Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ-практична стилістика.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
42.32 Кб
Скачать

9. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати 7 речень з термінами. Проаналізуйте спосіб їх введення у текст. Запропонуйте власний варіант:

  1. Лариса Івшина: Авуари нашої політики нагадують Грибовицьке сміттєзвалище. (грошові кошти банку в іноземній валюті; засоби країни; активи)

  2. Навіщо використовувати додаток, щоб генерувати інвойс і відстежувати його в Excel - просто використовуйте це в самому Excel. На жаль, 80% співтовариства цього не зрозуміють. (документ, що надається продавцем покупцеві і містить перелік товарів, їх кількість і ціну; рахунок на оплату)

  3. Всі думали, що ми «жирні коти», а ситуація зовсім не така. Наразі борги підприємства «Чернівці-2004» становлять два мільйона гривень. (фінансова компанія, що одержує надвисокі прибутки завдяки фінансуванню ризикових операцій)

  4. Дефлятор ВВП також знизився на -0,3% у річному обчисленні, після плоского читання за попередні три місяці. Економісти прогнозували менш значне зниження показника - на 0,1%. (коефіцієнт переведення економічних показників у постійні ціни; індекс цін)

  5. Дівочий дилінг: як дочка директора Ермітажу керує банком (комерційні операції)

  6. Якщо норма буде йти за узусом, то ми будемо рекомендувати вимову «шóфер», тому що так говорить більшість. (звичай; правило; вживання стійких зворотів, конструкцій)

  7. Поточний рік став досить нервовим для хедж-фондів, однак, незважаючи на падіння прибутку, їх активи під управлінням продовжують рости. (фонд термінових (тривалих) операцій, операція, що укладаються з метою страхування продавців і покупців від можливої зміни ринкових цін; фонд інвестицій)

10. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати разом з реченнями 7 - 10 слів, які з`явилися або набули нового значення в останні роки. Визначити їх влучність та доцільність:

  1. В Японії інтернет-троль зарізав блогера, який боровся з троллінгом. (троль - інтернет-провокатор, конфліктна людина; троллінг – раніше це була риболовля способом витягання риби тралом, зараз – розміщення провокативних зауважень в інтернеті; в цьому реченні це слово є влучним та доцільним)

  2. Фрік-бої: чому Мейвезер вибрав поєдинок не з Хабібом, а Годзилою. (фрік – раніше це слово вживали в значенні потвора, зараз – це особа, що вирізняється екстравагантним зовнішнім виглядом; в цьому реченні це слово є влучним та доцільним)

  3. В мережі повинні були діяти єдиний моніторинг і білінг абонентів. (білінг – рахунок; в цьому реченні це слово є влучним та доцільним)

  4. Apple оновила скандальний емодзі «бейгл». (емодзі – раніше вживали слово «смайлики»; картинка; мова смайликів; в цьому реченні це слово є влучним та доцільним)

  5. Найстрашніший момент в житті пацієнта, коли лікар починає гуглити в інтернеті. (тавтологія - в цьому реченні використання словосполучення «гуглити в інтернеті» не є доцільним, адже гуглити це і є пошук інформації в інтернеті)

  6. Челсі загрожує дворічний бан на покупку нових футболістів. (в цьому реченні слово «бан» не є влучним та доцільним, адже банити – це обмеження прав користувача Інтернету)

  7. Київський розробник створив Telegram-бота для розрахунку вартості розмитнення авто з ЄС. (бот – раніше робот; в цьому реченні це слово є влучним та доцільним)

11. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати виписати 7 - 8 речень з фразеологічними зворотами, визначити їх тип та різновид трансформації (якщо є). Пояснити значення та стилістичну роль:

1. Війна-війною, а контракти з Росією – за розкладом. (Війна війною, а обід за розкладом – при казка, яка означає: незважаючи на справи, потрібно піти і пообідати; почна видозміна семантики; оригінальне; функція створення сатири і гумору; збільшення ваги події; фразеологічне зрощення)

2. Вона також має бути епатажною, повинна говорити про неповагу влади до військових – підходить і варіант добровольців – не лізти за словом до кишені в оцінках подій на сході. (за словом до кишені не лізти – не змовчувати, уміти влучно і швидко відповісти; оцінна функція; експресивна роль; фразеологічне зрощення)

3. Його промова брехня, яка нічим не мотивована, адже він прагне жити за чужий рахунок. (жити за чужий рахунок – жити і діяти за чужі гроші; поєднання 2-х фразеологізмів, контамінація; функція створення гумору та сатири; фразеологічне сполучення)

4. Тому люди, яким набридло дивитися, як правляча верхівка дерибанить країну, почали виходити на вулиці. (правляча верхівка – люди які мають владу; мовне кліше; фразеологічне сполучення; ширше розкриття образу)

5. Негода як корова язиком злизала городину й налиту зерном пшеницю. (як корова язиком злизала – щось якось непомітно і швидко пропало і це важко, або майже неможливо знайти; роль привернення уваги; фразеологічні єдності)

6. Тепер так модно: Кардашьян натягнула стрінги по самі вуха. (по самі вуха – дуже сильно; фразеологічні єдності; експресивна роль)

7. Не здалися без бою: продавці наркотиків утікали від міліції. (не здаватися без бою – не опускати руки, боротися за щось, утікати; фразеологічне сполучення; пристосування фразеологізму до конкретної ситуації; функція збільшення ваги події)