Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Referat_informatika!!!.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
55.15 Кб
Скачать

10

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України

Житомирський державний університет ім. І. Я. Франка

Використання нових інформаційних технологій при вивченні родильної обрядовості в середньополіській говірці малинського району житомирської області

Виконала

Студентка 61 групи

ННІ філології та журналістики

Іваненко Наталія

Житомир 2011

Зміст:

1.Роль сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій у викладацькій діяльності 3

2.Використання нових інформаційних технологій при вивченні родильного обряду 4

2.1 Використання мережі Internet: 4

2.2 Використання діаграм, таблиць, схем 6

2.2.1 Використання презентацій: 8

2.2.2 Використання аудіо- та відеозаписів: 8

Список використаної літератури: 10

  1. Роль сучасних інформаційно-комп’ютерних технологій у викладацькій діяльності

Впровадження у навчальний процес сучасних інформаційних, зокрема, комп'ютерно-орієнтованих і телекомунікаційних технологій, відкриває нові способи та дає широкі можливості для подальшої диференціації загального та професійного навчання, всебічної реалізації творчих, пошукових, особистісно орієнтованих, комунікативних форм навчання, підвищення його ефективності, мобільності й відповідності запитам практики.

Потреби сучасного життя зумовлюють пошуки нових форм організації навчально-виховного процесу. Використання комп'ютерних технологій та Інтернету є одним із інноваційних засобів вивчення родильної обрядовості, який дозволяє стимулювати інтерес студентів до вивчення матеріалу і звільнити час для творчої співпраці викладача та студента.

Впровадження сучасних інформаційних технологій на заняттях з української етнолінгвістики при вивченні родильної обрядовості стає однією з актуальних проблем методики викладання дисципліни. У зв'язку з цим надзвичайно важливою є проблема підготовки педагогів - словесників до роботи в такому режимі. Є численні факти того, що викладачі-словесники вважають, що використання комп'ютерів - справа лише викладачів інформатики. Проте власний досвід підказує, що сьогодні і викладач-словесник зобов'язаний вміти користуватися сучасними засобами навчання, насамперед, для того, щоб забезпечити одне з найголовніших прав студента - право на якісну освіту. Оснащення навчального кабінету комп'ютерною технікою і доцільне використання її на заняттях з української етнолінгвістики стає обов'язковим атрибутом навчальних закладів на сьогоднішній день.

Серед головних дидактичних функцій, що мають бути реалізовані за допомогою комп'ютерних технологій у процесі вивчення родильної обрядовості є:

• пізнавальна;

• розвивальна;

• дослідницька;

• комунікативна.

Відомо, що найефективніший вплив на людину здійснює та інформація, яка одночасно впливає на кілька органів чуття, і запам'ятовується вона тим краще і міцніше, чим більше каналів сприймання було активізовано. Тому очевидною є роль, яку ми відводимо мультимедійним засобам навчання, що виникли з появою потужних багатофункціональних комп'ютерів, якісних навчальних програм, розвинених комп'ютерних систем навчання. Я.А.Коменський зазначав: «... Якщо будь-які предмети відразу можна сприйняти кількома чуттями, нехай вони відразу сприймаються кількома чуттями... усе, що тільки можна, давати для сприймання чуттям, а саме: видиме - для сприймання зором, чутне - слухом, запахи - нюхом, доступне дотикові - через дотик....».

Застосування комп’ютерних технологій можливе на всіх етапах вивчення родильної обрядовості: подання первинного матеріалу і закріплення нових знань, засвоєння і застосування знань, умінь і навичок, узагальнення та систематизації знань, контролю, оцінки і корекції знань учнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]