Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METALOGOSPODARSK TOVARI(zagotovka).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
477.7 Кб
Скачать

5.3.2. Упаковка, зберігання та транспортування металогосподарських товарів

Якість пакування. Пакування металогосподарських товарів передбачає захист виробів від механічних ушкоджень і від псування під впливом навколишнього середовища. Крім того, упаковка формує зовнішній вигляд товару, істотно впливає на його естетичні властивості.

Дуже важливо, щоб спосіб упаковки забезпечував ізоляцію виробів всередині пачок і коробок, щоб вироби не стикалися. Інакше на поверхні металогосподарських товарів, особливо полірованих, можуть з'явитися подряпини, вм'ятини, вибоїни, а на виробах з емалевим покриттям — сколи, тріщини.

На якість металогосподарських товарів значно впливає паку­вальний матеріал. Бажано, щоб матеріал для первинної упаковки мав по можливості малу вогкість і незначну гігроскопічність, не виділяв агресивних речовин (сірчистих з'єднань, кислот або основ). В іншому випадку вироби будуть кородувати і покриватися плямами іржі, поліровані поверхні будуть тьмяніти, посріблені — чорніти, а емаль стане матовою. Найкраще вказаним вимогам відповідають парафіновий папір і поліетиленова плівка.

Бажано, щоб зовнішня упаковка була формостійкою, але не важкою. Вона повинна оберігати металогосподарські товари від механічних пошкоджень при транспортуванні і забезпечувати зручність при вантажно-розвантажувальних роботах. Цим вимогам в найбільшій мірі відповідають коробки з гофрованого картону і фанерні ящики.

Умови зберігання. З чинників, що впливають на якість метало­господарських товарів в період їх зберігання, найбільш істотними є вогкість і температура повітря, а також його хімічний склад.

Крім того, на якість металогосподарських товарів в деякій мірі впливає світло, товарне сусідство і розміщення на складі.

Для металогосподарських товарів найбільш сприятливими є такі умови зберігання, при яких відносна вогкість повітря не вище 70%, температура підтримується на постійному рівні (не нижче + 10°С) і в повітрі міститься мінімальна кількість агресивних речовин сірководню, вуглекислого і сірчистого газів, пар кислот і лугів, часток вугілля, солей, пилу.

Відносна вогкість повітря значною мірою залежить від його температури. При різкому падінні температури відносна вогкість по­вітря може збільшитися настільки, що наступить "точка роси" і на металевих товарах з'являться краплі води. Однак найтонший моно­молекулярний шар вологи з'являється на поверхні металогосподарських виробів (в мікрощілинах і мікронерівностях металу, в зазорах, під пилинками) ще до того, як повітря повністю насититься вологою внаслідок капілярної конденсації і під впливом сил адсорбційного поля. У краплях води або плівці вологи розчиняються вуглекислий газ, сірководень, сірчистий газ, частки солей і т.д. В результаті утворюється електроліт і виникають вогнища корозійного руйнування металогосподарських товарів.

На металогосподарські вироби з деталями з пластичної маси, що мають лакофарбове або полімерне покриття, негативно впливає світло, особливо ультрафіолетова частина спектра. Так, під дією прямих сонячних променів такі деталі і покриття розтріскуються, змінюється їх забарвлення, знижується міцність і еластичність.

Негативно впливає на якість металогосподарських товарів сумісне їх зберігання з хімічно-москательними товарами. Більшість з них частково випаровується і насичує повітря агресивними речовинами.

На збереження металогосподарських виробів впливає певним чином й їх розміщення, правильне укладання. Метал пластичний, тому укладання виробів у високі штабелі може призвести до деформації нижніх виробів, особливо якщо вони являють собою порожнисті тонкостінні ємкості. У зимовий час не можна укладати металогосподарські товари впритул до холодних зовнішніх стін, оскільки на них можуть з'явитися краплі води, що спричинить корозію металу. Вироби з пластмасовими деталями і органічними покриттями не рекомендується укладати поблизу опалювальних приладів. Це може привести до старіння полімерів.

Умови транспортування. У процесі транспортування на якість металогосподарських товарів впливають ті ж чинники, що і при зберіганні. Крім того, впливають механічні впливи: удари, поштовхи, вібрація. Тому нарівні з відносною вогкістю, температурою, складом повітря на якість металогосподарських виробів істотно впливають упаковка, щільність укладання в тару, жорсткість і міцність останнього, міра захисту від попадання на них атмосферних осадків, пилу і бруду. Під час транспортування, вантажно-розвантажувальних робіт вироби не повинні падати, зазнавати ударів, дряпання і т.д. Необхідно дотримувати вимоги попереджувальних написів і умовних знаків на тарі та упаковці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]