Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEkcija 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
29.34 Кб
Скачать

2. Створення гатт як попередника сот

Рекомендацію щодо створення універсальної міжнародної організації з метою регулювання торгово-економічної діяльності було висловлено ще на конференції у Бреттон-Вудсі, коли було створено МВФ та МБРР у 1944 р. Наженевській конференції 1947 р, представники 23 держав розробили та підписали Генеральну угоду з тарифів та торгівлі(н.ч. 1 січня 1948 р.). Вона мала діяти до набуття чинності Статуту Міжнародної організації торгівлі.

У 1948 році на Конференції ООН з питань торгівлі та зайнятості(Куба, Гавана) було ухвалено проект статуту МОТ, однак його ретифікувала лише Ліберія і він не отримав підтримки через свою американськість. Тому основним документом у сфері регулювання торгівлі залишалась ГАТТ. Конференція була перетворена на Секретаріат ГАТТ. Причиню успіху Гат була лаконічність(35 статей), менша амбіційність та механізм двосторонніх переговорів.

ГАТТ охоплювало 4 основні елементи:

  1. правило недискримінації у торг. Стосунках

  2. зобовязання щодо отримання прийнятних тарифних уступок

  3. заборона на використання кількісних обмежень(квот) на експорт, імпорт

  4. особливий режим сприяння країнам, що розвиваються

Тому ГАТТ зосереджевалось на виконанні наступних функцій: 1) веденні переговорів щодо тарифів, нетарифних торг. Барєрівта кількісних обмежень; 2) врегулювання спірних питань;

3) аналіз торгової політики

У рамках ГАТТ було проведено 8 раундів багатосторонніх торгівельних переговорівЮ які суттєво вплинули на лібералізацію міжнародної торгівлі товарами, послугами та правами інтелектуальної власності

На пеших п’яти раундах(У Женеві 1947р., в Аннесі(1949), Торквеї(Великобр.)(1951), Женеві(1951 та 1960-1961) ) розглядались практично виключно питання зниження митних тарифів. Протягом 1962-1964 рр. у Женеві на Раунді Кенеді розроблювався також антидемпінговий кодекс. У 1973-79 рр у токіо розроблялись кодекси, які розширювали та посилювали компетенцію ГАТТ у сфері нетарифних барєрів. 1986-1994 – Пунта-дель-Есте(Уругвай)було укоадено угоду спро СОТ та розроблено угодк про торгівлю послугами

У квітні 1994 року у м. Маракеш(Марокко) представники 24 держав підписали Маракеську декларацію та Маракеську угоду про заснування СОТ, яка набула чинності 1 січня 1995 року.

Окрім створення СОТ на уругувайському раунді було удосконалено ГАТТ і було прийнято оновлену угоду ГАТТ-94, яка ввійшла в основу майбутньої організації, підсинано нову угоду про торгівлю послугами підпсано Угоду про торгівельні аспекти інтелектуальної власності, Домовленості про правила та процедури врегулювання суперечок і Механізм огляду торгівельної політики. Крім того, до системи СОТ увійшли угоди з обмеженою кількістю учасників у сфері цивільної авіатехніки та держзакупок.

Таким чином СОТ є єдиною універсалною міжнародною організацією, яка обєднує комплекс регуляторних правил міжнародної торгівлі, покликана сприяти торгівельні суперечки, сприяти полегшенню торгівельних контактів та проведенню переговорів з питань торгівлі та забезпечувати виконання та контроль міжнародних угод у галузі торгівлі.

Порівнюючи ГАТТ та СОТ слід зазначити, що вони передусім різняться сферою застосування, характером угод та членського складую, і системою врегулювання спорів. Договір СОТ також є єдиним договором, а не збіркою угод.

Слід зазначити що оновлена ГАТТ продовжує входити і формувати основу СОТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]