Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Referat_informatika!!!.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
55.15 Кб
Скачать

2.2 Використання діаграм, таблиць, схем

Діаграма – це подання даних таблиці в графічному вигляді, що використовується для аналізу і порівняння даних. На діаграмі вміст кожного вічка зображується у вигляді крапок, ліній, смуг, стовпчиків, секторів і в іншій формі. Групи елементів даних, що відбивають вміст вічок одного рядку або стовпця на робочому аркуші, складають ряд даних.

Наприклад, при викладенні матеріалу, що стосується лексики пологового обряду, доцільно використати діаграму.

У вигляді схеми можна зобразити тематичні групи лексики родильного обряду:

Тематичні групи лексики родильного обряду

Назви дій та обрядодій

Назви учасників

Назви елементів матеріальної культури

У вигляді таблиці можна представити відомих вчених, що досліджували родильний обряд:

Етнографи:

Лінгвісти:

О.Потебня

Л. Хомчак

Н. Гаврилюк

Т. Тищенко

І. Франко

М. Бігусяк

М. Сумцов

І. Нібак

О. Кондратович

Р. Іванський

В. Гнатюк

Н. Коваленко

В. Горленко

К. Зеленін

М. Дерлиця

2.2.1 Використання презентацій:

Під час вивчення курсу з етнолінгвістики доцільно використовувати презентації. Викладач може представити відеопрезентацію або показ слайдів, що стосується родильного обряду. Таким чином, студенти наочно можуть познайомитись, наприклад, з постатями відомих етнографів та лінгвістів, що займалися цим питанням. Тут доцільно було б представити показ слайдів з портретами цих науковців. Також можна ознайомитися з самим процесом збору інформації. У даному випадку раціонально було б представити студентам відеопрезентацію, де були б вміщені кадри з виїздок для збору матеріалу у різні регіони України.

2.2.2 Використання аудіо- та відеозаписів:

Взагалі для збору матеріалів використовують диктофон, на який записують бесіди з опитуваними, організованими за власною програмою-питальником або ж на основі питальника К. Дзензелівського. Зібрані аудіоматеріали опрацьовують, виокремлюють необхідну для дослідження інформацію і подають у вигляді за транскрибованого тексту, який би передавав особливості говору певного регіону.

Тому на заняттях доцільно було б представити студентам такі аудіо- або ж відеоматеріали з метою активізації раніше набутих знань.

Список використаної літератури:

1. Гурін Р. С. Підготовка майбутнього вчителя гуманітарного профілю до застосування нових інформаційних технологій у навчальному процесі загальноосвітньої школи [текст]: автореф. дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04 / Р. С. Гурін. – Одеса, 2004. – 21 с.

2. Іщук Н.Ю. Застосування засобів мультимедіа у процесі підготовки економістів у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації: Автореф. дис. ... канд. пед. наук: 13.00.04 / Вінницький держ. педагогічний ун-т ім. Михайла Коцюбинського. - Вінниця, 2004. - 20 с.

3. Матіюк І. О. Інноваційні моделі навчального процесу в сучасній школі (на матеріалах різних типів навчально-освітніх закладів України) [текст]: автореф. дис. ... канд. пед. наук: 13.00.01 / І. О. Матіюк. – К., 1999. – 22 с.

4. Радченко І. Майстер-клас: мультимедійні жанри // Українська мова й література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. - 2008. - №8. - С.8-17.

5. Селевко Г.К. Проектуємо комп'ютерний урок // Відкритий урок. - 2006. - № 3-4. - с. 19 -25.

6. Янковець А. В. Підготовка майбутніх перекладачів засобами інформаційно-комунікаційних технологій у вищих військових навчальних закладах [текст] : автореф. дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04 / А. В. Янковець. – Хмельницький, 2005. – 20 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]