Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
662.53 Кб
Скачать

2.4 Загальні принципи організації робочого місця і робочого процесу

— на робочому місці не повинно бути нічого зайвого; всі необхідні

для роботи предмети повинні знаходитись поряд з працівником, але ь

заважати йому;

— ті предмети, котрими користуються частіше, розташовуються

ближче, ніж ті предмети, котрими користуються рідше;

— предмети, котрі беруть лівою рукою, повинні знаходитись зліва

а ті предмети, котрі беруть правою рукою, повинні знаходитись справі

— якщо використовують обидві руки, то місце розташуванн

пристосувань вибирається з врахуванням зручності захоплювання йог

двома руками;

— небезпечніше, з точки зору можливості травмування працівник

обладнання повинне розташовуватись вище, ніж менш небезпечні

Однак слід враховувати, що важкі предмети під час роботи зручніше 1

легше опускати, ніж піднімати;

— робоче місце не повинне захаращуватися заготовками і готовим

деталями;

— організація робочого місця повинна забезпечувати необхідну оглядовість.

— Засоби відображення інформації повинні бути розташовані в зонах інформаційного поля робочого місця з врахуванням частоти та значущості інформації, типу засобів відображення інформації, точності і швидкості спостереження та зчитування.

Мною були проаналізована відповідність робочих місць робітників зазначеним вимогам і принципам, в результаті чого можу стверджувати, що організація робочих місць в організації майже повністю їм відповідає.

Основні засади організації робочого процесу були зазначенні при складанні колективного договору. Сторони узгодили, що:

  • тривалість робочого тижня не повинно перевищувати 40 годин.

  • Встановити в установі 5-ти денний робочий тиждень.

  • Тривалість робочого дня з 9.00 до 18.00 години. Обідня перерва з 13.00 до 13.45 години протягом тижня. Кінець робочого дня в понеділок, вівторок, середу, четвер о 18.00 годині, в п’ятницю о 16.45.

  • На передодні святкових та неробочих днів тривалість роботи скорочується на 1 годину. Ця норма не поширюється на випадки переносу в установленому порядку передсвяткового дня на інший день тижня з метою обєднання днів відпочинку.

  • Адміністрація у виняткових випадках в інтересах колективу може за погодженням з профкомом перенести день відпочинку на інший день, щоб об’єднати з найближчим святковим днем.

  • На прохання працівника та за згодою адміністрації встановлювати для нього неповний робочий час (день, тиждень), гнучкий графік роботи на умовах і в порядку, визначених законодавством.

  • До 1 лютого поточного року затверджувати і доводити до відома працівників графік щорічних відпусток. При складанні графіка відпусток враховувати сімейні обставини, особисті інтереси та можливості відпочинку кожного працівника.

  • Надавати щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час, у випадках, передбачених законодавством.

  • Тривалість основної відпустки для працівників інспекції, які є державними службовцями у відповідності до Закону України « Про державну службу» встановлюється 30 календарних днів, якщо законодавством не передбачено більш тривалої відпустки. Державним службовцям, які мають стаж роботи в державних органах понад 10 років, надається додаткова відпустка тривалістю до 15 календарних днів.

  • Тривалість основної відпустки для працівників інспекції, які відносяться до бюджетної сфери, у відповідності до Закону України «Про відпустки» встановлюється 24 календарних дні та додаткові відпустки працівникам з ненормованим робочим днем тривалістю 7 календарних днів згідно додатку до «Галузевої угоди між Міністерством АПК та ЦК профспілок працівників АПК» . До працівників бюджетної сфери з ненормованим робочим днем відносяться: головний бухгалтер, бухгалтера, економісти, головний інженер-метролог, агрономи, завідуюча лабораторією, юрисконсульт, інспектор по кадрам, секретар –друкарка та водії.