Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ-практична стилістика.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
42.32 Кб
Скачать

6. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати 7 речень або заголовків, у яких є антоніми чи антитези. Визначте їх стилістичну функцію:

  1. Схід і Захід разом: вихованець запорізького військового ліцею прочитав патріотичний реп на «Х-фактор». (антоніми; зіставлення)

  2. «Будівельник – це діагноз»: конфузи горе-майстрів від яких хочеться плакати і сміятися одночасно. (антоніми; зіставлення)

  3. Спіть з 10-ї вечора до 6-ї ранку: поради фахівців. (антоніми; протиставлення)

  4. То холод, то спека: як не переплачувати за централізоване опалення. (антоніми; протиставлення)

  5. Яворівський відділ поліції – водіям: тихіше їдеш, далі будеш. (антитеза; зіставлення)

  6. За другою версією (це мені теж відомо), «в тій вежі, високій і тісній», жила цариця Тамара або яка видавала себе за неї, але теж, як і у Лермонтова, «прекрасна, як ангел небесний, як демон, підступна і зла». (антитеза; протиставлення)

  7. Холодна або гаряча – вчені розповіли, яка кава корисніше. (антоніми; протиставлення)

7. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати 7 речень з іншомовними словами. Визначте доречність їх використання та спосіб введення у текст:

  1. Фейковий аккаунт Ілона Маска вкрав 150 000 доларів. (аккаунт – обліковий запис, сторінка у соціальній мережі, обліківка; фейк – підробка; доречне використання)

  2. «Ось бачите Світлана. Ніхто навіть не помітив вашого оголеного тіла. Як замислювалося – тільки ноги», – сказала юзер Валерія Бєлкіна. (юзер – користувач; доречне використання)

  3. Під кінець дев'ятої хвилини – «анлайк», що супроводжувався відповідним коментарем: Вяхірєва не забила семиметровий. (анлайк – не до вподоби, розчаруватись, розподобатися; доречне використання)

  4. Стартап зі Швеції показав голосового помічника з особою. (стартап – нова справа, розпочинати, розробка, початківство, запуск; доречне використання)

  5. Максим Галкін влаштував жартівливий реп-батл з дитиною. (батл – змагання, битва; доречне використання)

  6. Кирило Поздняков, «зірка» НТВ, виголосив спіч про якість життя. (спіч – промова, виступ, доповідь; доречне використання)

  7. Скільки коштують івент-послуги: агентства вперше назвали погодинні ставки своїх фахівців. (івент – захід, подія, дійство; доречне використання)

8. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати 10 речень із росіянізмами різних видів. Запропонуйте правильний варіант:

  1. Там багато цікавих, можливо, в деякій мірі ідеалістичних, але, безумовно, щирих пропозицій. (деякою мірою, певною мірою)

  2. Раді пропонують відмінити закон про посилення контроля за «єврономерами». (скасувати)

  3. Якщо ви відключаєтеся, ледве торкнувшись головою до подушки, це вірна ознака того, що вам потрібно як слід виспатися. (правильна)

  4. Мумію правителя переносили з місця на місце чотири рази, через те, що гробницю постійно грабували, і в кінці кінців мумію сховали в схованці. (зрештою урешті-решт (врешті-решт))

  5. Оточуючий світ все більше стає цифровим і це не може не відобразитися на автобізнесі. (навколишній, довколишній, навкружний)

  6. Достовірно відомо, що ще в кінці літа Xiaomi провела дослідження відгуків користувачів про браслеті Mi Band 3, щоб в 2019 році випустити на ринок його поліпшену і доопрацьовану в усіх відношеннях версію. (всіма сторонами, з усякого (з кожного) погляду, як не глянь, як не подивись, усебічно, зусебіч)

  7. Кілька років тому йому не хотілося жити: він думав піти на фронт і там якось красивіше вмерти, хотів поїхати в Африку волонтером, але потім зміг взяти себе в руки і написати «Спалах». (опанувати себе)

  8. «Ходімте покажу, в яких жахливих умовах ми працюємо» – пропонує екскурсію завідувачка. У частині кімнат у медзакладі зруйнована… (ходімо)

  9. У ДБР оголошено конкурси на 103 посади, серед них – 65 слідчих. Документи можна надсилати поштою або приносити особисто за адресою м. Київ, вул. Симона Петлюри, 15. (на адресу)

  10. ФК «Карпати» звернувся з відкритим листом до влади стосовно реконструкції стадіону «Україна». (щодо)

  11. Швецький психіатр, автор книги Девід Еберхард говорить, що ліберальне виховання шкодить і дітям, і дорослим. (шведський)

  12. Наймолодші повітряні гімнасти України: жюрі «Франція має талант» було в захваті від виступу. (журі)

  13. Насправді питання розмитнення авто на єврономерах зараз торкається ледь не кожного п'ятого. (стосується)

  14. А це означає, що зміна методології рейтингування не дозволяє напряму співставляти позицію України з минулорічним рейтингом. (зіставляти)