Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удовиченко67,68,69,70,71,72.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
22.13 Кб
Скачать

71. Експрес-методи контролю якості продукції рг

Експрес-методи контролю якості продукції мають велике значення в ЗРГ невеликої поткжності.

Експрес-метод – один із методів контролю показників якості, який дозволяє оперативно оцінювати та контролювати виробничі процеси.

Експрес-методи здійснюються на етапі прийому сировини і продукції, при транспортуванні і зберіганні, при виробництві страв і напівфабрикатів.

По суті, експрес-методи – це форма поточного контролю.

Формами цього контролю можуть бути:

  1. Візуальна оцінка

  2. Вхідний та вихідний поточний контроль

  3. Перевірка документації при прийманні сировини

  4. Органолептичні показники готової продукції, страв та виробів.

Деякі джерела відносять до експрес-методів і фізико-хімічні методи оцінки показників якості, тобто вимірювальні методи, адже вони дозволяють оперативно оцінювати якість продукції або готових страв і контролювати зміни у технологічних процесах.

72. Методика органолептичного контролю

Органолептичним методом визначають зовнішній вигляд, смак, запах, колір, консистенцію, встановлюють якість порівнянням середніх проб з еталонами. Значення показників якості встановлюють шляхом аналізу отриманих відчуттів на основі досвіду.

У стандартах нормовані всі значення органолептичних показників. Консистенцію, відтінки, забарвлення, аромат, смак і запах лабораторними методами не визначають. При органолептичному методі немає необхідності користуватися приладами.

Розрізняють чотири основних види смаку: солодкий, солоний, кислий, гіркий, а всю різноманітність існуючих у природі смаків вважають відтінками цих смакових категорій.

Результати бракеражу записують у бракеражний журнал, де страву оцінюють І за п'ятибальною шкалою. Сторінки журналу мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою. Він зберігається у завідуючого виробництвом або у санітарного працівника.

Під час органолептичної оцінки страв кожному з показників — зовнішній вигляд, смак, запах і консистенція — дають оцінку 5, 4, 3, 2. Загальну оцінку страви виводять як середнє арифметичне до десятих дробів одиниці.

Оцінку 5 одержують такі страви і кулінарні вироби, які за зовнішнім виглядом, смаком, запахом, кольором і консистенцією відповідають установленим для них показникам і вимогам.

На 4 оцінюють страви і кулінарні вироби з відмінними смаковими показниками, але які мають відхилення у формі нарізування, недостатньо рум'яну кірочку, тріщини на поверхні, неповний набір сировини та інші незначні відхилення.

Оцінку 3 мають страви, які можна реалізовувати без перероблення, якщо смакові якості їх не відповідають усім установленим для них вимогам (наприклад, юшка молочна з легким присмаком горілого молока).

Оцінку 2 одержують страви і кулінарні вироби з невластивим для них смаком і запахом, пересолені, дуже кислі, гіркі, гострі, які не мають потрібної форми, підгорілі, з ознаками псування тощо. В цьому випадку страву з реалізації знімають і направляють на перероблення.