Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
релігієзнавство.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
188.93 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

Навчально-методичний посібник з навчальної дисципліни «релігієзнавствО» для студентів іi курсу денних факультетів

Харків

2007

Навчально-методичний посібник з навчальної дисципліни «Релігієзнавство» для студентів II курсу денних факультетів / Уклад.: О.В. Барабаш, С.В. Качурова, С.С. Шестопал. – Х.: Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого, 2007. – с.

У к л а д а ч і: О.В. Барабаш,

С.В. Качурова,

С.С. Шестопал

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол № 9 від " 20 " квітня 2007 р.)

ВСТУП

Релігієзнавча освіта в українській вищій школі є важливим напрямком підвищення рівня духовної культури людини, оскільки дає знання з релігії як соціально-культурного феномена суспільства. Релігієзнавчі знання мають важливе значення у формуванні професійних рис фахівців-юристів. У демократичній державі діяльність суддів, працівників прокуратури й міліції, пенітенціарних закладів потребує певних знань з проблематики релігієзнавства, зокрема знання конституційно-правових принципів свободи віросповідання, релігій та світогляду, вміння правовими засобами вирішувати практичні питання діяльності релігійних організацій у суспільстві, державно-церковних відносин, а також забезпечувати реальне здійснення прав і свобод віруючих громадян.

Метою даного навчального курсу є формування знань про об’єктивні закономірності виникнення, становлення, розвитку і функціонування релігій, їх структурні особливості, взаємодії релігії з іншими галузями знань.

В результаті вивчення релігієзнавства студенти повинні:

- знати філософську, психологічну, соціологічну, морально-політичну, історико-культурологічну, футурологічну оцінку суті релігії, її функцій і ролі як специфічної форми суспільної свідомості, як соціально-історичного явища; час і причини виникнення релігії, чинники процесів сакралізації і секуляризації; типологію сучасних релігій світу; особливості формування біблійного, православно-християнського характеру культури України, сучасне становище релігійних організацій України; форми, етапи і принципи ставлення людства і українського суспільства до сакрального комплексу, до біблійних заповідей, релігійних обрядів і свят; основні положення українського законодавства про свободу совісті та релігійних організацій; суть раціональної та ірраціональної віри та погляди релігії і науки на світ, суспільство, людину.

- вміти на основі наукових принципів ставлення до релігії, церкви, богослов’я і віруючих формувати власну позицію щодо сакральної і секулярної духовності; правильно дотримуватися і виконувати вимоги українського законодавства про свободу совісті та релігійні організації; розрізняти особливості конфесійної діяльності релігійних організацій; підтримувати і сприяти заходам, спрямованим на відродження сакральної культури нації, на діалог і співробітництво віруючих і невіруючих в ім’я розвитку національної культури.