Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 7.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Лекція № 7

Тема 7 Документування господарсько-претензійної діяльності план

  1. Протокол розбіжностей до договору.

  2. Комерційні акти.

  3. Претензійний лист.

  4. Поняття та загальна характеристика претензії. Відповідь на рекламацію.

1. Протокол розбіжностей до договору

Протоколи розбіжностей складають у випадках виникнення суперечки з тексту договору і доданої до нього специфікації. Часто виникають суперечки, пов'язані з термінами відвантаження або постачання продукції, сумою договору, формами розрахунків між сторонами тощо. Проект договору постачання складає, як правило, постачальник і надсилає його покупцеві,.Покупець зобов'язаний у 10-денний термін підписати його, скріпити печаткою і повернути постачальникові. Якщо покупець не згоден з яким-не- будь пунктом або кількома пунктами договору, він також зобов'язаний у 10-денний термін скласти протокол розбіжностей і у двох примірниках надіслати його разом із підписаними договорами та специфікацією на адресу постачальника. Постачальник, що отримав підписаний покупцем проект договору разом із протоколом розбіжностей, зобов'язаний протягом 20 днів розглянути його, внести до договору всі прийняті ним пропозиції покупця, а спірні передати в той самий термін на розгляд арбітражу, повідомивши про це покупця. Якщо протягом зазначеного терміну постачальник не передасть спірні питання на розгляд арбітражу, умови договору з цих пунктів вважаються прийнятими постачальником.

Реквізити:

1. Назва документа.

2. Назви сторін, між якими виникли розбіжності за договором, із зазначенням номера договору і його дати.

3. Формулювання заперечуваних пунктів специфікації та договору в редакції постачальника, які пишуться з лівого боку.

4. Формулювання заперечуваних пунктів специфікації та договору в редакції, запропонованій покупцеві, які пишуться з правого боку.

5. Підпис покупця (внизу справа).

6. Дата, підпис і печатка покупця.

7. Підпис постачальника (внизу зліва).

8. Дата, підпис і печатка постачальника

2. Комерційні акти

Цей вид документів складають представники транспортних організацій з метою посвідчення обставин, які можуть бути підставою для встановлення вини за порушення договору перевезення вантажів і покладання матеріальної відповідальності на працівників транспорту (як правило, залізниць), відправників і одержувачів вантажів. Відсутність комерційного акта позбавляє одержувача вантажу можливості пізніше виставити претензію працівникам транспорту. Комерційні акти складають у разі невідповідності між фактично отриманим вантажем і даними, зазначеними в перевізному документі за назвою, масою і кількістю місць, псування й ушкодження вантажу, виявлення вантажу без документів та документів без вантажу, повернення залізничному транспортові викраденого вантажу, затримки передання залізницею на залізничну під'їзну колію вантажу протягом 24 годин після оформлення документів про видання вантажів у товарній конторі (касі). В останньому випадку комерційний акт складають лише на вимогу одержувача вантажу.

Складання комерційного акта — обов'язок працівників залізниці, а в разі відмови — вантажоодержувача. Комерційні акти складають за встановленою формою і вони містять такі обов'язкові реквізити: