Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3л. Держ. політика в сфері інф. ресурсів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
103.42 Кб
Скачать

4. Організація моніторингу інформаційних ресурсів України

Моніторинг інформаційних ресурсів здійснюється з метою управління процесом створення і використання державних ресурсів (усунення дублювання, облік ресурсів як державного майна, фіскальні задачі, забезпечення інформаційної безпеки та ін.); навігації користувачів в державному інформаційному просторі; встановлення і охорони прав володіння і власності на інформаційні ресурси; забезпечення прозорості діяльності державних організацій; планування діяльності недержавних інформаційних організацій; комерційний маркетинг, зокрема електронна торгівля інформаційними продуктами.

Відомості про українські інформаційні ресурси, в тому числі державні, регулярно з'являються в різного роду довідкових і оглядово-аналітичних виданнях, а також на різних сайтах.

Не дивлячись на різноманітність джерел, становище в галузі збору і розповсюдження відомостей про інформаційні ресурси не можна визнати задовільним. Перш за все багато інформаційних ресурсів, що представляють потенційний інтерес, не відображено в жодному з джерел. Багаторічні зусилля з обліку і реєстрації окремих видів ІР дотепер не забезпечують їх достатнього обсягу.

Моніторинг ІР здійснюється в трьох основних формах:

1 – облік і реєстрація інформаційних об'єктів;

2- статистичний облік і оцінка ІР;

3 – аналітичні дослідження ІР.

Самостійним, досить важливим і перспективним напрямом моніторингу ресурсів Інтернету є їх каталогізація.