Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№ 4 Ринок...Сутність, структура і механізм ринку.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
147.97 Кб
Скачать
  1. Ринкова інфраструктура — це система підприємств і організацій, які забезпечують рух товарів і послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили. До таких установ належать біржі, банки, дилерські та брокерські контори, служби зайнятості, інформаційно-комерційні, оптові та постачальницько-збутові організації, пункти прокату та лізингу. Приміщення, житлові будинки, земля реалізуються через ріелтерські фірми, земельні аукціони.

  2. Основні елементи ринку: попит, пропозиція, ринкова ціна, ціна попиту, ціна пропозиції, ціна ринкової рівноваги.

  3. Попит - це забезпечене грошима бажання придбати товар або послугу. на даний момент часу.. Закон попиту: чим вища ціна товару, тим нижче величина попиту, а чим нижче ціна товару тим вища величина попиту. Фактори, які впливають на попит: 1) зміни смаків і переваг споживача, 2) зміна кількості покупців; 3) зміни в прибутках покупців;. 4) сподівання покупців;

  4. Пропозиція – це загальна модель поведінки продавців на ринку певного товару. Закон пропозиції: чим вище ціна на товар, тим більше товару буде вироблено і запропоновано, чим нижче ціна, тим менше товару вироблять виробники. Фактори, під впливом яких змінюється пропозиція 1) Ціни на ресурси (заробітна плата, вартість сировини, енергії, матеріалів, обладнання) які визначають витрати виробника ; 2) Податки та дотації з боку держави; 3) Технологічний рівень виробництва; 4) Кількість виробників на ринку.

  5. Взаємозв'язок попиту, пропозиції та ціни. Ринок забезпечує зв'язок між виробництвом і споживанням, пропорційність процесу відтворення, його цілісність. Тут відбувається суспільне визнання створеного продукту, суспільного характеру праці, що втілюється в ньому. Будь-яка споживна вартість починає служити людям лише після її реалізації, а праця, витрачена на виробництво товару, стає суспільне необхідною. Відбувається це завдяки досягненню рівноваги між попитом і пропозицією. На ринку кількість товарів, яку хочуть купити покупці, має відповідати кількості товарів, яку хочуть продати продавці. У цьому разі ціни встановлюються на рівні попиту і пропозиції, що й веде до рівноваги.

  6. Отже, ціна рівноваги — це ціна, за якої пропозиція відповідає попиту.

  7. Встановлення певного співвідношення у часі та просторі між попитом і пропозицією – це КОН’ЮНКТУРА ринку . Визначальним чинником ринкової кон’юнктури є ціни, за якими продавці реалізують, а покупці купують товари чи послуги.

  8. ЕФЕКТИВНИЙ РИНОК Якщо запаси товарів реалізуються за цінами, близьки­ми до ціни рівноваги, ринковий механізм працює ефективно, а подібні ринки є ефективними. Найефективніше ринки функціонують в умовах чистої конкуренції.

  9. Поняття та функції конкуренції. Конкуренція і монополія. Види конкуренції:

  10. Конкуренція як категорія ринкової економіки - це економічна боротьба, суперництво між окремими виробниками продукції, різних послуг щодо задоволення своїх інтересів, пов'язаних з продажем цієї продукції, виконаних робіт, наданням послуг одним і тим же споживачам.

  11. ПОЗИТИВНІ СТОРОНИ КОНКУРЕНЦІЇ. Вона є рушійною силою розвитку економіки. В умовах конкуренції перемагає той, хто створює високоякісну продукцію при найменших витратах, сприяє використанню науково-технічних досягнень, удосконалення праці Конкуренція приносить користь суспільству: стимулює економію матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, спонукає по­стійно поновлювати асортимент продукції, що випускається, пильно стежити за науково-технічним прогресом.

  12. НЕГАТИВНІ СТОРОНИ КОНКУРЕНЦІЇ.1. Створення умов для банкрутства і сам процес банкрутства значної кількості підприємств; 2.; 3. Спричинення в разі відсутності ефективного державного регулювання надвиробництва товарів, а отже криз надвиробництва; 4. Зростання безробіття внаслідок криз 5. В процесі конкуренції прагнення фірм стати ще більш могутніми, що сприяє посиленню несправедливого розподілу доходів

  13. Залежно від кількості конкурентів, обсягу продукції, яка пропонується покупцям розрізняють такі ВИДИ конкуренції чиста, монополістична, олігополістичнав

А) чиста конкуренція ( Велика кількість виробників і продавців пропонують покупцям продукт, який має однакові якісні параметри (папір певного виду, ліки певної якості тлщо). Окремий продавець не може призначити ціну вищу за ринкову, виробник не має можливості впливати на ціну і обмежений у використанні цінових методів конкуренції

Б) монополістична конкуренція – як і чиста, цей вид охоплює багатьох виробників і продавців. Однак купівля і продаж вже не здійснюються за єдиною ринковою ціною, а коливання цін досить значне. Таку конкуренцію називають ще недосконалою. Нечесна конкуренція — це діяльність господарського суб'єкта, що спрямована на одержання комерційної вигоди і забезпечення домінуючого становища на ринку, обманом споживачів, партнерів, інших господарських суб'єктів і державних органів.

В) олігополістичнав конкуренція. Слово «олігос» у перекладі з грецької означає «мало». Товари виробляють небагато виробників. Товари виробляють небагато виробників. Є певні відмінності в якості продукції. Невелика кількість продавців пояснюється тим, що новим виробникам важко включитися до цієї галузі виробництва. Як правило це пов’язано з обмеженістю ресурсів.

  1. Диференціювання товаровиробників, виділення з-поміж них незначної кількості наймогутніших, що є матеріальною основою появи і розвитку монополії.

  2. Монополія – це така ситуація, за якої продавців (виробників) настільки мало, що кожний з них може впливати на загальний обсяг пропозиції та ціну продукції, що реалізується.

  3. Види монополії залежно від характеру і причин: природна, легальна, штучна :

  1. Природна монополія існує в галузях, які виробляють рідкісні метали, в галузях, що мають стратегічне значення, контроль над якими здійснюється з боку держави (ядерна зброя тощо)

  2. Легальна монополія утворюється на законних підставах для надання особливих послуг (зв'язок, органи, що надають авторські права тощо)

  3. Штучна монополія виникає внаслідок особливого становища підприємств для одержання монополістичних переваг

  1. Для захисту конкуренції розроблено антимонопольне законодавство і створено антимонопольний комітет

  2. Основні ТИПИ конкуренції::