найбільш ефективних форм вкладення капіталу, направлених на розширення економічного потенціалу підприємства. Результати цієї діяльності відображені частково в прибутку від позареализаційних операцій (доходи від участі в спільних підприємствах, від вкладення цінних паперів), частково – в прибутку від реалізації майна.