Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ-практична стилістика.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
42.32 Кб
Скачать

4. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати по 5 речень з омонімами та паронімами. Визначити влучність та доречність їх уживання в тексті:

Омоніми

  1. З кожним днем буде все холодніше: синоптики дали прогноз на листопад. (вживання слова листопад є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться саме про місяць)

  2. Осінній листопад скинув на комунальників нові проблеми. (вживання слова листопад є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться про явище)

  3. Ема Уотсон закрутила новий роман з бізнесменом. (вживання слова роман є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться саме про відносини)

  4. Роман Насиров заявив, що йде в президенти. (вживання слова Роман є влучним та доречним, оскільки це ім`я людини про яку говориться в реченні)

  5. Нацпарк «Куршська коса» кличе волонтерів укріплювати авандюну. (вживання слова коса є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться саме про намивну смугу в морі)

  6. Лікувальні властивості морської солі для гарної шкіри та товстої коси. (вживання слова коса є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться саме про волосся)

  7. Містична Румунія: замок Дракули після реставрації. (вживання слова замок є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться саме про споруду)

  8. Американці розробили розумний замок для будинку. (вживання слова замок є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться саме про пристрій для замикання дверей)

  9. Нахабна чайка обікрала магазин і стала зіркою інтернету. (вживання слова чайка є влучним та доречним, оскільки в реченні говориться саме про пташку)

  10. Реставрація унікальної козацької «Чайки» завершилася. (вживання слова Чайка є влучним та доречним, оскільки це назва човна про який говориться в реченні)

Пароніми

  1. Рідні рибалки зазначають, що в місці, де зник Юрій, могли бути й очевидці, адже ставок людний. ( людний – багатолюдний, там де багато людей; вживання цього слова є влучним та доречним)

  2. Ця акція – простий і людяний спосіб сказати «ДЯКУЮ!» тим, хто сьогодні захищає східні рубежі від агресора та дає нам змогу жити в мирі та спокою. ( людяний – доброзичливий, чуйний до інших; вживання цього слова є влучним та доречним)

  3. Дві тисячі свідоцтв про народження дитини за три роки видали у пологових будинках області.( свідоцтво – офіційний документ, який підтверджує якийсь факт; вживання цього слова є влучним та доречним)

  4. За неправдиві свідчення у суді 18-річному мешканцю Львівщини загрожує 2 роки обмеження волі. (свідчення – факт, що підтверджує щось, доказ; вживання цього слова є влучним та доречним)

  5. Помер Оскар Рабін: чим знаменитий організатор "бульдозерної виставки". (знаменитий – який має славу, популярність; вживання цього слова є влучним та доречним)

  6. Чемпіонат світу – знаменний захід, і ми здобули право проводити такий чемпіонат завдяки досягненням наших спортсменів та високому рівні усіх попередніх змагань. (знаменний – дуже важливий, видатний; вживання цього слова є влучним та доречним)

  7. Спортивні зони, новий бювет і велодоріжки: частина Саржиного яру вже відкрита для харків'ян. (бювет – будівля над мінеральним джерелом, обладнана для приймання лікувальних вод; вживання цього слова є влучним та доречним)

  8. Nissan вилетів в кювет і перекинувся: водій хотіла об'їхати собаку. (кювет – водостічна канава вздовж шляху чи залізничного полотна; вживання цього слова є влучним та доречним)

  9. «Кохання, геноцид та ідеологія. Польська історична драма з часів Другої світової війни» – цими словами розпочинається анотація до польської стрічки «Волинь». (анотація – коротка, стисла характеристика змісту статті, книжки; вживання цього слова є влучним та доречним)

  10. Його авторська нотація і техніка «Безперервної музики» відкриває нові грані дотику сучасної музики. (нотація – система умовних позначень; догана, повчання людині, що припустилася якоїсь помилки; вживання цього слова є влучним та доречним)

  11. США не мають наміру стримувати Китай, як у часи Холодної війни. (стримувати – уповільнювати рух кого-, чого-небудь; протистояти натискові когось, чогось; не давати чомусь виявлятися повною мірою тощо; вживання цього слова є влучним та доречним)

  12. Затримане Україною судно «Норд»: дорого утримувати, складно продати. (забезпечувати кого-небудь засобами до існування; бути власником якогось закладу, підприємства тощо; вживання цього слова є влучним та доречним)

  13. Зазвичай тактовний і врівноважений Василь Барвінський із цим гаряче не погоджувався. (тактовний – який володіє чуттям міри, вмінням поводитися, як годиться вихованій людині; вживання цього слова є влучним та доречним)

  14. Незрозуміла помилка чи тактичний хід в інформаційній війні: навіщо Росія ввела санкції проти України. (тактичний – який стосується тактики, цебто сукупності прийомів або способів, використовуваних для досягнення мети чи здійснення певної бойової операції; вживання цього слова є влучним та доречним)

  15. Позивач зазначив, що його цегляний гараж із автомобілем знаходився у 300 метрів від арсеналу. (цегляний – виготовлений, зроблений із цегли; вживання цього слова є влучним та доречним)

  16. На Львівщині призупинив роботу цегельний завод: працівникам досі не виплатили заборговану зарплату. (цегельний – який виробляє цеглу або призначений для її виробництва; вживання цього слова є влучним та доречним)

  17. У сусідній країні пройде референдум щодо подвійного громадянства. (сусідній – розміщений поруч, поблизу когось, чогось; який мешкає поряд)

  18. На Рівненщині селяни гасили сусідський хлів. (сусідський – що стосується сусіда, складається із сусідів; вживання цього слова є влучним та доречним)

  19. Якщо посада є виборною, поновлювати на посаді має виключно той орган, який прийняв рішення про звільнення і виключно на підставі рішення того ж органу - така позиція Вищого адміністративного суду України. (виборний – що визначається чи обирається голосуванням; вживання цього слова є влучним та доречним)

  20. У дев'ятьох запорізьких ОТГ розпочався виборчий процес. (виборчий – пов’язаний з виборами, з місцем, де вони відбуваються, з правовими нормами, які встановлюють порядок їх проведення; вживання цього слова є влучним та доречним)