Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по диплому спец і маг.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
470.02 Кб
Скачать
  1. Структура випускних робіт

Структура роботи залежить від напряму та типу роботи, характеру матеріалів, змісту.

Тип роботи. Можливі два варіанти розробки тем: перший – розрахунково-аналітичний; другий – проблемно-дослідницький. Ступенева система підготовки (бакалавр, спеціаліст, магістр) розглядає другий тип як магістерські роботи.

В першому випадку вибирається проблема, яка має відношення, до економічної діяльності підприємства.

В роботі всебічно досліджується обрана проблема, вивчається і характеризується об’єкт планування, обґрунтовуються пропозиції ефективного рішення питань, піднятих в темі.

Структура дипломної роботи може бути конкретизована наступним чином.

Вступ

Дається обґрунтування актуальності теми дипломної роботи, її важливість, місце та значення в загальній системі економіки, галузі, роль у вдосконаленні господарського механізму та підвищенні ефективності діяльності підприємства.

Визначаються ціль та завдання, які повинні бути вирішені в дипломній роботі.

Вказуються методологічна основа роботи, суб’єкт господарювання (місце практики), матеріали якого використано в дипломі.

Розділ перший

В ньому узагальнюються теоретичні основи піднятої проблеми, розглядаються економічні процеси та категорії, які є елементами системи. Досліджується теорія та практика розробки питання, завдання та перспективи розвитку, рівень їх відповідності вимогам сучасного господарювання, інформаційна база. Особлива увага пред’являється проблемним, невирішеним завданням, комплексу питань теми дипломної роботи.

Розділ другий

Проводиться аналітична характеристика об’єкту дослідження, аналізується динаміка економічних показників. Виявляються та класифікуються фактори, що впливають на показники економічного розвитку, їх динаміку. При цьому отримані результати представляються у вигляді таблиць, графіків, діаграм.

В кінці розділу даються висновки і оцінка отриманих результатів.

Розділ третій

На основі результатів аналізу розроблюються пропозиції та рекомендації по вирішенню поставленої проблеми, підвищенню ефективності виробництва.

Виконуються практичні розрахунки по вибраній методиці, дається оцінка їх ефективності. Як складові цього розділу можуть розглядатися технологічно-організаційні напрями підвищення ефективності, охорона довкілля.

Висновки

Наводяться висновки та узагальнюються результати дослідження, пропонуються напрями подальшого розвитку теми.

Підкреслюється практична спрямованість та цінність роботи, можливість її використання на підприємствах (при виконанні розрахунків, при складанні звітів, поліпшенні методик, запровадженні нових систем управління).

Тема роботи, її план погоджується з керівником.

У другому випадку виконання випускної роботи передбачає дослідження проблемного питання, яке має більш теоретичний або методологічний характер і не є об’єктом повсякденної планово-економічної роботи.

Це - магістерська випускна робота наукового змісту, яка має відповідну структуру і відтворює хід та результати розробки вибраної теми.

Основою змісту, що і відрізняє магістерську роботу від робіт першого типу, є принципово новий матеріал, який включає опис нових фактів, явищ і закономірностей, узагальнення раніше відомих положень з інших наукових позицій. Її науковий рівень повинен відповідати програмі навчання.

Виконання такої роботи повинно не стільки вирішувати наукові проблеми, скільки свідчити, що її автор навчився самостійно вести наукові дослідження, бачити проблеми і пропонувати шляхи їх вирішення.

Структура роботи передбачає наявність таких складових:

  1. Вступ

  2. Розділи основної частини

  3. Висновки

  4. Анотація

  5. Література

Тема роботи і повинна бути логічним завершенням НДРС, яка виконувалась студентом на протязі навчання.

Студенту-магістранту може бути надане право вибору теми з необхідністю обґрунтування доцільності її розробки.

Розглянемо зміст розділів.

Вступ

Обґрунтовується вибір проблеми дослідження і теми роботи, її роль в підвищенні ефективності управління на сучасному етапі і в перспективі, рівень розробки, відповідність сучасним вимогам. Обґрунтовується актуальність теми, необхідність її виконання, теоретичні та методологічні основи.

Розділ перший (теоретичний)

Виконується теоретичний аналіз проблеми, огляд сучасного стану, методології вирішення, огляд літературних першоджерел з висновками та обґрунтуванням точки зору дослідника.

Необхідно визначити, які економічні закони використовуються при вирішенні даної проблеми, які фактори впливають на неї.

Дослідження методологічних основ проблеми передбачає аналіз вживаних принципів та методів, їх повноту, рівень відповідності сучасним вимогам.

В залежності від аспектів та результатів аналізу одному з них наділяється найбільша увага.

Розділ другий

Відносно поставленої проблеми встановлюються економічні фактори і закономірності, що впливають на її стан і перспективи розвитку. Обґрунтовуються методи рішення проблеми: фактичні, що використовуються на практиці, можливі через вдосконалення діючих.

Розділ тертій

Розробляються пропозиції щодо вдосконалення методів (способів, прийомів, шляхів вирішення проблеми); дається оцінка ефективності розроблених пропозицій, наводиться її розрахунок. Обґрунтовуються перспективи подальшого розвитку і вирішення поставленої в роботі проблеми.

Висновки

Ця частина роботи носить форму короткого логічного викладення отриманих результатів та їх співвідношення з загальною метою і конкретними завданнями, поставленими в роботі. Заключна частина передбачає також наявність загальної оцінки виконаної роботи, характеристику теоретичного рівня, а також оцінку практичних пропозицій.

Таким чином, заключна частина є синтезом дослідження, відтворенням того нового, що є в роботі.

Після висновків розміщають анотацію, додатки та бібліографічний список використаної літератури.

Анотація магістерської роботи – це її коротка характеристика з точки зору змісту, призначення, форми подання.

Вона носить пояснювальний та рекомендаційний характер. Подається текст українською, російською, англійською (французькою або німецькою) мовами з зазначенням обсягу роботи, ключових слів.

При складанні індивідуального плану виконання роботи загальний обсяг витрат часу може мати таку структуру (орієнтовно): вступ – 5 %, теоретична частина – 20 %, аналітична частина – 25 %, оптимізаційна – 25 %, оцінка ефективності пропозицій – 3 %, консультації, контроль – 15 %, оформлення роботи і графічного матеріалу – 7 %.

До виконання випускної роботи допускаються студенти, які не мають академзаборгованості і виконали всі вимоги плану навчання. Не пізніше початку переддипломної практики студент отримує від керівника завдання на підбір і опрацювання фактичних матеріалів, необхідних для виконання роботи.

Відповідальність за своєчасне виконання роботи, правильність прийняття рішень, розрахунків, якість оформлення несе студент.

Керівник видає індивідуальне завдання на переддипломну практику, консультує, затверджує і контролює графік виконання роботи. По завершенні дає відзив на роботу, несе відповідальність за дотримання нормативних вимог.