Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовий Новачок.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
474.97 Кб
Скачать

6.3. Увязка потреб на зволоження зі зволожувальною спроможністю джерела

За даними режиму зволоження (табл. 4.5) і відомостями про витрати в річці 75% забезпеченості (див. завдання) будується суміщений графік витрат води на зволоження і гідрографу стоку річки. При побудові графіка проводиться укомплектування строків проведення зволожень (рис. 4.1) і, у відповідності з цим, вносяться корективи строків зволоження в табл. 4.5 (гр. 8, 9).

Якщо на графіку витрати води на зволоження в деякі періоди перевищують ординату гідрографа стоку, то необхідно, по-можливості, зменшити ординату витрати на зволоження шляхом збільшення тривалості зволоження, або змістити терміни зволоження. Якщо після цього і джерело зволоження не забезпечує необхідні витрати, то необхідно вирішити питання про додаткові джерела, чи про будівництво водосховища для регулювання стоку річки.

Об’єм води VВ (тис. м3), який необхідно зарегулювати у водосховищі для цілей зволоження визначається за формулою:

, (6.10)

де: Qзв1 – витрати води на зволоження в періоди нестачі води в джерелі зрошення, м3/с;

Qр1 – витрата води річки за той же період, м3/с, зменшена на величину санітарної битової витрати річки, яка становить не менше 75% від мінімальної середньомісячної витрати річки року 95% забезпеченості.

t1…n – тривалість окремих періодів, коли витрати на зволоження перевищують витрати в річці.

Qсан. = 0.75 ∙ Qmin = 0.75 ∙ 0,67= 0,5 м3

Тому неподалік системи створюємо водосховище 3 об’ємом не менше 2406,24 тис м3, для забезпечення потреб системи .

7. Організація регулювання водного режиму на гмс

7.1 Розробка господарського плану зволоження грунтів

Загальні положення розрахунку.

Внутрішньогосподарський план зволожень осушуваних земель є складовою частиною загального виробничого плану господарства. Він включає в себе план проведення зволожень сільськогосподарських культур і план подачі води у внутрішньогосподарську осушувально-зволожувальну мережу. В даній роботі план зволожень складається для одного із господарств-землекористувачів осушувальної системи, схема якого показана на рис. 5.1.

План осушуваної ділянки одного господарства цієї системи обирається самостійно, як типового, необхідно накреслити на окремій сторінці записки.

На плані осушуваної ділянки потрібно показати мережу осушувально-зволожувальних каналів, їх номери, площі полів, розміщення сільськогосподарських культур на полях сівозміни. Приклад оформлення такого плану показано на рис. 7.1.

План проведення зволожень складається по формі таблиці 5.1. Графи 1-4 цієї таблиці заповнюються за даними, які наведені на плані осушуваної ділянки господарства, графи 5-9 – по даних таблиці режиму зволоження (табл. 4.5, гр. 5,6,7,10).

Витрати води на зволоження брутто (гр. 10):

, (7.1)

де: АКГ – площа під культурою в даному господарстві, га (гр. 3);

Qef – втрати води в каналах на фільтрацію, заповнення „мертвого” об’єму, випаровування і скиди; можуть бути прийнятими рівними 10% від витрат.

Об’єм води для зволоження ґрунтів під даною культурою (гр. 11):

, (7.2)

Календарні строки проведення зволожень показують горизонтальною лінією у відповідній декаді згідно укомплектованого графіка проведення зволожень (рис. 4.1). Над лінією записують дати початку і закінчення зволоження.

Підсумкові строчки внизу таблиці: потреба в воді для зволоження в тис.м3 і площа зволоження всіх культур в га по декадах визначаються шляхом підсумовування об’єму води на зволоження і площі зволоження кожної культури в відповідній декаді.

Ці ж величини наростаючим підсумком визначаються шляхом послідовного додавання декадних величин.

План подачі води у внутрішньогосподарську осушувально-зволожувальну мережу складається по формі табл. 7.1.

Таблиця 7.1