Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori1 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
215.04 Кб
Скачать

39.Форми та методи державної фінансової підтримки: пряме державне фінансування санації.

Пряме державне фінансування санації п-в передбачає безпосереднє надання коштів суб’єктам господарювання із централізованих фондів фін ресурсів. Державне фінансування п-в може відбуватися на поворотних (бюджетні позики) і безповоротних засадах (субсидіях). Фінансова підтримка надається в таких випадках на безповор основі: 1. Якщо збитки, завдані п-ву стихійними лихом, перевищують суми відшкодувань, передбач законодавством. 2. Для фінансування витрат на відновлення платоспроможн окремих підприємств. д-ть яких пов’язана з особливо важливими сусп. Інтересами. Порядок надання кредитної підтримки відносин розподілу фін ресурсів формуються на двох рівнях: централізованому- відносини між державоб в особі НБУ і комерційними банками; децентралізованому- відносини між комерц банками та п-вами. Одним з головних методів державної фін підтримки є санаційна підтримка.

40. Форми та методи держ.Фін. Підтр.:непрям.Форми держ.Фін. Сприян. Сан. П-в.

До основних форм непрямої держ. підтрим-ки під-в слід віднести такі: підтримка фіскального характеру; дозвіл на порушення антимонопольного зак-ва; держ. протекціоністські заходи, спрямовані на захист віт-чизняного товаровиробника; розміщення державних замовлень на підприємствах, які пе-ребувають у фін. кризі; обмеження щодо виходу на ринок; надання держ. гарантій та поручительств.

Залежно від напрямку економ. доктрини держави можливе використ. того чи іншого виду санаційної підтримки підпр-в фіскального характеру. Ця підтримка може набирати таких форм:надання под..пільг та податкове кредитування;рестр-ція заборг-ті перед бюджетом та держ. цільовими фондами; списання заборг-ті перед державою; надання цільових под..пільг підприємства м, які по-требують санації; фіскальні поступки головним кредиторам п-в, які потребують санації, з метою активізації участі кредиторів у сана-ційних процесах.

Одним із непрямих методів держ. санаційної підтри-мки п-в є надання їм дозволу на тимчасове недотрим. антимоноп. зак-ва, зокрема під час санац.реорганізації злиттям чи приєднанням.

Коли підприємці зловживають монопольним становищем на ринку, антимоноп. органи можуть прийняти рішення про реорганізацію моноп. утворень через їхній примусовий поділ.

41. Досуд. Та суд. Врегулюв. Госп.Спорів.

Доарбітражне.Коли підприємство має високий рівень дебіт. заборгованості за товари, роботи, послуги, не оплачені в строк, то в рамках рефінансування заборгов. проводиться комплекс процедур щодо її примусового стягнення, у тім числі звернення з позовом до арбітражного суду. Позов до арбітраж. суду може бути направлений тільки за умови дотрим. встановленого порядку доарбітражного врегулюв. спорів, який полягає у зверненні кредитора до дебітора з письм.претензією про відшкодув. заборгов. У претензії зазначаються:а) реквізити заявника претензії та підприємств, на адресу яких направляється претензія; дата та номер претензії) обставини, на підставі яких пред'являється претензія; докази, які підтверджують ці обставини; сума претензії та ін.. Претензію підписує керівник п-ва або його заступник, її надсилають адресату рекомендованим або цінним листом чи вручають під розписку. Претензія підлягає розгляду в міс.строк від дня одержання. Про результати розгляду претензії заявника інформують письмово. Арбітражне. У разі, коли претензію залишено без відповіді чи відхилено повністю або частково, заявник звертається з позовом щодо арбітражного врегулювання спору. Загальний строк позовної давності щодо захисту прав за позовом про відшкодування основного боргу, - три роки. Позовна заява повинна містити: - найменування арбітражного суду, в який направляється заява; наймен.сторін, їхні адреси; зміст позовних вимог; зазначення ціни позову; формулювання обставин, що з них випливає позовна заява; докази, які підтверджують позов; та ін. Спір має бути вирішено арбітражним судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви. За результатами розгляду справи суд приймає рішення, в якому має бути висновок про задоволення позову або про відмову в позові повністю чи частково. Якщо ухвалено позитивне рішення про стягнення дебіт. заборгов., однак боржник не в змозі погасити заборгов. (є неплатоспром.), то протягом одного місяця з дня винесення ухвали арбітраж. судом (однак не раніше трьох місяців із дня настання строку платежу за договором) кредитор може звернутися із заявою про поруш.справи про бан-во неспромог. боржника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]